Arjantin'de bir eylemcinin polis şiddeti sonucu ölümü infial yarattı

53 yaşındaki Facunda Morales, polis tarafından gözaltına alınmaya çalışırken kalp krizi geçirdi

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenen bir gösteride Facunda Molares isimli bir aktivistin öldürülmesi ülkede infial yarattı.

Sosyal medyada yayılan görüntülerde Morales'in polis tarafından yere yatırılarak üzerine bastırılmasının ardından bilincini kaybettiği, sonrasında polislerin kalp masajı yaparak Morales'i hayata döndürmeye çalıştıkları görülüyor.

Görüntülerde bir kadının "Ölüyor, nefes almasına izin verin" şeklinde bağırdığı da duyuluyor.

Ülkedeki sol gruplar tarafından çağrısı yapılan yürüyüş, eylemciler tarafından "seçim komedisine karşı" olarak tanımlanmıştı ve ekimde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacak isimleri belirleyecek ön seçimlerden üç gün önce gerçekleştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morales'in öldürüldüğü yürüyüşe katılan 62 yaşındaki aktör Mirta Israel, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bir caddeyi bile kapatmayan bir yürüyüş için çok kapsamlı bir polis gücü gönderilmişti. Bu durum oraya provokasyon yapmaya geldiklerine işaret ediyor. Devrimci geçmişe sahip bir militan olan Facunda'yı açık şekilde hedef aldılar" diye konuştu.

Yürüyüşün bir bölümünde yüzleri kapalı birkaç kişinin polis karakoluna doğru molotof kokteyli attıkları ancak yürüyüşte bulunan diğer kişilerin bu eylemcileri "ajan" olarak tanımlayarak kalabalığın dışına çıkardıkları aktarıldı.

53 yaşındaki Morales'in eski bir FARC gerillası olduğu ve Kolombiyalı sol grubun silah bırakmasının ardından Arjantin'e döndüğü anlaşıldı.

Fotomuhabirlik de yapan Morales'in ayrıca 2019'daki Evo Morales'in iktidarı kaybetmesiyle sonuçlanan Bolivya'daki seçimler sırasında da gözaltına alındığı kaydedildi.

Morales'in ölüm nedeni kalp krizi olarak açıklanırken, Buenos Aires'te yüzlerce kişi adalet talebiyle yürüyüş düzenleyerek sorumluların yargılanmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı adayı da olan Buenos Aires Belediye Başkanı Horacio Rodríguez Larreta, yaptığı açıklamada polisi desteklediğini ve Morales'in ölümünün daha önce yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle olduğunu söyledi.


Independent Türkçe, Buenos Aires Times, DW, Telesur, Left Voice

DAHA FAZLA HABER OKU