Ukrayna, Biden'ın misket bombası kumarını nasıl kendi yararına kullandı?

"Ruslar burunlarını bile çıkaramıyor"

Ukrayna, misket bombalarının Rus toprakları içinde kullanılmayacağını taahhüt etmişti (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), Ukrayna cepehesindeki askerlerle görüşerek, Washington yönetiminin gönderdiği tartışmalı misket bombalarının nasıl kullanıldığını yazdı.

Ukrayna ordusundan kendisini Stanislav olarak tanıtan ve cephede görev yaptığını söyleyen asker, "Misket bombalarını ateşlemeye başladığımızda Ruslar siperlerde kayboluyor. Burunlarını bile dışarı çıkaramıyorlar" dedi. 

ABD'nin tedarik ettiği M109 Paladin obüsünü kullandıklarını söyleyen savaşçı, bombaların siperlerdeki askerlere doğrudan etki etmese de Rusların açık alanlardaki ilerleyişini ciddi ölçüde yavaşlattığını savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna ordusundaki 14. Mekanize Piyade Tugay'da görev yapan asker, "Düşman saldırıya devam etmeye çok korkuyor. Misket bombalarını çıkardıkları ıslık seslerinden tanıyıveriyorlar" dedi.

WP'nin paylaştığı bilgilere göre Ukrayna, misket bombalarını özellikle Donetsk'teki Lyman ve Vuhledar'la Harkov'daki Kupiansk kasabalarında Rusların saldırılarını yavaşlatmak için kullanıyor.

Haberde Kiev güçlerinin, Rus askerlerin yerini tam tespit edemedikleri ormanlık alanlarda da karşı saldırı için misket bombalarından faydalandığı belirtildi.

Kimliğini paylaşmayan diğer Ukraynalı askerlerse zırhlı araçlarda işe yaramayan misket bombalarının zırhsız taşıtlara zarar verebildiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin danışmanı Mihalyo Podolyak ise silahların kendilerine büyük avantaj sağladığını belirterek, "Bu bizim için olumlu bir gelişme. Rus tarafındaki ekipman ve can kayıplarını ciddi şekilde artırmamızı sağladı" ifadelerini kullandı. 
 


ABD Başkanı Joe Biden'ın 7 Temmuz'da Ukrayna'ya misket bombası gönderilmesini onaylaması dünya kamuoyunda tepki toplamıştı. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Washington yönetiminden kararı iptal etmesini istemişti. Almanya, Fransa, Hollanda ve Kanada gibi NATO üyeleri de karara karşı çıkmıştı. 

"Bomba içinde bomba" olarak bilinen misket bombaları uçaktan ya da havan toplarıyla atılabiliyor. Bunlar düştüğü yerde ya da havada açılarak içindeki küçük bombaları etrafa saçıyor.

Patlamayan, toprağa gömülü kalan bombacıklarsa mayın etkisi görüyor ve yıllar sonra bile patlayabiliyor. 

Misket bombalarının kullanımı Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı ve uluslararası insan hakları ihlali olarak kabul ediliyor. Misket Bombaları Üzerine Sözleşme'ye taraf olan 110 ülke, 2008'de misket bombasının kullanımına, stoklanmasına ve satılmasına yasak getirirken, sözleşmeye imza atan taraflar arasında ABD, Rusya, Ukrayna, İsrail, Suriye, İran ve Suudi Arabistan yer almıyor.


Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU