Prigojin, sevenleri tarafından onurlandırılıyor: 'Bir babayı kaybetmek gibi'

Yevgeniy Prigojin’in sevenleri, Wagner liderinin ölümünü ‘bir babayı kaybetmek gibi’ olarak nitelendiriliyor

Yevgeniy Prigojin / Fotoğraf: AP

Yevgeniy Prigojin’in destekçileri, durumu hakkında resmi açıklama yapılmayan, çarşamba günü meydana gelen uçak kazasında öldüğü duyurulan Wagner paralı asker grubu liderinin onuruna perşembe günü St. Petersburg'daki Wagner karargâhının önünde toplandılar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 ve 24 Haziran tarihlerinde Rus ordusunun askeri komutanlığına karşı gerçekleştirdiği silahlı isyan sonrasında Prigojin'i ‘hain’ olarak nitelemişti.

Ancak Prigojin, Wagner'in Ukrayna ve Afrika'da suiistimallerde bulunduğu ve savaş suçlarına karıştığı yönündeki birçok suçlamaya rağmen grubunun savaş alanındaki başarılarını öven Ruslar arasında popülerliğini korudu.

Prigojin’in destekçilerinden Igor yaptığı açıklamada “Bunun babanı kaybetmek gibi olduğunu söyleyebiliriz. Bizim için her şeydi. Çünkü herkes her zaman Zhenya Amca’nın (Prigojin) ne diyeceğini bekliyordu” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üzerinde Wagner logosu ve ülke bayrağı bulunan bir şapka takan Igor gibi pek çok Rus da sosyal medya ağlarında Prigojin'in videolarını ve sesli mesajlarını heyecanla bekliyordu.

Söz konusu kısa ve çirkin ifadelerle dolu videolar, Rus yetkililerin sıkı kontrol altındaki açıklamalarıyla çarpıcı biçimde çelişiyor.

Orduya yönelik sert eleştirileri ona Rus toplumunun bir kesimi arasında popülerlik, üst düzey askeri liderler arasında ise düşmanlık kazandırdı.

Gerginlikler, haziran ayı sonunda şiddetli ancak kısa ömürlü bir ayaklanmaya dönüştü.

İsyan, Belarus Devlet Başkanı Alexandr Lukaşenko’nun aracılık ettiği ve Prigojin’in bazı unsurlarıyla birlikte Belarus'a taşınmasını öngören bir anlaşmayla sona erdi.

Destekçileri, Prigojin'in isyanından ya da Putin'in onu terk etmesinden sonra yaşananlardan bahsetmedi. Geçtiğimiz sonbaharda görkemli bir törenle açılışı yapılan çok katlı cam bir bina olan Wagner genel merkezinin önüne kırmızı güller koymakla yetindiler. “Rusya yetim kaldı” derlerken avukatlar da Prigojn'in sağ kolu Dmitry Utkin'in de içinde bulunduğu uçağın düşmesine ilişkin spekülasyon yapmaktan kaçındı.

Kazaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Ancak perşembe günü müfettişler tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Putin perşembe günü yaptığı açıklamada, uçak kazası kurbanlarının yakınlarına başsağlığı diledi. ‘Prigojin'in hatalar yaptığını ancak sona ulaştığını’ vurguladı. Putin, “Yakın gelecekte araştırmacıların ne söyleyeceğini göreceğiz” ifadesini kullandı. Yapılan açıklamalar araştırmanın devam ettiği ve teknik incelemelerin biraz zaman alacağı yönünde.

Kalabalık, yemek sektöründen bir servet kazanmadan önce, Sovyet döneminde yıllarca hapiste kalan ve daha sonra Rusya'nın en güçlü özel ordusunu kuran Prigojin'e sempatisini ifade etti.

Pavel Zakharov, Prigojin'i, Nazilere karşı Fransız direnişinin lideri olan eski Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle'e benzetti. 36 yaşındaki oyuncu açıklamasında şunları söyledi:

Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle öldüğünde Fransa'nın yetim kaldığı söylendi. Sadece bu geceki durumumun bu olduğunu söyleyebilirim. Büyük ihtimalle Rusya yetim kaldı.

Elinde bir buket çiçekle, bisikletle karargahın yakınlarına ulaşan 31 yaşındaki Natalia da sanki ailesinden birini kaybetmiş gibi hissettiğini söyledi. Natalia, “Bizim için daha çok bir arkadaş ya da kardeş gibi oldu. Bugünün askerler için çok önemli bir an olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ancak bazıları Prigojin'in ölümünün Rusya'da gerilimi artırabileceğinden korkuyor. Natalia da Prigojin’in ölümünün Rus toplumunda provokasyonlara yol açacağından endişeli.

Moskovalılar arasında da yas tutanları var. 53 yaşındaki iş insanı Andrei Senkin, "Bu, ülke için büyük bir trajedi. Bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç hissettiğimiz ülkemizin kahramanlarından dolayı üzüntü duyuyoruz" ifadesini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Moskova'da da kazanın nedenleri hakkında spekülasyonlar var.

21 yaşındaki Nikita Gushchev, AFP’ye yaptığı açıklamada birçok teori olduğunu belirterek “Uçağı hava savunmamız düşürmüş olabilir. Terör saldırısı ya da onun huzur içinde yaşaması için sahnelenmiş bir ölüm de olabilir” dedi.

Son iki aydır, Putin'in iktidardaki yirmi yılı boyunca karşılaştığı en büyük zorluk olarak görülen isyana liderlik etmesinden bu ana, Prigojin'in akıbeti hakkında spekülasyonlar dolaşıyordu.

Kremlin, Minsk'le alışılmadık bir anlaşma yaparak, onun Belarus'ta yaşamasına izin verileceğine dair ‘garantiler’ verdi.

32 yaşındaki Veronika Anokina ise söz konusu kaza hakkında yaptığı değerlendirmede "Sanırım bu, ben dahil hiç kimseyi şaşırmadı" dedi.

Anokina, ülkede ardı ardına yaşananlar nedeniyle Prigojin'in ölüm haberinin şaşırtıcı olmadığını vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU