Bukele modeli incelendi: "Otoriterliği tüm Güney Amerika'ya bulaştı"

El Salvador liderinin çetelere karşı savaşında yaklaşık 71 bin kişi tutuklandı

El Salvador'daki mega hapishanede yaklaşık 12 bin çete üyesi tutuluyor (Reuters) 

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais, El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin "otoriter yönetiminin" Latin Amerika siyasetini nasıl etkilediğini yazdı.

Haberde, Bukele yönetiminin geçen yıl martta ülkedeki MS 13 ve 18. Cadde (Barrio 18) çetelerine karşı açtığı savaşta bugüne dek toplamda yaklaşık 71 bin kişinin tutuklandığına dikkat çekildi. 

Geçen yıl 27 Mart'ta ilan edilen ve halen süren olağanüstü hal (OHAL) uygulaması kapsamında, Ulusal Polis birliklerinin ve orduya ait tankların sokaklarda devriye gezdiği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bukele, Amerika kıtasının en büyük hapishanesi Terör Muhafaza Merkezi'nin (CECOT) açılışını da şubatta yapmıştı. Başkent San Salvador'a 74 kilometre mesafedeki Tecoluca kasabasında yer alan hapishane, 166 hektarlık alana inşa edildi. 

El Pais, Bukele'nin "demokratik hak ve özgürlüklerde erozyona yol açan" yöntemlerinin, Güney Amerika'daki diğer liderler tarafından da benimsenmeye başlandığını yazdı.

Haberde, Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro'nun geçen ay yaptığı açıklamada, ülkedeki çete liderlerinin tutulacağı bir ada hapishanesi inşa edileceğini duyurduğu hatırlatıldı. 

Ekvador'da da devlet başkanlığı seçimleri öncesinde 10 Ağustos'ta başkan adayı Fernando Villavicencio'nun vurularak öldürülmesinin ardından, lider Guillermo Lasso'nun 60 günlük OHAL ilan ettiğine dikkat çekildi.

Şili'deki Talca Üniversitesi'nden Mauricio Morales, Bukele'nin metodunu temel özelliklerine dair şunları söyledi: 

Burada üç temel unsur var. Birincisi, kanun ve düzen için daha fazla talep söz konusu. İkincisi, radikal sağcı adaylar tercih ediliyor. Üçüncüsü de sol hükümetler suça karşı güçlü adımlar atmakta tereddüt ettikleri gerekçesiyle eleştiriliyor.

Siyasi analist, bu özellikleriyle "El Salvador deneyiminin, demokrasi karşısında otoriterliği güçlendirdiğini" belirtti. 
 


El Pais, solcu Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ve Kolombiya lideri Gustavo Petro'nun, Bukele'nin çetelere karşı başlattığı kapsamlı savaşa ve otoriter yöntemlerine karşı çıktığına da dikkat çekti. 

Öte yandan bu ülkelerde muhalefette yer alan sağcı siyasetçilerin, artan suç oranlarına işaret ederek El Salvador'u bir model olarak gösterdiği belirtildi. Bu durumun özellikle Kolombiya'da baskın olduğu ifade edildi.

Sağcı eski Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin partisi Demokratik Merkez'den eski Savunma Bakanı Diego Molano, geçen ayki açıklamasında şunları söylemişti: 

Başkent Bogota'da bir hapishaneye ihtiyacımız var. En az 3 bin suçluyu barındıracak bir mega hapishane. El Salvador'da suçlular tutuklanıyor, yargılanıyor ve hapse gönderiliyor. Ama Kolombiya'da suçlular ve teröristler ödüllendiriliyor, serbest bırakılıyor. Dünya tersine döndü!


Independent Türkçe, El Pais, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU