Çavuşoğlu: Savaş uçağına ihtiyacımız var, F-35'leri alamazsak yeni alternatifler ararız

Çavuşoğlu, F-35’lere alternatif aramayı tercih etmeyeceklerini belirtti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belarus’un Minsk kentindeki resmi temaslarının ardından Estonya’nın başkenti Talin’e gitti. Çavuşoğlu, Estonya Başbakanı Jüri Ratas tarafından kabul edildi. (Fotoğraf: AA)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Estonya'nın başkenti Tallinn'de mevkidaşı Urmas Reinsalu ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, bir gazetecinin Türkiye'nin Rusya'dan savaş uçağı alıp almayacağına yönelik sorusunu yanıtladı.

Rusya'nın bölgede bir "gerçeklik" olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Rusya ile Türkiye'nin iyi ekonomik ilişkileri bulunduğunu söyledi. 

Çavuşoğlu, 'Suriye'de hükümetin saldırganlığı nedeniyle bazı zorluklar yaşansa da Astana ve Soçi süreçleriyle bunların üstesinden gelmeye çalıştıklarını' söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'nin ABD'den hava savunma sistemleri almaya çalıştığını ancak alamadığını hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

Bu acil bir ihtiyaçtı ve S-400'leri almak zorunda kaldık. Biz F-35 programının ortağıyız. Bugünlerde ABD bazı sorunlar çıkarıyor ama biz hala 9 ortaklı bu programın bir parçasıyız. Türkiye F-35'lerin bazı parçalarını üretiyor. Biz F-35 savaş uçaklarını almak istiyoruz ve bunun için 1,4 milyar dolar ödedik. Sonuçta savaş uçaklarına ihtiyacımız var. F-35'leri alamazsak yeni alternatifler ararız ama bunu tercih etmeyiz.

F-35 krizi

Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için ABD, Türk hükümetini F-35 programından çıkarma kararı alarak Türkiye'ye F-35 satmayacağını açıklamıştı.

Bu kapsamda Ağustos ayı başında ABD Senatosu, F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatının durdurulmasına imkân tanıyan yasa tasarısını onaylamıştı. F-35 programı nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulaması da ihtimal dahilinde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretinde incelediği Sukhoi Su-57 adlı savaş uçağıyla ilgili Ankara ve Moskova arasında görüşmeler yürütüldüğü öne sürülüyor. Su-57, F-35’e alternatif olarak görülüyor.

DAHA FAZLA HABER OKU