“ABD, Rojava bölgesinin idari yönetimini yenileyecek”

Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin Dış İlişkiler Komitesi üyesi İbrahim Biro, ABD'li yetkililerin Rojava bölgesinde siyasi oluşumların uzlaşmasından yana olduğunu söyledi

ABD Rojava yönetimini değiştirmek istiyor / Fotoğraf: AFP

Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Kamiran Haco ve İbrahim Biro’dan oluşan heyet, ABD'nin başkenti Washington’da Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile üç gün devam eden bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Heyet, bir süre önce Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’la da görüşmüştü.

“Roj Peşmergelerin dönüşü siyasi anlaşmaya bağlı”

ENKS Dış İlişkiler Komitesi’nden İbrahim Biro, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn başta olmak üzere ABD’li yetkililer ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

ABD’nin mevcut yönetimin devamından yana olduğunu ama idareyi yenilemek istediğini vurgulayan Biro, “Washington Rojava’da ENKS ve diğer bileşenlerinde yeni yönetiminde olmasını istiyor. Roj Peşmergelerin dönüşü de konuştuk. ABD Peşmergelerin dönebilmesi için ENKS ve PYD arasında önce siyasi bir anlaşmanın olmasını istiyor. Özellikle Türkiye PYD’nin bölgede tek güç olarak kalmasını istemiyor” dedi.

 

İbrahim Biro
ENKS Dış İlişkiler Komitesi üyesi İbrahim biro / Fotoğraf: AA

 

“Rojava’nin özerk yapısına Suriye halkı karar verecek”

Türkiye sınırı boyunca Fırat’ın doğusundan Dicle nehrine kadar olacak bölgeyi kapsayacak üç aşamalı güvenli bölge planının detaylarını anlatan Biro, “İlk aşama Gire Spi (Tel Abyad) ile Serekaniye (Resulayn) bölgesini kapsıyor. İkinci aşama Serekaniye’nin doğusundan Dicle’ye, üçüncü aşamada Gire Spi’nin batısından Fırat’a kadardır. Geçen hafta ilk aşama yürürlüğe girdi. Amerikalıların anlattığına göre güvenli bölgenin derinliği 5 ile 14 kilometre arasında değişecek” diye konuştu.

Biro’nun aktardığına göre, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Halk Savunma Güçleri’nden (YPG) boşalan yerlere belli aralıklarla gözetleme kuleleri inşa edilecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye’nin tamamına siyasi bir çözüm bulunana kadar Rojava bölgesinin özerk yapısının devam edeceğini belirten Biro, Rojava’nın statüsü ile ilgili kararın Suriye halkı tarafından verileceğini ifade etti.

“ENKS ve PYD’nin arasını bulmak için başlatılan girişim sonuçsuz kaldı”

ABD, Fransa ve birçok Avrupa ülkesinin ENKS’ye önem verdiğini aktaran Biro, devamında şunları söyledi:

“Suriye’de ENKS önemli bir aktör. Bunun birebir görüşmelerimizde dile getiriyorlar. Çünkü PYD siyasi çözümde yer bulamıyor ve idarenin diğer bileşenlerle paylaşılmasını istiyorlar. Bu amaç için Fransa resmi olarak ENKS ve PYD’nin arasını bulmak için arabuluculuk rolünü üstlendi. Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde dışardan destek verdi. Son kaç ayda Fransa’nın birkaç girişimi oldu ama PYD’nin katı tutumundan dolayı görüşmelerden bir sonuç çıkmadı.”

Güvenli bölge planı çerçevesinde SDG ve YPG güçlerinin ağır silahlarla Gire Spi ve Serekaniye bölgelerinden çekildiği bilgisinin kendilerine de ulaştığını kaydeden Biro, sınır bölgesinden çekilen silah ve militanlar ile ilgili ellerinde net bir sayının olmadığını sözlerine ekledi.

 

abd-askerleri-haseke-2-AFP
Güvenli bölgenin ilk aşması başladı /Fotoğraf: AFP

 

“Askeri meclis güçleri altı gözlem noktasında göreve başladı”

Independent Türkçe’nin bölgeden ulaştığı kaynaklar, Serekaniye ve Gire Spi’de SDG ve YPG’den boşalan güvenli bölgeye askeri meclis güçleri yerleştiğini doğruladı. Kaynaklara göre, askeri meclis güçleri altı gözlem noktasında görevi devraldı.

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava yönetimi) Savunma Bürosu Eş Başkanı Zedan El Asi de önceki gün, sınır güvenliğine ilişkin 5-6-7 Ağustos tarihlerinde Ankara'da yapılan üçlü görüşmeler sonucu Rojava yönetimi, ABD ve Türkiye arasında varılan güvenli bölge planının ilk aşamasının uygulamaya geçtiğini söylemişti.

General Pont: Türkiye tarafından SDG’ye hiçbir tehdit olmayacak

Birleşik Ortak Görev Gücü (uluslararası koalisyon) Komutanlarından General Nicholas Pont da, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) düzenlediği Suriye’nin Haseke kentinde 600 delegenin katıldığı “Terörün Bitirilmesinden İstikrarın Sağlanmasına” yıllık toplantısında, “Uluslararası koalisyon sınır güvenliği konusunda Türkiye ile anlaşma yaptı. Bugünden itibaren Suriye Demokratik Güçleri üzerinde Türkiye’nin hiçbir tehdidi olmayacaktır” ifadelerini kullanmıştı. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU