Rusya-Ukrayna savaşının Tataristan'a yansımaları: Savaşın maliyeti, ekonomiye ciddi yansıyor

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, Rusya-Ukrayna savaşının yansımalarını Rusya'nın en fazla asker çektiği coğrafyalardan Tataristan'ın başkenti Kazan'dan aktarıyor

Tataristan'ın başkenti Kazan, Tataristan Hükümeti ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu tarafından ortaklaşa düzenlenen ve dün başlayan Kazan Küresel Gençlik Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor.

30'dan fazla ülkeden 300'den fazla kişi katıldığı zirveye, gençlik bakanları, bakan yardımcıları, gençlik politikalarıyla ilgilenen uluslararası organizasyonların temsilcileri, kanaat önderleri, genç girişimciler ve bilim dünyasının önde gelen isimleri katılım sağladı.

Toplantının en önemli yanlarından biri de zirveye katılan Libya Gençlik Bakanı Abdullah ez-Zeni, dışişleri bakanlığına atandığını toplantıda telefonla öğrendi ve ilk kutlamaları zirvede yaptığı konuşmada kabul etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Independent Türkçe Genel Koordinatörü Muhammed Zahid Gül ile Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, Tataristan'da gerçekleştirilen zirveyi takip etmek için Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan'ın başkenti Kazan'da bulunuyor.

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, Rusya-Ukrayna savaşının yansımalarını Rusya'nın en fazla asker çektiği coğrafyalardan Tataristan'ın başkenti Kazan'dan aktardı.

Tataristan'ın Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin en çok hissedildiği coğrafyalardan biri olduğunu söyleyen Çiçek, "Bunun nedenlerinden biri, Rusya'nın en fazla askeri Çeçenistan ve Tataristan'dan alıyor olması. Diğer neden ise, Rusya-Ukrayna savaşının Tataristan ekonomisine etkileri" dedi.
 

"Kazan'da her anlamda savaşın etkileri hissedilebiliyor"

Geçen yıl gerçekleştirilen "Kazan-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Başkenti 2022" etkinliklerine katılmak amacıyla Kazan'da bulunduklarını hatırlatan Çiçek, "Bir yıl önce aynı dönemlerde Kazan'a geldiğimizde, bu yılla kıyasla dolar neredeyse yüzde 50 değer kazanmış ve ruble neredeyse yüzde 50'ye yakın bir değer kaybetmiş  Sokakta bunu çok net görebiliyorsunuz" diye konuştu. Çiçek, şunları söyledi:

İşin ilginç yanlarından biri de, havaalanına girdiğinizde özellikle burada üretilen birçok şeyin fiyatlarındaki değişimi görüyorsunuz. Mesela bu coğrafyalar, votkanın merkezi olarak bilinir. Onun fiyatının da çok ciddi arttığı net görülebiliyor. Burada her anlamda savaşın etkileri hissedilebiliyor.


"Wagner'in Rusya'ya entegre etme süreci hızlanacak"

Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in ölümünün de Kazan'da en çok konuşulan konulardan biri. 

Çiçek, "Prigojin'in öldürülmesi meselesi Kazan'da çok okunuyor: 'Prigojin isyan etti. İsyanla birlikte Rusya devlet aklı bunun pasifize edilmesi gerektiğini düşündü ve pasifize edildi.' Ayrıca, Prigojin'in ardından Wagner'in kalan unsurlarının da Rusya'ya entegre etme sürecinin hızlanacağı ifade ediliyor" şeklinde konuştu.

"Savaşın maliyeti, ekonomiye ciddi yansıyor"

Nevzat Çiçek, sözlerine şunları ekledi:

Tabii bu coğrafyalarda özellikle savaşın etkisi, Amerika başta olmak üzere, Batı'nın uyguladığı ambargoyu gerçekten hissedebiliyorsunuz. Savaşın maliyeti, ekonomiye ciddi yansıyor.

Tataristan bu anlamda
farklı bir bölge. Kendi içerisinde kararları verebiliyor ama dışarıda Rusya'ya bağlı bir bölge. Bunu da çok rahat hissedebiliyorsunuz.

Tataristan'da Rusya-Ukrayna savaşının vatandaşın alım gücüne yansıyan bir süreç yaşandığını ifade eden Çiçek, "Aynı zamanda asker toplamaktan kaynaklı başka bir sorun var. Rusya'nın verdiği kararların böyle kendisine bağlı bölgelerde hissedildiğini çok rahat biçimde görebiliyorsunuz. Bu anlamda gençlik zirvesine katılan insanların büyük kısmı da bunnda rahatsızlıklığını ifade ediyor" dedi. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU