Mescid-i Aksa çevresi baskın ve çatışmalara sahne oldu

Filistinlilerin girişi engellenirken yerleşimcilere izin verildi

Fotoğraf: Reuters

İsrail polisi pazar günü bir yandan Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya ulaşmasını engellerken bir yandan da yüzlerce yerleşimcinin buraya baskın düzenlemesine izin vererek Kudüs’ün Eski Şehir bölgesini bir çatışma alanına çevirdi.

Yüzlerce yerleşimci, İsrail polisinin koruması altında Eski Şehir’in sokaklarında Talmud ayinleri ve danslar yaptıktan sonra Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Bu sırada ise polis, Müslümanları Mescid-i Aksa’dan çıkartarak, buraya ulaşmalarını engelledi.

İslami Vakıflar Dairesi, pazar sabahından bu yana işgal güçlerinin provokatif bir şekilde çok sayıda yerleşimciyi Mescid-i Aksa avlularına sokmaya başladığını ve bununla eş zamanlı olarak Müslümanlara saldırılar yapılarak Mescid-i Aksa’nın avlularından çıkarıldıklarını bildirdi. İsrail polisi, İsraillilerin cumartesi günü Roş Aşana’yı kutlamasıyla eş zamanlı olarak Kudüs’teki güçlerinin sayısını artırarak bu baskına önceden hazırlık yapmıştı. Yüksek güvenlik önlemleri alarak Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin İsrail’e ulaşmasını engellemişti.

Roş Aşana, bu ay, önümüzdeki ekim ayına kadar devam edecek bir dizi Yahudi bayramının başlangıcı sayılıyor. Ordu, 24 Eylül’e denk gelen Yom Kippur’da Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde kapsamlı bir abluka uyguluyor. Ayrıca Arş Bayramı münasebetiyle Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ne açılan tüm kapıları 29 Eylül’den 7 Ekim sonuna kadar 8 gün süreyle kapatıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU