ABD’den Türkiye’ye mesaj: Ya S-400 ya F-35

ABD Savunma Bakanı Mark Esper: Birini garaja koyalım diğerini çıkarıp kullanalım gibi bir durum olamaz

Fotoğraf: AA

Ankara-Washington hattında F-35 gerginliği devam ederken görevindeki ilk ayını dolduran ABD Savunma Bakanı Mark Esper’den konu hakkında yeni bir açıklama geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile bir basın toplantısı düzenleyen Esper, Türkiye’nin F-35 programına geri alınıp alınmayacağıyla ilgili soruyu yanıtladı.

Esper, şunları söyledi:

Bunun değerlendirilmesi için Türkiye’nin S-400’lerden kurtulması gerekiyor. Sistemi teslim almaları üzücü. NATO çerçevesinde hareket etmelerini bekleriz; ancak Türkiye farklı bir yönde ilerliyor gibi görünüyor. Bugüne kadar bu konudaki açıklamalarımda ve Türk tarafıyla yaptığımız özel görüşmelerde çok açık oldum. Ya F-35 ya da S-400. İkisi birden olmaz. Birini garaja koyalım diğerini çıkarıp kullanalım gibi bir durum olamaz.

Güvenli bölge açıklaması: Devriye için henüz tarih belirlenmedi

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford da güvenli bölge konusunda açıklamalarda bulundu. Dunford, şunları söyledi:

 Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını gidermek ve IŞİD’e yönelik mücadeleyi sürdürmek arasında denge kurmaya çalışıyoruz. Operasyon Koordinasyon Merkezi kurulması konusunda mutabık kaldık. Ortak devriye konusu ortak operasyon merkeziyle koordine ediliyor. Ortak devriyelerin başlaması için henüz bir tarih belirlenmedi” ifadelerini kullandı.

Esper’in açıklamasından saatler önce Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, F-35’e alternatif aranabileceğini ancak bunun ilk tercih olmayacağını söylemişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretinde incelediği Sukhoi Su-57 adlı savaş uçağıyla ilgili Ankara ve Moskova arasında görüşmeler yürütüldüğü öne sürülüyor. Su-57, F-35’e alternatif olarak görülüyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU