Memur ve memur emeklilerinin zam oranı belli oldu

Hakem heyeti, hükümetin teklifini onayladı

Fotoğraf: AA

Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyonu aşkın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyen 5'inci Dönem Toplu Sözleşmesi sonuçlandı.

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş'ın başkanlığında Sayıştay Başkanlığında toplanan Kurul, memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına 2020'nin ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4, 2021'nin ilk 6 ayında yüzde 3, ikinci 6 ayında yüzde 3 zam yapılmasına karar verdi.

Kurul, verdiği karar ile hükümetin teklifini onaylamış oldu.

Memur-Sen’den heyetin kararı için şu açıklama yapıldı:

23 Ağustos’ta başvurusunu yaptığımız Hakem Heyeti, 24 Ağustos’ta mesaisine başlamış ve hem kamu görevlileri sendikaları heyetinin hem de kamu işveren heyetinin görüşlerini incelemişti.  Bugün itibarıyla incelemeleri bitiren Hakem Heyeti, kamu görevlilerinin 2020 ve 2021 yıllarında alacakları zam oranları ve haklar ile ilgili nihai kararını verdi. Verilen bu karar sonrasında yeni değerlendirmeler ortaya çıkmıştır. Yetkili konfederasyon Memur-Sen olarak bu değerlendirmeleri Perşembe (29.11.2019) günü saat 11’00'de Genel Merkezimizde kamuoyu ile paylaşacağız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılının ilk altı ayı için yüzde 3,5, ikinci altı ayı için yüzde 3; 2021 yılının ilk yarısı için yüzde 3, ikinci yarısı için de yüzde 2,5 oransala artış öngörüldüğünü söylemişti. 

Memur Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Ali Yalçın ise Selçuk’a yanıt olarak, “Sizden makul bir teklif istedik, bize malul bir teklif sunuyorsunuz” diyerek salonu terk etmişti.

Bakanlık ve kamu çalışanları temsilcileri ile bir sonraki gerçekleşen görüşmede ise hükümetin yeni teklifi 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zam şeklinde olmuştu. 

Memur-Sen ise bu teklif için "Müzakereye uygun değil" diyerek daha fazla müzakere süreci talep etmiş, kamu işvereni tarafından herhangi bir tebliğ gelmeyince de eylem kararı alınmıştı. 

Memur-Sen, hükümetin teklifinin ardından 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. 

Memur-Sen'in talebi neydi?

Memur Sendikaları Konfederasyonu, 24 Temmuz’da ilettiği talebinde, taban aylığa seyyanen 200 lira zam istemiş, bunun yanı sıra, 2020’nin birinci yarısı için yüzde 8, ikinci yarısı için ise yüzde 7 zam talep etmişti. 

2021’in zam talebini yüzde 6+6 şeklinde açıklayan Memur-Sen, birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU