Güney Kıbrıslılarla göçmenler arasında tansiyon yükseldi

Polis iki grubu biber gazı ve tazyikli suyla ayırdı

Güney Kıbrıs polisi geçen hafta göçmenlerin kaldığı terk edilmiş bir tesisi yerel halktan gelen tepkiler üzerine boşaltmıştı (AFP)

Güney Kıbrıs polisi, ada sakinleriyle göçmenler arasında yaşanan şiddet olayları nedeniyle pazartesi günü 21 kişiyi gözaltına aldı.

Polisten yapılan açıklamada gözaltıların, Lefkoşa'nın 155 kilometre batısında bulunan Chlorakas köyünde iki gece üst üste yaşanan olayların ardından yapıldığı belirtildi.

Pazar günü düzensiz göçe karşı sokağa çıkan 300 kişinin içinden ayrılan yüzleri kapalı bir grup, göçmenlerin evlerine ve araçlarına yönelik bir saldırı düzenlemiş, bunun üzerine bir grup göçmen pazar akşamı oturma eylemi başlatmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazartesi akşamına taşınan gerginlik, polisin müdahalesiyle yatıştı. 

Güney Kıbrıs polisi göçmenler ve Kıbrıslı Rumları ayırmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Olayda bir polis memurunun hafif şekilde yaralandığı kaydedildi.

Güney Kıbrıs son yıllarda düzensiz göçmenler ve iltica arayışında olanların varış noktalarından biri olarak öne çıkıyor.

Gerilimin yaşandığı Chlorakas'taki göçmenlerin yüzde 20'sini Suriye'den gelenler oluşturuyor. Birkaç yıldır gerilimin yüksek olduğu köyde yaşayanlar, göçmen sayısının orantısız şekilde fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Güney Kıbrıs İçişleri Bakanlığı, 2021'de bölgeye yeni göçmen alınmayacağını açıklamış, geçen hafta da yüzlerce göçmenin elektrik ve su olmadan yaşadığı kompleksin boşaltılacağını duyurmuştu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Güney Kıbrıs lideri Nikos Hristodulidis, "Şiddet olaylarını kınıyorum. Dahil ve sorumlu olanlar adalet karşısına çıkacak. Son 4 ayda ülkeden ayrılanların sayısı gelenlerden daha fazla. Dönen göçmen sayısını yüzde 55 oranında artırdık" diye konuştu.


Independent Türkçe, Arab News, Cyprus-Mail

DAHA FAZLA HABER OKU