Nesli tükenmekte olan yarasalara "manikürlü" takip

Neslinin tükendiğinin duyurulmasının ardından 1992'de yeniden keşfedilen tür iklim değişikliği nedeniyle tehlike altında

Huni kulaklı Küba yarasalarının tırnakları bilim insanları tarafından sayılarının belirlenmesi için boyanıyor (ZSL)

Dünyadaki en nadir yarasa türünün bilinen tek kolonisinde kaç yarasanın yer aldığını saptamak isteyen bilim insanları yarasalara ojeyle "manikür" yapıyor.

Huni kulaklı Küba yarasaları yalnızca Küba'nın batısında yer alan, neslinin tükendiğinin duyurulmasının ardından 1992'de tekrar keşfedildikleri bir mağarada yaşıyor.

Londra Zooloji Derneği (ZSL) tarafından yapılan popülasyon sayımının ön sonuçlarında Guanahacabibes yarımadasındaki mağarada 750'den daha az yarasa kaldığı belirtiliyor.

Araştırmacılar yarasaların “tırnaklarını” boyamak için dört farklı renk kullanarak her birini ayırt edebilecekleri binlerce farklı kombinasyon yarattı.

Bilim insanları yarasaların sıklıkla kolye, kol halkası ya da kanat zımbalarıyla işaretlenmesinin yarasaların davranışını değiştirebildiğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yüzden ZSL'nin "Varoluşun Kıyısı" (Edge of Existence) isimli programında çalışan bilim insanları, zamanında zengin bir nüfusa sahip olan ancak artık nesli tükenme tehdidi altında bulunan yarasa nüfusunu takip etmek için düşük teknolojili ve zararsız bir yol olarak gördükleri tırnak boyasını kullanmaya karar verdi.

Cayman Adaları'nda, Bahamalar'daki çeşitli adalarda ve Küba boyunca neredeyse her yerde fosiller keşfedildi.

Popülasyonun hayli azalmasının sebebi bilinmese de, huni kulaklı yarasaların özel yaşam alanlarının sıcak mağaralar olması nedeniyle türün neslinin tükenmesine dair doğalında yüksek bir yatkınlığı var.

Cueva la Barca'daki yarasa popülasyonu artık insan faaliyetleri ve mağara çatısını çökerten ısıl değişkenlik nedeniyle tehlike altında.

Ve iklim değişikliği ciddi bir risk oluşturarak tehlikeyi daha kötü bir hale getiriyor.

 

zsl1.jpg
Büyük huni kulaklı Küba yarasalarının yaşadığı bilinen tek mağara (ZSL)

 

ZSL'de yer alan araştırmacılardan, Pinar del Rio'nun Doğal Tarih Müzesi'nde çalışan Jose Manuel de la Cruz Mora, "Huni kulaklı Küba yarasalarının hikayesi beni derinden etkiledi; yarasa gibi hak ettiği değeri görmeyen türlerin bilim tarihine karışıp, yalnızca bakmayı unuttuğumuz için  yok olmasını engellemenin zaruriyetini hatırlatıyor" dedi.

Mora, “Yarasaların geri kalan popülasyonu çok az olduğundan ve biyolojilerini anlamak araştırmamız için temel teşkil ettiğinden, koşulları olabildiğince doğal tutmak istedik, tabii parlak renkli tırnaklar dışında" diye ekledi.

Her bir yarasaya manikür yapmak zaman alsa da bu hayret veren hayvanlara yaklaşmak ve onlar hakkında daha fazla şey keşfetmek adına tırnaklarını boyamak inanılmaz bir ayrıcalıktı.

PA'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU