Myanmar’da cunta karşıtları direnişi mobil oyunla fonluyor

"Şu ana kadar 508 bin dolar toplandı"

Geliştiricisi oyunun 1 milyon indirme rakamını geride bıraktığını belirtiyor

Myanmar'da Şubat 2021'de gerçekleşen darbenin ardından arkadaşı ve onun hamile eşi askerler tarafından tutuklanan Ko Toot'un geliştirdiği mobil oyun darbe karşıtı direnişe finansal destek sağlıyor.

Ülkede gerçekleşen gerçek olayları konu alan uygulama temelli oyunda darbe karşıtı direnişçiler, cunta askerlerini alt etmeye çalışıyor.

Arkadaşlarının darbe sonrası gözaltına alındığını söyleyen Ko Toot, "Hayatları boyunca tek bir suç bile işlememişlerdi" diye konuştu.

Darbe öncesinde de bilgi işlem teknolojileri üzerine çalıştığını söyleyen Toot, darbenin ardından "zalim ve tehlikeli" cuntayı alt etmek için mücadele etmeye karar verdiğini ve oyun üzerinde çalışmaya başladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2022'nin başlarında hazırladığı oyunu "The PDF Game" adıyla piyasaya süren Ko Toot, amacının oyundan elde edilecek gelirle orduyla savaşan Halk Savunma Güçleri'ni (PDF) ekonomik olarak desteklemeyi hedeflediğini ifade etti.

Oyunu indirmek ücretsiz olsa da oyun içine yerleştirilen reklamlar sayesinde şu ana kadar toplam 508 bin dolar gelir elde ettiğini belirten Ko Toot, ayda yaklaşık 70-80 bin dolar kazandığını ve bu rakamın her ay giderek arttığını söyledi.

Oyundaki karakterlerin cuntayla savaşan gerçek insanlardan yola çıkarak hazırlandığını belirten Ko Toot, bunun içinde doktorların, Müslümanların ve LGBT topluluğundan direnişçilerin olduğunu vurguladı.

Ordudan gelen tehditlere aldırmadığını belirten Myanmarlı yazılımcı, "Ne söylediklerini umursamıyorum. Bunu durdurmayı birkaç kez denediler ama ettik. Dijital bir saldırıyı durdurma yolu yok" diye konuştu.


Ko Toot, oyundan elde edilen gelirin, gıda ve silah alınması için direniş gruplarına verildiğini, ayrıca göçe zorlanan çocuklar ve orduyla savaşırken yaralananlar için de kaynak ayrıldığını ifade etti.

Myanmar cuntası nisanda yaptığı açıklamada oyunu oynayan kişilerin yasal sonuçlarla karşılaşabileceği uyarısında bulunmuştu.

Myanmar, Şubat 2021'deki darbenin ardından hızla istikrarsızlaşmış ve bir iç savaşa sürüklenmişti. 

Bölgeyi yakından takip eden hak gruplarına göre darbeden bu yana en az 4 bin kişi ordu tarafından öldürüldü. BM ise bu rakamın muhtemelen çok daha yüksek olduğunu tahmin ediyor.

Darbenin ardından muhalefet tarafından sürgünde kuruluan Ulusal Birlik Hükümeti ise direniş hareketinin 20 binden fazla askeri öldürdüğünü belirtiyor. Ancak bu veriyi teyit etmek mümkün değil.


Independent Türkçe, BBC, The Hindu

DAHA FAZLA HABER OKU