İsrailli Araplar, Netanyahu'ya karşı bütçe protestosu gerçekleştiriyor

İsrail vatandaşı Filistinliler, Maliye Bakanı Smotrich'in yerel makamlara 85 milyon dolar aktarmayı reddetmesini protesto etmek için toplandı

Filistinliler İsrail'in hizmet ve bütçelerdeki bariz ayrımcılığından şikâyet ediyor / Fotoğraf: AFP

İsrailli Araplar (İsrail vatandaşı Filistinliler) savaşın uluslararası forumlara taşınmasını öngören bir hamleyle, aşırılık yanlısı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Filistin yerel makamlarına 85 milyon dolar aktarmama kararına karşı protesto yapma kararı aldı.

Ayrıca, haftalık kabine oturumu sırasında önümüzdeki pazar günü başbakanlık ofisi önünde oturma eylemi yaparak ve protesto faaliyeti kapsamında Kudüs'te kurulan oturma çadırında günlük faaliyetleri yoğunlaştırarak gerginliği tırmandırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Protesto olayları arttı; Filistinli nüfusa yönelik politikalar ve kararlara karşı Smotrich ve Kamu Güvenliği Bakanı Itamar Ben-Gvir tarafından uluslararası bir kampanya hazırlandı.

Başbakan Binyamin Netanyahu, bütçelerin aktarılmasına onay vereceğini, ancak nasıl harcanacağı konusunda denetim yapacaklarını duyurdu. Ancak Filistinli liderler bu yaklaşımı reddetti.

Filistin İşleri Yüksek Takip Komitesi Başkanı Muhammed Baraka, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

srail hükümetinin bizlere yönelik politikası açıktır. Ayrımcılık ve ırkçılık uzun yıllardır hayatın her alanında kendini göstermiştir. Bu ayrımcılık, bütçelerin aktarılması, sosyal ve ekonomik konuların ele alınması, topraklara el konulması, evlerin yıkılması gibi çeşitli uygulamalarda görülebilmektedir. Ayrıca, yerel yetkililere yapılan ödenek aktarımlarının da durdurulması bu çerçevede yer alıyor. Tırmanan protesto eylemleri geri adım atmadan devam edecek.


Organize suç örgütleri

Filistinli yerel yetkililer ve Filistin liderleri, hükümetin bu sorunu çözmek için adım atmamasına karşı çıkmak için çaba sarfetmelerine rağmen, Smotrich'in aktarılan bütçelerin terörü ve suç işleyen grupları desteklemek için kullanıldığı yönündeki iddialarına maruz kaldılar.

Netanyahu, Filistinliler için fonların dondurulması kararına karşı tırmanan protesto eylemleri hakkında yaptığı açıklamada hükümetini şöyle savundu:

Politikam, kalkınmayı ve tüm İsrailli vatandaşlar, Araplar ve Yahudiler için sosyal refahı sağlamaktır. Tüm başkanlık ettiğim hükümetler, Tel Aviv hükümetlerinin toplamından daha fazla Arap vatandaşlara yatırım yapmıştır. Donmuş fonlar, bir inceleme yapılana kadar suç örgütlerine yönlendirilmeyeceğine dair güvence alındıktan sonra aktarılacaktır.


Smotrich ise yerel Arap makamlarına aktarılan paranın terörü desteklemeye katkı sağladığını iddia ederek, şu sözleri dile getirdi:

Arap toplumunda suç oranındaki artışın nedeni, bu halka ayrılan bütçelerden kaynaklanıyor.


Smotrich ve Netanyahu'nun açıklamaları geniş çapta eleştirilere yol açtı. Arap Kamu İşlerini İzleme Komitesi, bu açıklamayı "ırkçı bir karar" olarak nitelendirerek, hükümetin açıkça ırkçı bir devlete doğru hareket ettiğini belirtti. Komitenin başkanı Muhammed Baraka, kararın "suçu politik bir ayrışma olarak ele alarak İsrail kurumları tarafından resmen benimsenen bir yaklaşımı yansıttığını ve aynı zamanda hizmetlerde, bütçelerde, köylerde ve şehirlerdeki toprak ve konut krizinde açık ayrımcılığı teşvik ettiğini" ifade etti.

Muhammed Baraka, İzleme Komitesi Başkanı olarak, bu haksız ve tehlikeli politikalarla başa çıkma konusundaki mücadelede parçalı bir yaklaşımın tehlikeli olduğu ve genel sorunları ayrı ayrı ele almanın hatalı bir yaklaşım olduğu konusunda uyardı ve şu sözlerin altını çizdi:

Suçun kimliği terk etmeyle veya aidiyetle ilişkisi yoktur. Ayrımcılık konusu ulusal hukuktan ayrı değildir.
 


Hukuki durum

Smotrich'in kararına yönelik protestolar hukuki itirazları da içeriyordu. Arap Azınlığın Haklarının Korunması Hukuk Merkezi "Adalet" tarafından İsrail Maliye Bakanlığı hukuk danışmanı Asi Messing'e gönderilen mektupta Hukuk Merkezi, önceki hükümet tarafından onaylanan bir kararın iptaline, bunun "yasal dayanaktan yoksun" olduğu gerekçesiyle itiraz etti.

Mektupta şu ifadeler yer alıyordu:

Bu karar hiçbir profesyonel gerekçe veya temel olmadan, bu iddiaları destekleyecek herhangi bir objektif inceleme veya kanıt sunulmadan keyfi bir şekilde alındı. Karar, yerel otoritelerin karşılaşacağı felaketle sonuçlanacak sonuçları göz ardı etmeyi amaçlıyor ve alternatif çözümler sunmuyor. Bu karar, eşi görülmemiş bir nakit krizine yol açabilir ve halka ciddi zarar verebilir.


Hukuk Merkezi, mektubu göndererek, karara karşı hukuki adımların atılmasından önce bir adım attı. Pazar günü hükümet oturumu sonrasında daha fazla karar alınması planlanıyor.

Bu mektubun gönderilmesi ve protestoların duyurulmasının ardından, Maliye ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Smotrich'in kararına karşı çıkan açıklamalarda bulundu ve fon aktarımlarının dondurulmasının "Filistinli yerel otoritelerin ekonomik durumunu olumsuz etkileyecek sonuçlar doğurabileceğini" vurguladı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU