Faroe Adaları'nda yaklaşık 100 balina katledildi

*Haberin içerisindeki fotoğraflar, rahatsız edici görüntüler içerebilir

Gelenekselleşmiş uygulama, 2018'de de yapılmıştı (Triangle News)

Kuzey Atlantik'te bulunan Faroe Adaları'nda 5 saatlik avdan sonra gerçekleşen 12 dakikalık katliamda yaklaşık 100 balina vahşice öldürüldü.

4'ü yavru ve en az 5'i hamile toplam 94 adet uzun yüzgeçli pilot balina kıyıya sürüldükleri Vestmanna kasabası sahilinde katledildi.

 

balina - sea-shepherd-Birleşik-Krallık-4.jpg
Av sırasında bebek ya da hamile balinaların canı esirgenmiyor ((Sea Shepherd Birleşik Krallık)​​

 

Katliamı belgeleyen deniz koruma örgütü Sea Shepherd'a göre genellikle "the grind" (öğütme) olarak bilinen "Grindaprap" adlı avda "Faroeli tekneler 5 saatten uzun bir süre boyunca balina sürüsünü taciz ve takip etti."

Sea Shepberd şu açıklamayı yaptı:

Vestmanna'nın kan kırmızısına dönen kumları üzerinde hepsinin sesi kesilene kadar devam eden katliam yaklaşık 12 dakika sürdü ve yorgun düşmüş, her yaştan pilot balina aile üyeleri önünde ayrım gözetilmeksizin katledildi.

Kuruluşun Instagram sayfasında paylaşılan fotoğraflarda hala annelerinin amniyotik kesesinde bulunan doğmamış yavru balinalar olduğu görüldü. Diğer fotoğraflarda da katledilen balinaların leşlerinin büyük greyderler tarafından denize bırakıldığı anlar ortaya çıktı.

Geleneksel av İskandinav halkın bin yıldan uzun bir süre önce bölgeye yerleştiği ilk tarihlerden beri tekrarlanıyor.

 

balina - sea-shepherd-Birleşik-Krallık - 5.jpg
Sea Shepherd, balinalardan arda kalanların denize atıldığını söylüyor (Sea Shepherd Birleşik Krallık)

 

Sea Shepherd, yolcu gemisi şirketlerine, her yıl Faroeliler tarafından yaklaşık 850 balina ve yunusun katledilmesine açıkça karşı çıkmaları çağrısında bulunuyor.

Sea Shepherd'ın kurucusu Kaptan Paul Watson ve operasyon direktörü Rob Read avların "herhangi bir zamanda, Faroe Adaları'nın etrafında belirlenmiş 26 ölüm körfezinden herhangi birinde... sezon, kota ya da etkili bir düzenleme olmaksızın ve pilot balina etinin fazlasıyla kirli olmasına rağmen gerçekleşebildiğini" söyledi.

 

balina - sea-shepherd-Birleşik-Krallık - 3.jpg
Korkunç fotoğraflarda balinalardan arda kalanların kamyonlara yüklenilmesi görülüyor ((Sea Shepherd Birleşik Krallık)

 

Watson, “(Pilot balinaları ve yunuslardan oluşan) sürünün her üyesi, hamile balinalar, gençler ve sütten yeni kesilen yavrular da dahil olmak üzere, katlediliyor. Hiçbiri bağışlanmıyor” dedi.

Sea Shepherd'a göre Vestmanna'daki katliam bu sene Faroe Adaları'nda gerçekleşen 11. av. 2019'da şimdiye kadar 600'den fazla pilot balina katledildi.

 

balina - sea-shepherd-Birleşik-Krallık - 2.jpg
Pilot balinalar okyanus yunuslarının büyük bir türü ((Sea Shepherd Birleşik Krallık)

 

Sea Shepherd geçen yıl eylülde balina avlarının yapılmaması şartıyla Faroe Adaları'na 10 yıl boyunca 1 milyon euro (yaklaşık 6,4 milyon TL) teklif etmiş ancak teklif reddedilmişti.

Uzun yüzgeçli pilot balinalar, tür hakkında yeterince veri bulunmadığı için tehlike altındaki tür olarak kabul edilmiyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) durumu “veri eksikliği” olarak kaydediyor. Çeşitli tahminlerde geri kalan balina sayısının bir milyonun hayli altında olduğu belirtiliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU