Rusya, bombardıman uçaklarını araba lastikleriyle korumaya çalışıyor

Uydu görüntüleri şaşırttı

Ukrayna güçleri 2023'te Rusya ve Kırım'a yönelik yaklaşık 200 drone saldırısı gerçekleştirdi (Maxar)

Rusya'nın Engels Hava Üssü'nde yer alan bombardıman uçaklarını araba lastikleriyle korumaya çalışması uydu fotoğraflarıyla görüntülendi.

Maxar'ın üsten edindiği uydu görüntülerinde, iki Tu-95 tipi bombardıman uçağının kanatlarına ve gövdesinin bir kısmına onlarca araba lastiği yerleştirildiği görülüyor.

Uzmanlar bunun, uçakları Ukrayna'nın olası drone saldırılarından korumak için geçici bir çözüm olabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son aylarda Kiev güçlerinin Rusya içinde gerçekleştirdiği drone saldırıları hız kazanmıştı. Engels Hava Üssü, Rusya'nın iç kısımlarında yer alıyor.

Uçakların üstüne serilen araba lastikleri koruyucu bir katman oluşturmanın yanı sıra, özellikle geceleri uçakların tespit edilmesini de zorlaştırıyor.

Ukrayna güçlerinin kullandığı drone'ların üreticilerinden One Way Aerospace'ten Francisco Serre-Martins, böyle bir hamlenin sınırlı etkisi olacağını söyledi.

CNN'e konuşan Serre-Martins, "Havaalanlarında konuşlu stratejik uçakların termal sinyallerini düşürebilir ama halen kızılötesi kameralarla görünebilir olacaklar" diye konuştu.

Hava araçları ve gemiler üzerine çalışan bağımsız araştırmacı Steffan Watkins ise, "Saçma görünse de, kolay hedef olabilecek uçakların korumasını artırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. İşe yaraması, drone veya füzede hangi savaş başlığının takılı olduğuna bağlı" ifadelerini kullandı.


Watkins araba lastiklerinin uçağın üst tarafında delikler açılmasını engelleyebileceğini söyledi.

CNN'e konuşan bir NATO askeri yetkilisi ittifakın lastiklerden haberi olduğunu belirtirken, "Bunun drone'lara karşı bir koruma yöntemi olduğunu düşünüyoruz. İşe yarayıp yaramadığınıysa bilmiyoruz" dedi.

Ukrayna güçleri son haftalarda drone saldırıları yoluyla Rusya'nın içindeki stratejik hedefleri vurma stratejisine hız vermişti. Kiev'in bu yolla Rusya içinde savaşa verilen desteği azaltmayı hedeflediği düşünülüyor.

Geçen hafta içlerinde Moskova'nın da olduğu 6 Rus bölgesi drone saldırılarının hedefi olmuştu. Estonya sınırı yakınlarındaki Pskov kentinde birkaç nakliye uçağının saldırılarda hasar gördüğü bildirilmişti. 


Independent Türkçe, CNN, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU