170 yıllık kayıp savaş gemisinin enkazı görüntülendi

Bilim insanları HMS Terror adlı geminin bulunmasının, gizli belge ve fotoğraflardan oluşan sahipsiz bir hazineyi gün yüzüne çıkardığını söylüyor

Arkeologlar Kuzey Kutbu yakınlarında bir buçuk yüz yıldan fazla süredir gizlenen, “zamanda donmuş” bir gemi enkazının eşsiz görüntülerini yakaladı.

HMS Terror adlı gemiden çekilen video, raflara yığılmış porselen tabakları ve şişeleri, subayların esrarengiz biçimde iyi korunmuş kabinlerini ve hala raflarında duran silahlarını gözler önüne seriyor.

Bilim insanları, geminin son yıllarına ait evrak ve fotoğrafların hala enkazdaki dolap ve kasaların içinde sağlam olduğuna inanıyor.

Parks Canada, eserlerin “düşük sıcaklıklar ve tortu birikiminden dolayı" yaklaşık 170 yıldır zamanda donmuş halde” olduğunu açıkladı.

Terror gemisi, 1845'te İngiltere'den ayrılan ve John Franklin kaptanlığında Kuzeybatı Geçidi yolculuğunu tamamlamak için mecburi sefere çıkan iki gemiden biriydi.

Terror ve partneri HMS Erebus gemileri, son teknoloji ürünü sistemlerle donatılmıştı. Bunlar arasında, kutup buzullarının basıncına dayanacak demir takviyeli gövdeler, ısıtma sistemleri ve pervaneleri hareket ettirmek için demiryolu lokomotiflerinden alınan buhar makineleri bulunuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gemiler; üç yıllık teçhizat, 12 günlük kömür yakıtı ve Atlantik'le Pasifik arasında kestirme bir rota çizme emriyle yola çıktı. Gazete kayıtlarına göre 129 kişilik mürettebat en son, 1845 Temmuzunun sonunda Avrupalılar tarafından görüldü.

Ancak ertesi yıl her iki gemi de seferde iki kış geçirdiği Kanada'nın kuzeyinde yer alan King William Adası'ndaki yüzen buz yüzünden kapana kısıldı.

Kaptan Franklin geri kalan mürettebatın gemileri terk etmesinden ve 1848'de yürüyerek medeniyete dönmeye çalışmasından bir yıl önce hayatını kaybetti. Mürettebat medeniyete asla ulaşamadı hatta bulgular bazılarının çareyi yamyamlıkta bulduğunu gösteriyor.

Erebus'un enkazı 2014'te, Terror'inki de iki yıl sonra bulundu. Parks Canada arkeologları, enkaz alanlarını incelemek ve korumak için Inuit halkıyla çalıştı.

Bu yeni görüntüler, uzaktan kumandayla çalışan ve dalgıçların Terror'un üst güvertesindeki kapaktan içeri soktuğu bir araç kullanılarak çekildi. Ağustosta 7 gün boyunca tüm insansız araçlar, tek bir güvertedeki 20 kompartımanı inceledi.

Operatör Ryan Harris “İncelerken edindiğimiz izlenim, yakın zamanda mürettebatı tarafından terk edilmiş ve zamanın akışıyla unutulmuş bir gemiye ait" dedi.

En iyi korunmuş bölgeyse Kaptan Francis Crozier'in kabiniydi. Parks Canada Sualtı Arkeoloji Müdürü Marc-Andre Bernier açıklamasında, “Crozier'in kabinini bulduğumuzda beklentilerimizi epey aştığını gördük" dedi.

Mobilyalar ve dolapların yerinde durmasının yanında, çekmeceler de kapalı ve birçoğu kuma gömülmüş. Bu da içlerindeki nesneler ve belgelerin korunması için mümkün olan en iyi koşulları yaratıyor Tüm çekmeceler ve diğer kapalı alanlar, Franklin seferinin akıbeti hakkında eşsiz bir bilgi hazinesi sunacak.

Ekibin erişemediği tek bölge, inceledikleri güvertede kapalı duran tek kapının ardındaki Crozier'in yatak odasıydı.

İleride yüzeye çıkarılacak eserler, hem Kanada hükümetine hem de Inuit halkına ait olacak. Parks Canada, ağustostaki dalışlar sırasında toplanan verileri kullanarak mürettebatın deneyimlerini anlamayı umuyor.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Özden Öz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU