PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 20 Ağustos 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
 


ECOWAS'tan Nijer'e askeri müdahale kararı

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkelerinin genelkurmay başkanları Gana'nın başkenti Akra'da bir araya geldi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, bölgede art arda yaşanan darbelere kuvvet kullanımıyla cevap verilmediği için domino etkisi oluştuğunu ve bunu durdurmak gerektiği ifade edildi.

ECOWAS güçlerinin müdahaleye hazır olduğu, müdahale kararı alındığı lakin net bir tarihin olmadığı kaydedildi.

ECOWAS'ın Nijer'e kendi kaynaklarıyla gireceği, BM'den onay almayacakları belirtildi. 

Mali ve Burkina Faso, ECOWAS'ın Nijer'e olası askeri müdahalesine karşı savaş uçağı gönderdiğini duyurdu.

Nijer devlet televizyonu RTN'de yayımlanan haberde, Mali ve Burkina Faso'nun Nijer ile dayanışma halinde olduğu belirtilerek, Nijer'de savaş uçakları konuşlandırdıkları kaydedildi.

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da geçiş hükümetinin başına geçmişti. Geçtiğimiz hafta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabine açıklanmıştı.


Kongo'da 548 silahlı isyancı öldürüldü

Uganda ordusu tarafından Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) kuzeyinde yürütülen operasyonlarda silahlı isyancı grup Demokratik İttifak Güçleri (ADF) üyesi 548 kişinin öldürüldüğü açıklandı.

Şiddet olaylarının tırmanışta olduğu KDC'nin doğu bölgesinde güvenliği kontrol altına almak amacıyla 2021'de askeri kuşatma ilan edilmişti. 

Uganda ve KDC'de 1990'ların sonlarından itibaren faaliyet göstermeye başlayan ADF, Uganda Ulusal Kurtuluş Ordusu (NALU), Uganda Müslüman Kurtuluş Ordusu ve Tebliğ Cemaati gibi hareketlerin eski üyelerinin bir araya gelmesiyle oluşturuldu.

ADF'nin saldırılarında 2014'ten bu yana binlerce sivilin öldüğü, yüz binlerce kişinin yerinden edildiği belirtiliyor. ADF 2021 yılında Uganda'nın başkenti Kampala'da çifte bombalı saldırı düzenlemişti.


Nijer'in devrik lideri vatana ihanetten yargılanacak

Nijer'de yönetime el koyan askeri cunta, devrik lider Mohamed Bazoum'un vatana ihanetten yargılanacağını açıkladı.

Nijer Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane devlet kanalından yaptığı açıklamada, Bazoum'un "vatana ihanet" ile "ülkenin iç ve dış güvenliği tehlikeye atmak" suçlarından yargılanacağını belirtti.

Bazoum'un doktor tarafından muayene edildiğini kendisinin ve ailesinin sağlık durumuyla ilgili olumsuz bir durum olmadığını duyurdu.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) askeri müdahale planına misilleme olarak bu kararın alındığı yorumları yapıldı.

Bazoum, Fransa ve ABD başta olmak üzere Batı ülkeleri ile yakın ilişkiler içerisindeydi. Yönetimi ele geçiren askeri cunta, Fransa ile ilişkilerini askıya aldı. 


Zambiya'da para ve altın dolu uçağa el konuldu

Zambiya'da 5,7 milyon dolar nakit, 602 parça altın külçe ve silah taşıyan özel bir uçağa el konuldu.

Bir Zambiyalı, altı Mısırlı, bir Hollandalı, bir İspanyol ve bir Letonyalı gözaltına alındı. Mısır'ın Kahire kentinden kalkan uçağın Lusaka'ya indiğini belirtildi.

Elde edilen altınların 127 kilogram olduğu açıklandı. Ele geçirilen para ve değerli madenlerin Zambiya Merkez Bankası'na yatırıldığı belirtildi.

Gözaltına alınan 10 sanık hakkında soruşturma devam ederken, uzmanlar maden ve uyuşturucu kaçakçılığı yapan uluslararası bir örgütün varlığını doğruladı. 


BRICS ülkeleri Güney Afrika'da buluşacak

Toplam gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH), küresel hasılanın yüzde 30'undan fazlasını oluşturan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS üyesi ülkeler, BRICS Liderler Zirvesi'nde bir araya gelecek.

Zirve, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde 22-24 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bu yılki zirvede, BRICS grubunu genişletme olasılığı tartışılacak. Güney Afrika'da yapılacak olan zirveye, tüm Afrika ülkeleri dahil olmak üzere toplam 69 ülke davet edildi.

Aralarında Suudi Arabistan, Arjantin ve Mısır'ın da bulunduğu 40 ülke, birliğe üye olmak için başvuruda bulundu.

Çin Hükümetinden yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Şi Cinping'in BRICS Liderler Zirvesi'ne katılacağı duyuruldu.

Bu ziyaret, Şi'nin Mart ayında Rusya'ya yaptığı seyahatin ardından 2023'teki ikinci yurtdışı ziyareti olacak.

Hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS zirvesine katılmama kararı almıştı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU