Irak’taki İranlı Kürt muhalefet partileri belirsiz bir kaderle karşı karşıya

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, Irak hükümetinin varılan anlaşma gereğince, Kürt muhalif grupların silahsızlandırılarak Irak hükümetinin belirlediği kamplara taşınması konusunda söz verdiğini dile getirdi

İran’ın Kasım 2022’de IKBY’nin Köysancak şehrinde düzenlediği saldırının ardından İran Kürdistan Demokrat Partisi üyesi bir kişi hedef alınan parti genel merkezinde / Fotoğraf: AFP

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) yerleşen İranlı Kürt partileri, Tahran’ın bu partilerin silahsızlandırılması ve İran sınırlarından uzak, kuzeydeki diğer bölgelere sürülmesi yönündeki talepleri sonrasında belirsiz bir kaderle karşı karşıya kaldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, düzenlediği basın toplantısında, Irak hükümetinin varılan anlaşma gereğince, Kürt muhalif grupların silahsızlandırılarak, üslerini tahliye etmeleri ve Irak hükümetinin belirlediği kamplara taşınması konusunda söz verdiğini dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şamhani, mart ayında Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ile iki ülke arasındaki ortak sınırların korunması ve çeşitli güvenlik alanlarında iş birliğinin pekiştirilmesini öngören bir anlaşma imzaladı.

Söz konusu anlaşmadan önce İran, IKBY’de bulunan Kürt partilerine yönelik füze saldırıları düzenlemişti.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci’nin ofisinden bir yetkili, Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, Tahran ile Bağdat arasındaki anlaşmanın gelecek ay yürürlüğe gireceğini söyledi.

Bölgedeki Kürt kamplarının temizlenmesiyle sürecin sona ereceğini vurgulayan yetkili, Kürt partilerinin gideceği bölge ismini vermeyi reddederek, “Şu anda bunu söylemenin bir önemi yok” dedi.

Iraklı yetkili, Kürt muhalefet partilerinin, Irak’ın batısındaki bölgelere taşınmasının seçeneklerden biri olduğunu söylemekle yetindi.

Kürt kaynakları ise, tüm bu adımlarla baş etmenin zor ama mümkün olduğunu, çünkü içlerinde bazılarının üçüncü bir tarafın garantileriyle ilgilenme konusunda esneklik gösterdiğini bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU