ABD'de dondurma yiyen üç kişi bakteri yüzünden öldü

Salgın Washington eyaletinin Tacoma kentindeki bir Frugals dükkanında ortaya çıkarken başka hiçbir Frugals restoranında görülmedi

Frugals, Tacoma'daki şubesinde ortaya çıkan Listeria salgını sonrası tüm milkshake makinelerini durdurdu (Frugals Tacoma/Instagram)

Washington eyaletinin Tacoma kentinde, Listeria bulaşmış makinelerden dondurma yiyen üç kişi öldü, 6 kişi hastaneye kaldırıldı.

Washington Sağlık Departmanı'na göre salgın, Tacoma'daki bir Frugals restoranında düzgün temizlenmeyen dondurma makineleriyle bağlantılı.

Sağlık kurumunun 18 Ağustos'ta yayımladığı açıklamada, restoranın bu makineleri kullanmayı 8 Ağustos'ta bıraktığı ancak "Listeria'nın 70 gün sonrasına kadar insanları hasta edebileceği" belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, Listeria bulaşmış yiyecekleri yiyen çoğu kişinin ciddi şekilde hastalanmayacağı ancak bağışıklığı baskılanmış kimselerle hamile veya 65 yaş ve üzeri kişilerin "29 Mayıs ila 7 Ağustos 2023'te Tacoma'daki Frugals milkshake'lerini tüketmiş olmaları halinde sağlık kuruluşlarını aramaları gerektiği" belirtildi.

Eyalet sağlık departmanına göre salgından diğer Frugals restoranlarının hiçbiri etkilenmedi.

Sağlık kurumu, milkshake'lerdeki bakterinin genetik parmak izinin, 27 Şubat ve 22 Temmuz arasında 6 kişinin hastaneye kaldırılmasına yol açan Listeria türüyle aynı olduğunun görüldüğünü belirtti.

Bu sürede enfekte olan 6 kişiden üçü hayatını kaybetti.

Kurum, 6 kişinin de "bağışıklık sistemlerinin hastalıkla daha az mücadele etmesine yol açan rahatsızlıklara sahip olduğunu" ifade etti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre, her yıl tahmini 1600 kişi listeriyoza yakalanıyor ve yaklaşık 260'ı bu hastalıktan ölüyor. Enfeksiyon genelde bakteri bulaşmış yiyeceklerin tüketilmesinden kaynaklanıyor.

Washington Sağlık Departmanı ayrıca listeriyozun antibiyotiklerle tedavi edilebileceğini belirtti.

CDC'ye göre, hamile kadınların Listeria'yla enfekte olma olasılığı 10 kat, hamile Hispanik kadınlarınsa 24 kat daha fazla.

Öte yandan tüm Listeria enfeksiyonlarının yarısından fazlası 65 yaş ve üstü kişilerde görülüyor.

CDC, enfeksiyonun istilacı hastalık yönünün (bakterinin kişinin bağırsaklarının ötesine yayılması sonrası) antibiyotiklerle tedavi edilebileceğini açıkladı.

Frugals, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "süregelen bu soruşturmayla tam bir işbirliği içinde olduğunu ve soruşturmayı desteklemeye devam edeceğini" belirtti.

Restoran zinciri, Tacoma bölgesindeki tüm milkshake satışlarını durdurmak dahil Pierce County Sağlık Departmanı'nın (PCHD) tavsiyelerine uyduğunu da ekledi.

Şirket, "azami tedbir amacıyla" diğer lokasyonlardaki milkshake makinelerinin de askıya alındığını ve teste gönderildiğini belirtti.

Açıklamada PCHD'nin, Tacoma'daki milkshake makinesinden "bulaşmanın izole edildiğinden emin olduğu" da ifade edildi.

The Independent, yorum için Frugals'la temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU