BRICS’te genişlemeye ilişkin fikir ayrılıkları ortaya çıktı

Uzmanlar Suudi Arabistan'ın bloğa katılması için ‘kârlı bir fırsat’ olduğunu söyledi

Güney Afrika ve Çin liderleri, BRICS Zirvesi öncesinde Pretoria'daki Birlik Binası’nda düzenlenen törene katıldılar / Fotoğraf: AP

BRICS Zirvesi dün Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde başladı. Gündemde, küresel ekonominin dörtte birini temsil eden bu blokun genişletilmesine ilişkin bir bölünme var. Çin ve Rusya genişlemeyi desteklerken, Hindistan, bölgesel rakibi Çin'in niyetlerinden endişe duyuyor.

BRICS İş Zirvesi'nde konuşma yapan liderler, küresel ekonominin itici güçleri olarak ortaya çıkan BRICS ekonomilerinin, işsizlik, eşitsizlik ve yoksulluğun gruba üye ve diğer ülkelerde devam ettiğini vurguladılar. BRICS liderleri, söz konusu sorunları çözmek için uluslararası finansal kurumların kökten reform edilmesi çağrısında bulundular.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS Zirvesi'nde yaptığı konuşmada başta ABD olmak üzere Batı yönetimlerine tepki gösterdi:

Dünya ekonomisi tek taraflı Batı yaptırımları nedeniyle çok zarar gördü. Dünyanın para birimi olarak doları terk etmesi kaçınılmaz bir süreçtir. Dolar, BRICS ülkeleri arasındaki işlemlerde payını kaybediyor ve geçen yıl yaklaşık yüzde 28'ini oluşturdu. BRICS, satın alma gücüne göre G7'yi aşıyor.

Putin konuşmasında grubun genişlemesine ise değinmedi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, BRICS'in öneminin, yeni üyeler katıldıkça artacağını savundu. Lula da Silva, BRICS ülkeleri arasında euro bölgesinde olduğu gibi, yerel para birimlerinin yerini almayan ortak bir para biriminin oluşturulmasını desteklediğini vurguladı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de BRICS'in ‘dünya ekonomisi için umut devleri olarak ortaya çıktığını ve dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu’ söyledi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping adına yapılan konuşmada ise Çin'in küresel ekonomideki önemli rolüne vurgu yapıldı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Suudi Arabistan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz adına, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah'ın Güney Afrika'ya giderek Krallığın ‘BRICS Plus Diyaloğu’ ve ‘BRICS Afrika’ görüşmelerine başkanlık edeceğini duyurdu.

Gözlemciler, Suudi Arabistan'ın gruba katılması durumunda grup için ‘kârlı bir fırsat’ olacağını vurguladılar. Dünya enerji piyasalarında önemli bir aktör olarak Riyad'ın, BRICS'in G20'nin en büyük ekonomilerinden biri ve en hızlı büyüyen ve en etkili siyasi güçlerinden biri olduğuna dikkat çekildi. Riyad'ın gruba katılımının memnuniyetle karşılanmasını teşvik eden faktörler bulundupunu kaydettiler.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU