Ukrayna, Rus güçlerini kandırmak için sahte silahlar kullanıyor

"Bizim için önemli olan vurulmaları"

Metinvest'in ürettiği sahte hava savunma radarlarından biri (CNN)

Savaş öncesinde Ukrayna'nın en büyük metalürji grubu olan bir şirket, savaş döneminde Kiev güçleri için "sahte silahlar" üretiyor.

Metinvest isimli şirketin sahtesini ürettikleri arasında D-20 ve M777 tipi obüsler, hava savunma sistemleri, son model Amerikan ve Avrupa yapımı silahlar yer alıyor.

Ancak bu silahların hepsi orjinallerinin işlevsiz ve ucuz birer kopyası. Görevleriyse Rus güçlerini kandırararak, pahalı kamikaze drone'larını ve füzelerini bu araçlar üzerinde kullanmalarını sağlamak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili CNN'e konuşan şirket sözcüsü, "Savaş pahalı ve Rusya'nın sahte silahlarımızı yok etmek için para harcaması gerekiyor. Sonuç olarak, drone'lar ve füzeler pahalı. Bizim modellerimiz ise çok, çok daha ucuz" ifadelerini kullandı.

Yerleştirilen yüzlerce sahte silah sisteminin, kısa süre içinde Rus güçleri tarafından hedef alındığını söyleyen şirket sözcüsü, "Her saldırıdan sonra, ordu bize bir hurda ödülü veriyor. Onları topluyoruz. Eğer sahte sistemler vurulduysa, bu boşu boşuna çalışmadığımız anlamına geliyor" dedi.

Savaşın başlarında ürettikleri sahte silahların kabataslak bir görüntüde olduğunu ve Ukrayna ordusunu daha iyi silahlanmış şekilde göstermek için tasarlandığını belirten sözcü, Batı'dan ülkeye silah yardımları geldikçe sahte sistemlerin de bugünkü kullanım amacına uygun olarak tasarlanmaya başladığına dikkat çekti.

Uzun süre boyunca vurulmadan kalan sistemler ise tasarım sürecine geri dönüyor. Şirkete bağlı çalışan tasarımcılar, silahlar üzerinde gerekli değişiklikleri yapıyor ve sahte sistemler yeniden sahada konuşlandırılıyor.

Bu durumun Metinvest'in uzun bir sahte silah kataloğuna sahip olmasının önünü açtığını belirten sözcü, "Kaç tane sahte sistem ürettiğimizi saymıyoruz ama vurulanları sayıyoruz. Bizim için önemli olan vurulmaları. Tuzaklarımız ne kadar erken vurulursa, bizim için o kadar iyi" diye konuştu.

Sahte sistemler için en çok kullanılan silahlardan biri olan Amerikan yapımı M777 obüslerin gerçek fiyatı yaklaşık 4 milyon dolar seviyesinde. 

Ancak Metinvest'in ürettiği sahte versiyon sadece birkaç eski kanalizasyon borusundan ibaret ve bin doların altında bir maliyete sahip. Rus güçlerinin bu hedefi yok etmek için kullandığı drone ve füzelere yapılan harcamaysa bunun çok üstünde.

Örneğin, Rusya'nın Ukrayna'da sıklıkla kullandığı İran yapımı kamikaze droneların fiyatı 20 bin eurodan başlıyor. Çin yapımı daha ucuz modellerin fiyatlarıysa 17 bin euroya kadar ulaşabiliyor.


Independent Türkçe, CNN, Guardian 

DAHA FAZLA HABER OKU