Suudi Arabistan çıkarlarına zarar vermeden BRICS'e nasıl katılabilir?

Suudi Arabistan'ın gruba katılımı BRICS üretimine 1,1 trilyon dolarlık bir değer katacak

Fotoğraf: AA

BRICS grubu, 22-24 Ağustos 2023 tarihleri ​​arasında Güney Afrika'da düzenlenen 15'inci BRICS Zirvesi'nde altı ülkeyi 2024 yılı başında gruba üye olmaya davet ettiğini duyurdu.

Grup ülkeleri bu daveti, kendi ülkelerinin tabanını genişletme arzusuyla OPEC+'ya benzer şekilde ‘BRICS+' kavramı veya terimi kapsamında gerçekleştirdi.

Davet edilen ülkeler, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Arjantin, Etiyopya ve İran'dı.

BRICS'in Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika olmak üzere önde gelen pazarlar ve gelişmekte olan ekonomilerden oluşan beş ülkeyi kapsayan bir grup.

Hedefleri, küresel siyasi, ekonomik ve mali yapıyı daha adil, dengeli ve temsili olacak şekilde yeniden yapılandırmak.

Grubun hedefleri arasında, karşılıklı saygı, egemenlikte eşitlik, kapsayıcılık, uyumluluk ve iş birliğinin teşviki ilkelerine dayalı daha geniş küresel güneyin çıkarlarını savunmak yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup, dünya nüfusunun yüzde 42'sinden fazlasını, dünya topraklarının yüzde 30'unu, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 23'ünü ve küresel ticaretin yüzde 18'ini temsil ediyor.

Bu da onu G7 gibi büyüklük ve ekonomik değer açısından güçlü ekonomik bloklarla rekabet eden, yükselen bir güç haline getiriyor.

Grubun eğilimlerini ekonomik olmaktan çok politik olarak görenler de var.

Zira grup, fiili uygulamalarıyla tek kutuplu ekonomi politikasını ve ABD doları para biriminin küresel ticaret işlemleri ve alışverişlerinde küresel ekonomi sahnesindeki hakimiyetini etkisiz hale getirmeye çalışıyor.

Batı kampı olarak bilinenlerin siyasi yeteneklerini etkisiz hale getirmek de buna dahil.

BRICS'in gruba katılım davetiyle ilgili açıklamalarda bulunan Suudi Arabistan hükümeti, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan aracılığıyla ülkenin kendisini grupla bağlayan ticari ilişkileri sağlamlaştırma ve geliştirme konusundaki istekliliğine dayanarak bu adımı takdirle karşıladı.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgilere göre Suudi Arabistan ile BRICS arasındaki ticaret son birkaç yılda kayda değer bir büyümeye tanık oldu ve aralarındaki ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 160 milyar doları aştı.

Bu, ikili ticaret hacminin sırasıyla 81 ve 128 milyar dolara ulaştığı 2017 ve 2021 yıllarına göre çok ciddi bir artışa işaret ediyor.

Suudi Arabistan, grubun üyeliğe katılma davetini memnuniyetle karşıladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan dış politikasının ülkedeki kalkınma sürecini ve dünya çapında ekonomik ara bağlantı ve kalkınmayı desteklemek için güçlü ekonomik ortaklıklar kurmaya odaklandığını belirtti.
 


Hiç şüphe yok ki Suudi Arabistan'ın BRICS üyeliğine katılımı, Suudi Arabistan ekonomisine ve grup ekonomisine büyük ekonomik faydalar sağlayacak.

Özellikle de Suudi Arabistan'ın gruba katılımı BRICS üretimine 1,1 trilyon dolarlık bir değer katacak. Bu aynı zamanda, Suudi Arabistan'ın enerji bankası ve küresel ağırlık merkezi olması nedeniyle grubun enerji alanındaki kapasitesini de artıracak.

Yaklaşık 267 milyar varil ile dünya petrol rezervlerinin yüzde 19'unu elinde bulunduran Suudi Arabistan, küresel üretimin yüzde 12'sini, küresel pazarlardaki satışlarının ise yüzde 20'sini oluşturuyor.

Bunun yanı sıra, içte ve dışta günlük beş milyon varili aşan rafinaj kapasitesine ve ihtiyaç anında kullanılabilecek yedek kapasiteye de sahip.

Suudi Arabistan'ın BRICS grubuna katılımının başarısı, grubun çıkarları ile Suudi Arabistan'ın onu dünyadaki diğer uluslararası stratejik ortaklarına bağlayan ekonomik ve ticari çıkarlarının dengelenmesine bağlı olmaya devam edecek.

Batı, doğu, kuzey, güney… Dünya haritasındaki konumu ne olursa olsun çatışmaya, ticari ve ekonomik anlaşmazlığa girmekten uzak olan Suudi Arabistan'ın başta Batı olmak üzere dünyanın çoğu ülkesiyle güçlü ticari ve ekonomik ilişkileri bulunuyor.

Bu sayede geçtiğimiz on yıllardaki ekonomik çıkarlarına hizmet edebildi ve iddialı 2030 Vizyonu'yla ilgili mevcut kalkınma hedeflerine ulaşmayı başardı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU