Gazeteci Ali Murat Güven: Erdoğan'ın AK Parti’nin kuruluşunda yaptığı konuşmayı 3 paket sigara karşılığında yazdım

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, AK Parti kuruluş toplantısında yaptığı 1.5 saatlik konuşma metnini yazan Ali Murat Güven, "O zaman ciddi bir ekonomik kriz var. 40 sayfayı bulan ve büyük yankı uyandıran konuşma metnini 3 paket sigara karşılığı yazdım" dedi

Değerli dostlar, bugün önemli bir gün. Bugün Türk siyaset hayatına lider oligarşisinin çöktüğü gün olarak tekelci bir anlayışa dayanan liderlik anlayışının yerine kolektif aklın temsilcisi olan bir anlayışın yerleştiği gün olarak geçecek.
Bugün, Türk siyaset tarihine parti içi demokrasi geleneğinin yalnızca bir kuru temenni olarak değil, aynı zamanda da bir zihniyet değişikliği ve zorlayıcı tüzük kuralları biçiminde egemen olduğu gün olarak geçecek.
Bugün, Türk siyaset tarihinde her yönüyle şeffaf, seçmenin sorgulamasına ve denetimine açık yepyeni bir siyasal örgütlenme modelinin kurulduğu gün olarak geçecek.
Bugün, Türk siyaset tarihine, hizmete sevdalı insanların kurduğu AK Parti'nin doğum günü olarak geçecek.
Kutlu olsun
Ve bu günden sonra Türkiye’mizde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu sözleri bundan 18 yıl önce yapılan AK Parti Kuruluş toplantısında söyledi.

Ankara’daki Bilkent Otel’de yapılan programı Türkiye ve dünya basınından çok sayıda gazeteci takip etmiş, Erdoğan’ın 1.5 saate yayılan konuşması bazı TV kanalları tarafından canlı olarak yayınlanmıştı.

14 Ağustos 2001 günü kurulan AK Parti girdiği ilk seçimlerde iktidara geldi.

O günden bu yana tek başına iktidarda.

Partinin genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan önce Başbakan ardından Cumhurbaşkanı oldu.

AK Parti, Türkiye’nin siyasi sistemini de değiştirdi.

Türkiye artık parlamenter sistemle değil Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetiliyor.

14 puntoyla 45 sayfa yazdım

Partinin kurulduğu ilk gün Erdoğan’ın yaptığı uzun konuşmanın çok ilginç bir hikayesi var.

O hikayenin kahramanlarından biri gazeteci Ali Murat Güven.

 

Ali Murat Güven erdoğan.jpg
Güven, Erdoğan'la tanışıklığının 1984 yılına, RP il başkanlığı yaptığı günlere dayandığını söylüyor. Bu kare, Erdoğan ile Yörünge dergisi için röportaj yaparken çekildi / Fotoğraf: Ali Murat Güven arşivi


Güven, “Erdoğan, partisinin kuruluşunu Türkiye ve dünyaya ilan ederken yaptığı yaklaşık 1 buçuk saatlik konuşmanın tamamını ben yazdım. Bunu ücretsiz olarak yaptım. Aşağı yukarı 14 puntoyla 45 sayfaya yakın bir metindi” diyor.

'Sigara olmadan yazamıyorum' dedim, 3 paket sigara getirdi

Talebin eski AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Besli’den geldiğini söyleyen Güven, Erdoğan’ın TBMM’deki ilk grup toplantısında yaptığı konuşmanın metninin de, Anıtkabir Şeref Defteri’ne yazdığı sözlerin de kendi kaleminden çıktığını anlattı:

Teksoy Görevde programından yeni ayrılmıştım ve bir reklam şirketinde yönetmenlik ve metin yazarlığı yapıyordum. Hüseyin Besli’yi de Yeni Şafak’tan tanıyorum. Ajansa geldi ve ‘Yeni parti kuruyoruz ama paramız-pulumuz yok. Parti kurulacak ama hala sıkı bir konuşma metni hazırlamadık’ dedi. O günlerde ülkede çok ciddi bir ekonomik kriz var ve piyasada yaprak kımıldamıyor. Sigara alacak param dahi yok. Benden metni talep eden Besli’ye ‘Tamam yazarım ama sigara olmadan yazamıyorum. Bana 3 paket Tekel 2000 alın bugün yazmaya başlayayım’ dedim. Sigaralar geldi ben de yazmaya başladım. Başka da bedel almadım. Çünkü o zamanlar biz davanın çocuklarıyız ve davanın çocukları para almaz. Besli 4 gün sonra metni almaya geldi. Bir koltuğa oturup okudu ve çok beğendi.

Konuşma metni sağlam bir metindi. Bende VHS olarak tam kaydı da var. O zaman bir Mac bilgisayarda yazıp DVD’ye kaydetmiştik. DVD’nin orjinali de duruyor. 'AK Parti’de milletvekilliği birer parmak kaldırma makinesi olmayacak' gibi güzel ve anlamlı sözlerdi de zaman içinde hiçbirinin bir karşılığı kalmadı. Parti, klasik bir sağ partiye dönüştü

"Aynı metni bugün yazamam"

Güven, aradan geçen 17 yılın ardından aynı metni bugün yazamayacağını söylüyor. Bunu da “Tüm inancımı yitirmiş durumdayım” diye açıklayan Güven, “O zaman idealist gençlik coşkusuyla harekete de inanmış bir adamdım. Konuşma metni Gandi’den Atatürk’e, Hz. Muhammed’den Thomas Jefferson’a atıflarla dolu, Beyaz Saray’daki metin yazarlarının yazabileceği türden iyi bir metindi. Sayın Erdoğan 1.5 saat konuştu, Türk medyası ise konuşmanın kodlarını 1 hafta çözümlemeye çalıştı” dedi.

AK Parti’nin kuruluş sürecinde roller üstlenen Besli de o dönem Güven’den destek aldıklarını kabul etti. Ancak “Metni sigara karşılığı yazıp yazmadığını hatırlamıyorum” dedi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU