İtalya’da yeni hükümeti kurma görevi Conte’ye verildi, eski koalisyon ortağı tepki gösterdi

İtalya'da Başbakan Giuseppe Conte yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi. Muhalefette kalan eski koalisyon ortağı Salvini görevlendirmeye, ‘Nefrete ve koltuk pazarlığına dayanan bu hükümetçik uzun ömürlü olmayacak’ diye tepki gösterdi

Fotoğraf: Reuters 

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Başbakan Giuseppe Conte'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

İtalya’da 4 Mart 2018'de yapılan genel seçimlerin ardından üç aya yakın süre hükümet kurulamadı.

Sarı yeşil bitti Sarı-Kırmızı geliyor

En yüksek oyu alan ilk sıradaki düzen karşıtı M5S ile aşırı sağcı-popülist Lig Partisi’nin kurduğu ve 1 Haziran 2018'de göreve gelen Giuseppe Conte liderliğindeki hükümetin ömrü ise 14 ay oldu.  

M5S partisinin sarı, Lig Partisi’nin yeşil olan renklerinden dolayı Sarı-Yeşil koalisyonu adıyla anılan hükümeti, ortaklardan Lig partisinin erken seçim talebi üzerine bozuldu.

Yapılan koalisyon görüşmelerinde, M5S ile parlamentoda sandalye sayısı bakımından üçüncü büyük parti konumundaki PD, Mattarella'nın Conte ismi üzerinde anlaşma sağladı. Bu gelişmeler üzerine, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, hükümet kurma görevini yeniden Başbakan Conte’ye verdi.

L5S ve PD koalisyonu partilerin renkleri nedeniyle Sarı-Kırmızı koalisyon olarak anılacak.

Şartlı kabul etti

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'deki görüşmede hükümeti kurmakla görevlendirilen Mattarella, Conte, çıkışta yaptığı açıklamada, hükümet kurma görevini şartlı kabul ettiğini söyledi. Siyasi partilerle görüşmeler yapacağını belirten Conte, daha sonra hükümeti kurup kuramayacağına dair Cumhurbaşkanına bilgi vereceğini anlattı.

Yeni hükümetin kimseye karşı olmadığını belirten Giuseppe Conte, İtalya'nın, Avrupa Birliği'nin (AB) kurucu ülkesi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

Avrupa'da yeni yasama döneminin şafağındayız. İtalya'nın öncü bir rol oynaması için kaybettiğimiz bu zamanı telafi etmeliyiz. Her türlü eşitsizliği ortadan kaldıran, beyin göçünün önüne geçen bir ülke için, çocuklarımıza daha iyi bir ülkede yaşama fırsatı sunmak için yeni bir çalışma ekibi oluşturmayı öneriyorum

'Bu hükümetçik uzun ömürlü olmayacak'

Koalisyon ortağıyken erken seçim çağrısı yaparak hükümeti bozan Lig lideri Matteo Salvini ve partisi ise görevlendirmeye tepki gösterdi.

Görüşlerini Twitter’dan paylaşan Salvini, "Nefrete ve koltuk pazarlığına dayanan bu hükümetçik uzun ömürlü olmayacak. Onlar için önce koltuk geliyor, bizim için ise İtalyanlar" ifadelerini kullandı. 

Ülkede, siyasi yorumcular sarı-kırmızı koalisyonun da kendinden önceki sarı-yeşil koalisyonu gibi uzun ömürlü olmayacağını tahmin ediyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU