İsrailli mevkidaşı ile görüşmesi üzerine açığa alınan Libya Dışişleri Bakanı Menguş, Türkiye’ye doğru yola çıktı; yeni bakana tebliğ telefonla yapıldı

Independent Türkçe, Libya Gençlik Bakanı Abdullah ez-Zeni ile görüştü

Yeni bakan Abdullah ez-Zeni Tataristan’ın başkenti Kazan’da 'Kazan Global Forumu'na katılmak için bulunuyor. Fotoğraf: Independent Türkçe

Dışişleri Bakanı Necla Manguş, İsrailli mevkidaşı Eli Cohen ile gayriresmi görüşmesinin ortaya çıkmasının ardından görevden alındı.

Independent Türkçe’nin ulaştığı bilgiye göre Manguş, görevden alındıktan sonra Türkiye’ye doğru yola çıktı. Manguş’un Türkiye’de belli bir süre gelişmeleri izleyeceği belirtiliyor.

Öte yandan Tataristan’ın başkenti Kazan’da Kazan Global Forumu’na katılmak için bulunan Libya Gençlik Bakanı Abdullah ez-Zeni ile görüşen Independent Türkçe Genel Koordinatörü Muhammed Zahid Gül ve Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, Kazan’da bulunan ez-Zeni'ye telefonla görevin tebliğ edildiğini ve ve çiçeği burnunda bakanın resmi olarak görevi devralmak için Libya’ya döneceğini ifade etti.

WhatsApp Image 2023-08-28 at 12.18.59.jpeg
Abdullah ez-Zeni. Fotoğraf: Independent Türkçe


Eli Cohen ile görüştü açığa alındı

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Dışişleri Bakanı Necla Menguş'u İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüşmesi nedeniyle açığa almıştı.

thumbs_b_c_888541ba173adc28776fbfbb8f992605.jpeg
Necla Menguş açığa alındı.​​​​


Hükümet tarafından açıklanan kararnamede, "Menguş'un açığa alındığı ve hakkında soruşturma açılmasına karar verildiği" ifadeleri yer almış, Menguş'tan boşalan Dışişleri Bakanlığı görevini vekaleten Gençlik Bakanı Abdullah ez-Zeni'nin yürüteceği duyurulmuştu.

Libya, İsrail'i tanımıyor

Kuzey Afrika ülkesi Libya, İsrail'i tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor. Libya pasaportunda "işgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışında bütün ülkelere gidebilir" notu bulunuyor.

Ayrıca İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak ve cezası var. Libya'da 62 sayılı "İsrail'i Boykot Kanunu" adıyla bilinen yasanın ilk maddesinde, "Gerçek ya da tüzel kişilerin, İsrail'deki kişi veya kurumlarla, onlara bağlı çalışanlarla herhangi bir anlaşma yapması yasaktır" ifadeleri yer alıyor. Kanunun 7. maddesinde, buna aykırı davrananların "3 yıldan az, 10 yıldan çok olmamak kaydıyla hapis cezasına çarptırılacağı" kaydediliyor.

Ülkeden ayrılmasına izin verildiği iddialarını yalanlandı

Öte yandan Libya İç Güvenlik Teşkilatı, soruşturma başlatılan Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'a seyahat yasağı getirildiğini belirterek, başkentteki Uluslararası Mitiga Havalimanı üzerinden ülkeden ayrılmasına izin verildiği iddialarını yalanladı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU