Bildirici: Raporlar Üst Kurul'dan gizleniyor, RTÜK Başkanı yasaya aykırı davranıyor

“Yasak Elma” dizisindeki bazı görüntüler nedeniyle Fox Tv’ye yaptırım uygulanacağını belirten Bildirici, ATV ve Show TV’nin binlerce şikayet alan bazı yapımlarının gündeme bile getirilmediğini söyledi

Fotoğraf: rtuk.gov.tr

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) dün gerçekleştirilen toplantısında "Yasak Elma" dizisinin yayınlandığı Fox Tv'ye yaptırım uygulanması kararı çıkarken, ATV'de yayınlanan ve "kadına şiddet" görüntüleri nedeniyle sıkça tartışılan "Sen Anlat Karadeniz" ile "Hercai" dizileri gündeme getirilmedi.

Medya Ombudsmanı ve RTÜK üyesi Bildirici, aylardır bekletilen ihlal raporları arasından yalnızca Fox Tv'de yayınlanan "Yasak Elma" dizisine ait olanın seçilerek üst kurul toplantısında gündeme getirildiğini belirtti.

RTÜK üyesi Bildirici, 1 Nisan'da yayınlanan bölümü nedeniyle dizi hakkında 19 Nisan'da hazırlanan raporun, gündeme yeni getirilmiş olmasının "garip" bir durum olduğu yorumunda bulundu.

Bİldirici, uzman raporunun Üst Kurul gündemine taşınması için neden beş aydır bekletildiğini sordu. 

"Emine Bulut cinayetinin ardından toplumdaki tepkilerin yükselmesi üzerine siyasi iktidar sözcülerinin suçlamalarına maruz kalan Şahin’in, beş aydır beklettiği bir raporu gündeme alması, hakkında raporlar düzenlenen diğer kuruluşları kayırdığının ve tarafsızlığını yitirdiğinin yeni bir kanıtıdır" diyen Bildirici, sözlerini şöyle sürdürdü:

Elbette bu dizide 'toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve istismar eden' görüntüler nedeniyle Fox TV’ye yaptırım uygulanması yönünde oy kullandım ve karar oy birliğiyle çıktı. Diğer raporlar nerede?

Faruk Bildirici, RTÜK Başkanı Şahin'in diğer televizyon kanallarıyla ilgili raporları Üst Kurul gündemine getirmemekte ve kurula bilgi vermemekte ısrar ettiğini öne sürerek, şu ifadeleri kullandı:

Halbuki RTÜK, geçen yıl toplam bin 183 cezalandırma kararı almıştı. Bu kararların 19’u 'toplumsal cinsiyet eşitliğine ters', 'kadınlara yönelik baskıları teşvik eden' ve 'şiddeti özendiren veya kanıksatan' programlarla ilgiliydi. Şahin’in başkanlığındaki 2019 yılının 8 aylık döneminde ise kadına yönelik şiddet nedeniyle verilmiş bir tek yaptırım kararı bulunmuyor. Çünkü bu raporlar, Üst Kurul’dan gizleniyor.  6112 Sayılı Kanunun 36/3 maddesine göre, Üst Kurul Başkanı, hizmet birimlerinden gelen önerilere son şeklini vererek Üst Kurula sunmak ve gündeme alınmayan başvurular hakkında Üst Kurula bilgi vermek zorundadır. Şahin, çeşitli kanallarda cinsiyet eşitsizliği ve kadına karşı şiddet içeren dizi ve programlarla ilgili raporları işleme koymayarak yasaya aykırı davranıyor.

Bildirici: Üç diziye binlerce şikayet geldi ama RTÜK'te keyfi yönetim sergileniyor

RTÜK Başkanı'nın bazı tv kanallarını koruduğu ve RTÜK'te keyfi yönetim sergilendiğini savunan Bildirici, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Kamuoyu Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanlığı, vatandaş şikayetlerine ilişkin raporları kurul üyelerine günlük raporlarla iletiyordu. Ama bu raporların üyelere gönderilmesi Şahin’in talimatıyla 23 Ağustos’tan itibaren durduruldu. Çünkü “Sen Anlat Karadeniz” (ATV), “Aşk Ağlatır” (Show TV), “Hercai” (ATV) dizilerinin fragmanlarıyla ilgili olarak vatandaşlardan gelen şikayetler çığ gibi artmıştı. Şahin, bu dizilerle ilgili olarak 15 bini aşan şikayet gelmesine rağmen hiçbir işlem yapmadı, kurul gündemine getirmedi.

"Bu konuda RTÜK'ün gözle görünür bir çalışması yok"

Bildirici, medyada kağıt üstünde şiddetin önlenmesinin hedeflendiğini ancak reeldeki faaliyetlerin yeterli olmadığını belirtiyor:

2016-2020 ve 2019-2023 Stratejik planlarında 'Görsel-İşitsel yayıncılık alanında şiddet içerikli yayınların önlenmesi ve toplumun bu yayınların zararlı içeriğinden korunmasına yönelik çalışmalar yapılması' hedeflenmesine rağmen, kadın cinayetlerinin bu kadar yayılmasına, dizilerdeki şiddet ile ilgili tepkilerin bu kadar yükselmesine rağmen RTÜK’ün bu konularda gözle görünür bir çalışması bulunmuyor.
 
"RTÜK yönetimi, şiddete karşı faaliyetlere gayri ciddi yaklaşıyor"

Üç yıldır şiddetin önlenmesine ilişkin yol kat edilemediğini savunan Bildirici, RTÜK'ün "gayri ciddi" tutum sergilediği yorumunda bulunuyor:

Ne acıdır ki, Üst Kurul’un 2016, 2017 ve 2018 yılı faaliyet raporlarının üçünde de şiddetin önlenmesiyle ilgili faaliyetler bölümü birebir aynı, hiçbir değişiklik yok. RTÜK yönetiminin, şiddete karşı faaliyetlere ne kadar gayri ciddi yaklaştığını üç yıl üst üste hep aynı paragrafın, hiç değiştirilmeden tekrarlanmasından daha iyi kanıtı olabilir mi?

 
  "Özgecan Aslan sonrasında başlayan proje askıda"

RTÜK üyesi Faruk Bildirici, Özgecan Aslan ve Emine Bulut cinayetlerine de vurgu yapıyor:

2015 yılında Özgecan Aslan adlı genç kızın vahşice öldürülmesi sonrasında da tıpkı bugün Emine Bulut’un öldürülmesi sonrasında olduğu gibi toplumsal duyarlılık harekete geçmişti. O dönemde de yayınlardaki şiddetle ilgili eleştiriler gelmesi üzerine RTÜK, “Televizyon Yayınlarında Şiddetin Ölçülmesi ve Önlenmesi Projesi” başlatmıştı. Ancak bu projenin de akıbeti belirsizdir. 

Bildirici'den RTÜK Başkanı Şahin’e çağrı

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e çağrıda bulunan Faruk Bildirici, şiddet ve kadın cinayetleri konusunda olağanüstü toplantı düzenlenmesini talep ediyor:

Üst Kurul’un bir an önce siyasi propaganda niteliğindeki zorunlu yayınlar ve kamu spotları ile cinsel güç artırıcı ürün vb. reklamı yapan uydu yayınlarıyla oyalanmayı bırakıp şiddet içerikli dizi ve programlara yönelmesi gerekir. Bütün bu olumsuzlukları aşabilmek, görsel ve işitsel medyada şiddetin önlenmesi için hep birlikte, yapıcı bir tutumla ciddi ve gerçekçi adımlar atabilmek için bütün tv kanallarına karşı tarafsız ve adil davranılması zorunludur. RTÜK Başkanı Şahin’i şiddet ve kadın cinayetleri konusunda özel gündemli olaganüstü bir toplantı düzenlemeye, 1 Ocak 2019’dan bu yana hazırlanmış olan şiddet, cinsiyet ayrımcılığı ve kadına yönelik şiddet içeren ihlal raporlarını hangi TV kanalı olduğuna bakmaksızın derhal Üst Kurul gündemine getirmeye davet ediyorum.
 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Bildirici: RTÜK bazı televizyon kanallarını koruyor

Independent Türkçe'nin ulaştığı Faruk Bildirici, dün yaptığı açıklamada da RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in uzmanların hazırladığı ihlal raporlarını son 7-8 aydır üst kurul gündemine getirmediğini öne sürerek "RTÜK'te de fiili başkanlık sistemi başladı" yorumunu yapmıştı.  

ATV başta olmak üzere bazı televizyon kanallarının korunduğunu öne süren Bildirici, kadına şiddet görüntüleri nedeniyle sıkça eleştirilen "Sen Anlat Karadeniz" dizisi ve bazı başka yapımlara ait uzmanların hazırladığı ihlal raporlarının Üst Kurul gündemine özellikle getirilmediğini öne sürmüştü.

RTÜK kararlarındaki oy oranlarına da değinen Faruk Bildirici, AK Parti'nin 4, MHP'nin 2, CHP'nin 2 ve HDP'nin de 1 oyu olduğunu hatırlatarak iktidar bloğunun oy oranı üstünlüğüne vurgu yapmıştı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU