Wagner liderinin ölümünün ardından Orta Afrika'daki savaşçıların kontrolü Kremlin'e geçti

Rus hükümetinden Wagner'in etkili olduğu ülkelere peş peşe ziyaretler

Orta Afrika'nın başkenti Bangui'de Wagner savaşçılarını temsil eden bir heykel bulunuyor (AP)

Yaklaşık 5 yıl önce Orta Afrika'ya ulaşarak burada operasyonlarına başlayan Rus paralı asker grubu Wagner, kıtadaki en etkili gücünü bu ülkede kurmuştu.

ABD merkezli Washington Post gazetesi, Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in ölümünün ülkede görev yapan binden fazla paralı askerin kontrolünün doğrudan Rus hükümetine geçtiğini yazdı.

Cumhurbaşkanlığı sarayında bir röportaj veren Orta Afrika Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadéra, ülkesinin Rusya'yla anlaşması uyarınca Rus savaşçıların ülkede görev yapmaya devam edeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Touadéra, "En başından beri sözleşme yaptığımız taraf Rus hükümetiydi" diye konuştu.

Gazeteye konuşan Orta Afrikalı ve Batılı yetkililere göre, bu ay Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-bek Yevkurov başkanlığında bir heyetin başkent Bangui'yi ziyaret ederek ülkedeki Rus güçlerinin artık Rusya Savunma Bakanlığı komutasında görev yapacağını bildirdi.

Görüşmeyi teyit eden Touadéra, "Rusya'yla devletlerarası ilişkilerimiz var. Bu nedenle bakan yardımcısının güvenlik ilişkilerimizi konuşmak için bizi ziyaret etmesi normal" ifadelerini kullandı.

Touadéra'ya danışmanlık yapan Fidele Gouandjika ise Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlanmak istemeyen Wagner savaşçılarını sınırdışı etmekten başka seçenekleri olmadığını belirterek, "Onları gönderen ve silahlandıran Rusya. Ve Wagner'in ne zaman ayrılacağına da Rusya karar verecek" ifadelerini kullandı.


Gazeteye konuşan Bangui'de görevli Batılı bir diplomat, Prigojin'in Kremlin'e yönelik silahlı ayaklanmasının ardından ülkeyi terk eden yaklaşık 450 Wagner savaşçısının geri dönmediğini ve yerlerine kimsenin gönderilmediğini öne sürdü.

Orta Afrika, Wagner grubunun kıtada en çok varlık gösterdiği ülke konumunda. Grubun ayrıca en az 4 Afrika ülkesinde daha aktif faaliyet halinde biliniyor.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı'nın Afrika turu da Wagner'in varlık gösterdiği Mali ve Burkina Faso gibi ülkeleri de kapsıyordu. 

Batılı diplomatlar bu turun, kıtadaki hükümetlere Wagner'in artık Rus hükümetinin komutasında olduğu mesajını iletmek için yapıldığını öne sürdü.


Independent Türkçe, Washington Post, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU