Irak’tan teklif: Kerkük’ten Türkiye’ye yeni bir boru hattı kuralım

Enerji Bakanı Dönmez ve Irak Petrol Bakanı Gadban’ın görüşmesinden yeni bir petrol boru hattı çıktı. Iraklı Bakan, ‘ülkesinin petrolünü, Kerkük’ten Türkiye’ye taşıyacak yeni bir boru hattı inşa etmek niyetinde olduklarını' söyledi

Fotoğraf: AA

Irak’ta temaslarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Irak Petrol Bakanı Samir el-Gadban ile görüştü.

Bağdat’ta gerçekleşen toplantının ardından iki bakan birlikte basının karşısına çıktı. Irak Petrol bakanı ile birçok yeni projeyi görüşme imkanı bulduklarını belirten Bakan Dönmez, şunları söyledi:

Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı, Irak'ın kuzeyinde üretilen petrolü piyasalara en güvenli ve en seri şekilde çıkarma imkanı ve potansiyeline sahip, Ceyhan'daki terminal üzerinden Akdeniz başta olmak üzere pazarlara açılma imkanına sahip. Bugün sayın bakanla aslında birçok yeni projeyi görüşme ve değerlendirme imkanı bulduk. Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı sadece Irak'ın kuzeyindeki petrolü değil, ülkenin diğer bölgelerinde çıkarılan petrolün de pazara ulaştırılması açısından büyük bir görev üstlenebilecek durumda. Yeni projelerden bahsettiler ve bunları biz de memnuniyetle karşıladık.

Türkiye ve Irak arasında elektrik alanındaki sınırlı ticaret alanını da genişletmek istediklerini söyleyen dönmez, ‘Irak'ın elektrik altyapısında ihtiyaç duyduğu yapım ve malzeme hususunda Türkiye olarak gereken yardımı yapmaya hazırız. Bizim müteahhit firmalarımız Irak'ta öteden beri birçok altyapı ve üstyapı işinde başarıyla büyük projelere imza attı. İnşallah Irak'ın ihtiyaç duyduğu bu konularda gerek bizim kamu kurumlarımızın gerekse özel kurumların üzerine düşeni yapacaklarına inanıyorum" dedi.

Yüksek kapasiteli yeni boru hattı

Irak Petrol Bakanı Gadban ise yeni boru hattı projesinden söz etti:

Sayın Dönmez'e Irak hükümetinin onayı ve teyidiyle Irak Petrol Bakanlığı'nın niyetini ilettik. Bu niyet, Irak'ın ham petrolünü Kerkük'ten Türkiye sınırına taşıyacak eski güzergah üzerinde yeni bir petrol hattının inşa edilmesidir. Bu boru hattı ülkenin güney ve kuzeyindeki petrolü taşıyabilecek kapasiteye sahip Basra-Akabe petrol boru hattıyla da bağlantılı olacaktır. Irak Başbakanı'nın enerjiden sorumlu yardımcısı olarak da sayın bakanla iki ülke arasında birçok konuyu ele aldık. İki ülke arasında elektrik hattının çekilmesi yönünde ortak bir yaklaşım söz konusu. Sayın bakan, Irak Elektrik Bakanı ile bu konuyu detaylı bir şekilde görüşecektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU