Rusya - Ukrayna savaşı: "İlkbahardan beri en şiddetli saldırılar yaşanıyor"

Ukrayna, 44 hava saldırısı düzenlendiğini, Rusya da 6 bölgenin vurulduğunu duyurdu

Ukrayna ve Rusya karşılıklı saldırıları artırıyor. Kiev yönetimi, ülkeye 28 füze ve 16 drone saldırısı yapıldığını bildirirken Kremlin, Ukrayna'ya ait drone'ların Rusya'daki 6 bölgeyi vurduğunu duyurdu.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeri Zalujni, salıyı çarşambaya bağlayan gece Rus ordusunun toplamda 44 hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

Zalujni, 16 drone'dan 15'inin etkisiz hale getirildiğini belirtirken, Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, saldırılarda iki sivilin hayatını kaybettiğini, bir kişinin de yaralandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukraynalı yetkililer, saldırılarda başkent Kiev'in yanı sıra Odesa, Çerkası ve Jıtomır şehirlerinin de hedef alındığını ifade etti.

Kiev Askeri Yönetim Başkanı Serhiy Popko ise Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Kiev ilkbahardan beri böylesine büyük bir saldırı yaşamamıştı" diye yazdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin danışmanı Mihaylo Podolyak da Twitter'dan paylaştığı gönderide, Rusya'nın saldırılarda İran yapımı Şahid drone'larını kullandığını öne sürdü. 

Podolyak, Kremlin güçlerinin kasten sivilleri hedef aldığını savunarak saldırıyı "terör eylemi" diye niteledi.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı da Ukrayna ordusuna ait drone'ların, aynı gece başkent Moskova'nın yanı sıra Pskov, Oryal, Bryansk, Ryazan ve Kaluga bölgelerine saldırı düzenlediğini bildirdi.
 


Rus devlet ajansı TASS, Pskov Havalimanı'na yapılan saldırıda yangın çıktığını ve 4 adet İlyuşin İl-78 tanker uçağının hasar aldığını yazdı.

Pskov Valisi Mihail Vedernikov da havalimanındaki tüm uçuşların geçici olarak durdurulduğunu bildirdi. Vedernikov, yangının kontrol altına alındığını ve can kaybı yaşanmadığını söyledi.

Bryansk'a yapılan saldırılardaysa radyo televizyon vericilerinin hedef alındığı bildirildi. Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz, iki drone'un etkisiz hale getirildiğini ve saldırı sonucu çıkan yangının söndürüldüğünü belirtti. 

Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı, gece düzenlenen operasyonda, Ukraynalı özel harekatçıları taşıyan 4 askeri deniz aracının Karadeniz'de vurulduğunu iddia etti. Kiev yönetimi iddialara henüz yanıt vermedi.
 


Söz konusu karşılıklı saldırılar, ABD'nin Ukrayna'ya 250 milyon dolarlık ek askeri yardım paketi sağlanacağını açıklamasının ardından yaşandı. Bu destekle birlikte Washington, geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan savaşın başından beri Ukrayna'ya 45. askeri yardım paketini açıklamış oldu. Pakette Javelin füzeleri, topçu mühimmatı, mayın temizleme araçları ve tıbbi malzemelerin yer aldığı bildirildi.


Independent Türkçe, BBC, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU