ABD’li diplomatlar: Sudan bir çöküş senaryosuyla karşı karşıya

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Al-Monitor'a savaşın Sudanlıların arzularına ihanet olduğunu söyledi

Sudan Ordusu Komutanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Muhammen Hamdan Daklu (Hamideti) çatışmaların başlamasından önceki görüşmelerinden birinde / Fotoğraf: AFP

Şarku'l Avsat'ın görüştüğü ABD’li diplomatlar, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çatışmaların devam etmesi halinde Sudan'da devletin çökeceği senaryosu konusunda uyarıda bulundu.

ABD’nin eski Sudan Özel Temsilcisi Donald Booth, iki taraf arasında 4 aydır devam eden çatışmaların “ülkede bir felakete” yol açtığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku'l Avsat'a verdiği röportajda, savaşı hızlı bir şekilde durdurmanın önemini vurgulayan Booth şu ifadeleri kullandı:

Savaşın durdurulması, Sudan halkını içinde bulundukları eziyetten kurtarmak için şart. Ancak ne silahlı kuvvetler ne de HDK, çatışmayı bırakıp birbirleriyle ve acı çeken Sudan halkının temsilcileriyle ülkede barışın nasıl sağlanacağı konusunda konuşmaya istekli görünmüyor. Savaş devam ederse Sudan yoksulluk ve ulusal birlik tehdidiyle dolu kasvetli bir gelecekle karşı karşıya kalacak.

ABD'nin Sudan Özel Temsilciliği eski müdürü Cameron Hudson ise Sudan’da Libya'ya benzer bir senaryonun yaşanacağı ve çatışmanın genişleyeceği konusunda uyarıda bulundu. Hudson, Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte şunları söyledi:

Mücadelelerin devam etmesi ve herhangi bir tarafın kapsamlı bir zafer elde edememesi, ülkenin bu yolda devamına yol açacak ve bu da Libya'ya benzer bir devlet çöküşü senaryosu yaratacak. Böyle bir durumda tüm bölgede ihracatta istikrarsızlık yaşanacak, krizin kıyılara yayılarak Kızıldeniz'e ulaşması riski de ortaya çıkacak.

Sudan Ordusu Komutanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın Mısır ziyareti ve başka ülkelere gitme ihtimaliyle Hartum'daki ABD Büyükelçiliği eski Maslahatgüzarı Alberto Fernandez, çatışmanın çözümünde Suudi Arabistan'ın rolünün son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Fernandez, Şarku'l Avsat'a şunları söyledi:

Suudi Arabistan'ın her iki taraf nezdinde de güvenilirliği var ve Cidde Görüşmeleri’nin eninde sonunda devam etmesini bekliyorum. Ancak bundan önce her iki tarafın da savaş alanında askeri zafer elde etme çabalarında son bir adım atmasını bekliyorum. Ne yazık ki cinayetler bitmedi.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Hartum Büyükelçisi John Godfrey'in, Sudan'da iki tarafa da çatışmayı durdurma çağrısı yaptığı son açıklamalara gelen eleştirileri de reddetti.

İsmini vermek istemeyen bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada “Ordu ve HDK tarafından uygulanan şiddet, Sudan halkının sivil bir hükümetin kurulması ve demokrasiye geçiş süreci yönündeki açık taleplerine ihanettir. Sudan halkı, savaşçıların kışlalarına dönmelerini ve iktidarı ele geçirme çabalarında ortalığı kasıp kavurmamalarını istiyor” ifadelerini kullandı. Yetkili sözlerine şöyle devam etti:

Sudan'ın siyasi geleceği Sudan halkına aittir. Ordunun iktidardan çekilmesi ve milleti dış tehditlere karşı savunmaya odaklanması gerekir.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU