Libya Ulusal Ordusu, ülkenin güneyindeki Çadlı isyancıların peşinde

LUO Sözcüsü Mismari, Güney Harekat Gücü Komutanlığı’nın askeri birlik ve güvenlik teşkilatlarının komutanlarıyla bir araya gelerek güneybatının güvenliğini sağlamak adına ‘planın ikinci aşamasını uygulamaya başlayacağını’ söyledi

LUO’nun askeri liderleri, sınırların güvenliğini inceledi / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Libya Ulusal Ordusu (LUO) iç çatışmalara sahne olan Afrika ülkelerine komşu sınırların korunmasına yönelik alınan tedbirleri güçlendirirken, Tarık bin Ziyad Tugayı, Güney Libya sınırları içindeki Çadlı isyancıları kovalıyor.

Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed el-Mismari, Mareşal Halife Hafter’in talimatlarının uygulanması kapsamında Güney Harekat Gücü Komutanlığı’nın askeri birlik ve güvenlik teşkilatlarının komutanlarıyla bir araya gelerek güneybatının güvenliğini sağlamak adına ‘planın ikinci aşamasını uygulamaya başlayacağını’ söyledi.

Mismari, toplantıda güneybatıdaki tüm askeri birlikler arasında görevlerin tanımlanması ve işbirliğine yönelik bir planın koordine edilmesinin yanı sıra güvenliği sağlamak, kolluk kuvvetlerini uygulamak ve özellikle çatışmalara, güvenlik ve askeri krizlere tanık olan komşu ülkelerle Libya sınırlarını korumak gündeminin masaya yatırıldığını aktardı.

LUO’ya yakın bir kaynak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, LUO güçlerinin olası ihlalleri önlemek amacıyla birkaç aydır Sudan, Nijer ve Çad sınırında geniş bir arama-tarama operasyonu yürüttüğünü dile getirdi.

Kaynak, LUO’nun sınır şeridini militanlara, petrol ve insan kaçakçılığı yapan gruplara karşı güvence altına alma planının ikinci aşamasının bir parçası olarak önümüzdeki günlerde Libya sınırlarındaki kontrolünü artıracağını aktardı.

Encemine’de askeri otoriteye karşı çıkan bazı Çadlı gruplar Libya'nın güneyine sığındı. Ancak Çad'daki isyancı Değişim ve Uyum Cephesi, ülkesindeki geçici otoriteyi geçen Çarşamba günü Libya sınırındaki üslerinden birini bombalamakla suçladı. Bu durum  ülkeyi krizin tarafları arasında 2021'den bu yana imzalanan ateşkesin sona erdiğini duyurmaya zorladı.

Libya'nın Çad sınırı, Çad içinde operasyon başlatan isyancıların arka bahçesi ve başlangıç ​​noktası olarak tanımlanıyor. Çad Devlet Başkanı Idriss Deby  20 Nisan 2021'de Libya sınırında konuşlanan isyancılar tarafından öldürülmüştü.

Özel Görev Gücü güçleri ve Libya Ulusal Ordusu'ndan Tümgeneral Tarık bin Ziyad, daha önce sınır kasabası Turbo'da Çadlı muhalif unsurların yoğunlaşmasını hedef alan bir askeri operasyon gerçekleştirmiş ve ekipmanlarına ağır kayıplar vermişti.

Çad Devlet Başkanı Muhammed Idriss Deby, ordusunun Libya topraklarındaki Çad silahlı muhalif bölgelerini bombaladığı yönündeki haberlere yanıt vererek, beş yıl önce Libya ile imzalanan anlaşma uyarınca güçlerinin isyancıların kalıntılarını takip etmek için Libya topraklarına girmediğini bildirdi.

Çad Ulusal Kurtuluş Hareketi lideri Ömer Mehdi Beşara, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Deby’nin Libya sınır şeridinde bulunan Çadlı muhalif güçlere karşı üç gün boyunca ülkenin kuzeyinde askeri bir operasyona bizzat liderlik ettiğini belirterek gelişmelerin, Deby’nin muhalefet güçlerinin Tibesti bölgesinin başkenti şehre (Faya) doğru ilerleyişini durdurmak için askeri operasyonları yönetmek üzere sahaya çıkmaya zorladığını aktardı.

LUO, sınırları geçen terör gruplarının ve çetelerin ortadan kaldırılması ve düzensiz göçle mücadele amacıyla Sudan, Çad, Nijer ve Cezayir ülkelerine bakan sınırların güvenliğini sağlamaya yönelik yaklaşık üç yıl önce bir güvenlik planı başlattı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU