Sudaki mikroplastiklerin yüzde 99,9'unu ayıklayabilen cihaz icat edildi

Filtrenin tamamı bitki bazlı

Uzmanlara göre suda ve havadaki mikroplastik kirliliği, düşünüldüğünden daha büyük bir tehdit (Pixabay)

Bilim insanları, mikroplastikleri içme suyundan temizleyebilen yeni bir filtre geliştirdi. 

Kanada'daki British Columbia Üniversitesi ve Çin'in Sichuan Üniversitesi'nden araştırmacıların geliştirdiği filtrenin tamamının bitki bazlı olduğu söyleniyor.

"BioCap" adlı arındırıcı filtrenin, sudaki neredeyse tüm mikroplastikleri ortadan kaldırdığı belirtiliyor. Filtre, meyvelerden ve ağaçlardan elde edilen bileşiklerden yapıldı.

Araştırmacılar, talaş üzerine kaplanmış meyve tanenlerini (olgunlaşmamış meyvelerin tadını kötü olmasına sebebiyet veren kimyasallar) kullanarak, silindirik bir su filtreleme cihazı üretmeyi başardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cihazın mikroplastikleri yüzde 95,2 ila yüzde 99,2 oranında temizleyebildiği görüldü.

İnsan vücudunda giderek daha fazla rastlanan mikroplastiklerin sağlığa zararlı olduğu biliniyor.

Yeni sistemi test etmek isteyen ormancılık, kimya ve biyoloji araştırmacılarından oluşan ekip, farelere bioCap'le arıtılmış ve arıtmadan geçirilmemiş su verdi.

Araştırmacılar, arıtılmış su verilen farelerde "işlemin mikroplastiklerin organlarda birikmesini önlediğini" ifade etti.

Hakemli bilimsel dergi Advanced Materials'ta yayımlanan araştırmanın yazarlarından Dr. Orlando Rojas, "Giysilerden, mikrofiberlerden, temizleyiciler ve sabunlardan mutfak eşyalarına, kaplara ve ambalajlara kadar hepsinde mikroplastik var" diye konuştu:

BioCap, tanik asitlerin çevresindeki farklı moleküler etkileşimlerden yararlanarak, bu farklı mikroplastik türlerinin neredeyse tamamını ortadan kaldırmayı başardı.

 

Independent Türkçe, Futurism, India Times

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU