NASA evrenin derinliklerine yollayacağı Derin Uzay Atom Saati'ni çalıştırdı

Teknolojik gelişme nihayetinde insanın yıldızlar arası seyahat etmesini sağlayabilir

12 Ağustos 2018'de sabahın erken saatlerinde, Colorado'daki Rocky Dağı Milli Parkı'nda çekilen fotoğrafta iki Perseid meteoru (solda ve sağda) görünüyor. Meteorlar Andromeda ve Samanyolu gökadalarıyla aynı karedeler (Stan Honda / AFP)

NASA, bir gün evrenin uzak kısımlarını keşfetme biçimini değiştirebilecek atom saatini devreye soktu.

Uzay ajansı, Derin Uzay Atom Saati'ni (Deep Space Atomic Clock) başarılı şekilde faaliyete geçirdiğini ve teknolojinin doğru çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi için bir yıl Dünya'da kalacağını duyurdu.

Eğer atom saati testi başarılı olursa, gelecekteki uzay araçları sadece Dünya'dan uzun ve zorlu bir süreçle gönderilen mesajlarla yönlendirilmeyecek. Uzayda bu araçlara rehberlik edecek bir saat de olacak.

Bu, uzay araçlarının Dünya'dan çok daha uzaklara, derin uzaya gitmesine ve evrenin uzak kısımlarını keşfetmeye yardım edebilir. Astronotlar böylece, Güneş sisteminin geri kalanına ve derin uzaya seyahat edebilecek.

Yeni saat, uzay araçlarının derin uzayda rotalarını hesaplamalarına yetecek kadar stabil ve aynı zamanda uzay araçlarına sığıp onlara eşlik edebilecek kadar da küçük.

Saat çok stabil olduğundan Dünya'dan çok uzakta kontrol edilmeye ihtiyaç duymadan kendi başına çalışabilecek. Derin uzaya fırlatılan herhangi bir şeyin kendi başının çaresine bakabilmesi gerekiyor. Çünkü bu şeyler, uyduların aksine Dünya'dan çok daha uzağa yolculuk ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atomik saatler iki nesne arasındaki uzaklığın ne kadar sürede kat edilebileceğini ölçerek, aradaki mesafenin belirlenmesinde kullanılabilir. Bu, uzay aracının seyahat ederken kendi konumunu tespit etmesine olanak tanır.

Ancak bu iş için kullanılacak bir saatin yüksek hassasiyette olması gerekiyor. Zamanlamadaki bir saniyelik hata bile, uzay aracının bir gezegene iniş yapması yerine gezegenin yüz binlerce kilometre uzağından geçmesine neden olabilir.

Derin Uzay Atom Saati, her 10 milyon yılda (Dünya yılı) bir saniye sapmayla epey hassas bir performans gösteriyor. Bir sonraki aşamada yeni saat uzayda denenecek ve mühendisler bir uzay aracının içindeyken nasıl çalıştığını milisaniyeler ölçeğinde inceleyecek.

JPL'deki projenin başında bulunan araştırmacı Todd Ely, "Uzay deneyinin amacı, Derin Uzay Atom Saatini gerçek bir uzay aracının içindeki -saatin istikrarını ve hassasiyetini etkileyebilecek her şeyin bulunduğu- şartlarda denemek ve bizim düşündüğümüz seviyelerde performans gösterip göstermediğini görmek. Mevcut uzay saatlerine göre ne ölçüde istikrarlı olduğu da buna dahil" ifadelerini kullandı.

Şu anda mühendisler uzay araçlarının uzaydaki yerlerini bulmak için Dünya üzerindeki çok daha büyük atom saatlerini kullanıyor. Bir sinyalin uzay aracına gönderilmesi ve ardından geri dönmesi için bazen saatlerce beklemek gerekiyor. Ardından uzay aracını yönlendirmek için talimatların gönderilmesi ve yine aynı süre boyunca beklenmesi gerekiyor.

Bu yeni saatle birlikte bahsi geçen sorun aşılabilir ve uzay araçlarının Evren'de daha uzun mesafeler kat etmesi sağlanabilir. Yeni saat, gelecekte insanların uzak gezegenlere gitmesine de yardım edebilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU