Trablus'taki çatışmalarda ölü sayısı 50'yi geçti

Libya'daki Acil Tıp ve Destek Merkezi sözcüsüne göre 55 kişi hayatını kaybederken 146 kişi yaralandı

Dibeybe, Trablus'ta çatışmaların olduğu bölgelerde incelemelerde bulundu. Fotoğraf: Birlik Hükümeti

Abdülhamid ed-Dibeybe liderliğindeki Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) ve başkent Trablus'taki yerel bir konsey, Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Birimi ‘Rada’ ile ‘444 Tugayı’ arasında şehirde meydana gelen çatışmaları durdurmak için bir anlaşma imzalandığını duyurdu. Libya'daki Acil Tıp ve Destek Merkezi sözcüsüne göre 55 kişi hayatını kaybederken 146 kişi yaralandı. En az 234 aile ise tahliye edildi.

Dibeybe hükümetindeki kaynaklar, başkent Trablus'un en büyük bölgelerinden olan Sug el-Cuma’nın ileri gelenleriyle anlaşıldığını doğruladı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre kaynaklar, ateşkese ulaşıldığını, 444 Tugayı Komutanı Mahmud Hamza’nın Abdulgani el-Kakli liderliğindeki tarafsız parti niteliğindeki İstikrar Destek Teşkilatı'na teslim olduğunu bildirdi.

Anadolu Ajansı’nın UBH Sözcüsü Muhammed Hammude’den aktardığına göre Ulusal Birlik Hükümeti İletişim ve Siyasi İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Velid el-Lafi, 444 Tugayı Komutanı’nın tarafsız kesime teslim edildiğini aktardı. Ancak söz konusu tarafsız kesime ilişkin ayrıntı verilmedi.

Hamza’ya yakın kaynaklar, İstikrar Destek Teşkilatı karargahına nakledilmeden önce tugay karargahına ve ailesinin evine hızlı bir ziyaret gerçekleştirdiğini aktardı. Tutuklanmasının, aleyhinde Trablus'taki Askeri Savcıya ulaştırılan ihbarlara dayandığını bildirdi.

gtr5n.jpeg

Trablus'taki silahlı çatışmalar araçlara büyük çapta zarar verdi. (AFP)



Sug el-Cuma ve dört bölge Toplumsal Konseyi Salı akşamı yaptığı açıklamada, Hamza'nın kendi gözetiminde tarafsız bir tarafa teslim edilmesi, Trablus'taki tüm askeri operasyonların durdurulması, birimlerin kışlalarına geri gönderilmesi, kamu ve özel mülkiyete verilen zararın sınırlandırılması ve bunların hükümet tarafından tazmin edilmesi konusunda UBH ile anlaşmaya varıldığını vurguladı.

İki gün süren çatışmalardan sonra ilk kez ortaya çıkan Dibeybe, atanan İçişleri Bakanı İmad et-Trablusi eşliğinde yoğun güvenlik altında, vatandaşların ve tesislerin karşı karşıya kaldığı hasarın boyutunu öğrenmek için dün erken saatlerde Ayn Zara belediyesini ziyaret etti. Bu yöndeki üzüntüsünü dile getiren Dibeybe, tekrar edilmemesini dilediğini ifade etti. Yaşananların başkent Trablus, sakinleri ve tüm Libyalılar için kanayan bir yara olduğunu belirten Dibeybe, kendi deyimiyle ‘yozlaşmış taraflara karşı uyanık olacağına’ söz verdi. Sug el-Cuma ve çevresinin ileri gelenlerine ve sakinlerine bu çatışmaları durdurma çabaları için teşekkürlerini sundu. Yaralılara gerekli hizmeti veren tıbbi ekiplere ve hastanelere teşekkürlerini sunan Dibeybe, son iki gündeki çatışmalardan kaynaklanan zararların sınırlandırılması ve etkilenen vatandaşlara ödenmesi için gerekli tazminatın belirlenmesinin önemine dikkat çekti.

Trablusi ise çatışmaların çözümü için bir güvenlik odasının oluşturulmasına, başkentte güvenliğin sağlanması için polis kuvvetlerinin görevlendirilmesine, halk arasında güvenlik ve huzuru yaymak için çalışılmasına karar verdi.

35h3h.jpeg

Trablus çatışmaları sonrası güvenlik önlemleri artırıldı. (Reuters)


Avrupa Birliği (AB) Libya Büyükelçisi Jose Sabadell dün yaptıkları görüşmede Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Muhammed Tekele’ye fikir birliğine varmayı amaçlayan, Libya halkına temsilcilerini seçme ve sürdürülebilir barışı pekiştirme fırsatı veren tüm girişimlerde AB ve uluslararası toplumun desteğine güvenebileceğini bildirdi.

Arap Birliği dün, Trablus'ta meydana gelen silahlı çatışmalardan duyduğu derin endişeyi dile getirerek ülke kurumlarının bir an önce birleşmesi çağrısında bulundu. Arap Birliği’nden resmi bir kaynak, birliğin geçtiğimiz aylarda Trablus'ta hüküm süren göreli istikrarı bozan şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulunduğunu aktardı. Tüm Libya makamlarını güvenliği yeniden sağlamak için önlemler almaya çağıran kaynak, çatışmaların devlet kurumlarının birleştirilmesinin hızlandırılması ve seçimlerin bir an önce yapılarak geçiş sürecinin tamamlanmasının önemini bir kez daha ortaya koyduğuna işaret etti.

Tunus, Trablus’ta yeniden başlayan silahlı çatışmalar ve burada yaşanan talihsiz gelişmelerden duyduğu kaygıyı dile getirdi. Tunus Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, diyalog diline öncelik verilmesi ve bir an önce barışçıl bir çözüme ulaşılması çağrısında bulundu.

Şehirde sakinliğe varılması ardından birçok yerel hava yolu şirketi, uçuşların durdurulup uçakların Misrata Havalimanı'na transfer edilmesinin ardından Trablus'taki Mitiga Havalimanı'na gidiş ve dönüş uçuşlarının her zamanki haline geri döndüğünü duyurdu.

Dibeybe, kamu hizmetleri şirketini İçişleri Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çatışma alanlarını temizlemeye, yolları açmaya ve atıkları kaldırmaya çağırdı. Hayatın ve trafiğin normale döndürülmesi yönündeki görevin önümüzdeki saatlerde tamamlanacağını belirtti.

Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Tekele salı akşamı Dibeybe ile siyasi ve güvenlik dosyasını görüştüklerini aktardı. Görüşülen konuların başında Trablus'ta yaşanan talihsiz olaylar, Libya halkının isteklerinin bir an önce karşılanması amacıyla seçimlerin yapılması için gösterilen çabaların olduğunu bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU