Hong Kong’da protestocuların 3 lideri gözaltına alındı

Hong Kong’da suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısını haziran ayından bu yana protesto eden gösterici gruplarının 3 lideri gözaltına alındı. Cumartesi günü düzenlenmesi planlanan protesto da yasaklandı

Fotoğraf: Reuters

Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısına karşı 2.5 ay önce başlayan protesto gösterileri sürüyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (ÇHKO) Hong Kong Garnizonu'nda rotasyon yapmasına tepki gösteren gruplar protesto eylemleri düzenledi.  

‘3 öncü ayrılıkçı gözaltına alındı’

Bunun üzerine harekete geçen polis hükümet karşıtı grupların önemli isimlerinden Joshua Wong, Andy Chan ve Agnes Chow’u gözaltına aldı.

Wong ve Chow, haziranda Wan Chai semtindeki polis karakollarını hedef alan yasadışı bir gösteriye katılmak, gösterileri organize ve teşvik etmek, Chan ise polise saldırmak ve isyan ile suçlanıyor,

Hong Kong polisinin gözaltı bilgisini doğruladığını aktaran Çin basını, haberi ‘3 öncü ayrılıkçı gözaltına alındı’ başlığıyla okurlarına duyurdu. Haberlerde Wong ve Chow'un Hong Kong'da 2014'te düzenlenen "Şemsiye Devrimleri" adlı protesto gösterilerinin önemli figürleri olduğu aktarıldı.

Yıkıcı etkileri olacağı iddiasıyla yasaklandı

Hong Kong’da cumartesi günü düzenlenmesi planlanan gösteriler ise yasaklandı. Polis tarafından yapılan açıklamada, gösterilerin yıkıcı kitlesel etkilere neden olacağı için yasaklandığı belirtildi.  

Protestoyu organize eden en büyük gruplardan Sivil İnsan Hakları Cephesi’nin (CHRF), itirazı ise temyiz komisyonu tarafından "gösterinin kamu düzenine tehdit oluşturduğu" gerekçesiyle reddedildi. 

CHRF, yaptığı açıklamada, göstericilerden özür dileyerek, gözaltına alınan protestoculara hukuki destek vereceklerini duyurdu. 

Çin’den isyana karşı prova

İade tasarısının iptali talebiyle hazirandan bu yana kitlesel protestolarla uluslararası gündemin odağı haline gelen Hong Kong'da,

Bu gelişmeler yaşanırken, bölgedeki asker gücünü yenileyen Çin hükümeti Şıncın'da gerçekleştirdiği bir tatbikatın görüntülerini basına servis etti. Tatbikata katılan yüzlerce Çin polisi isyanla mücadele senaryolarına karşı planlanan senaryoların provasını yaptı

DAHA FAZLA HABER OKU