Merkez Denetleme Kurulu Başkanı, THK için genel kurul çağrısı yaptı

İzmir’deki orman yangınında kullanılmayan söndürme uçakları nedeniyle gündeme gelen, İçişleri Bakanlığı tarafından eski yöneticileri hakkında suç duyurusu yapılan THK’nin Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Duman, olağanüstü genel kurul çağrısı yaptı

Fotoğraf: İHA

İzmir’de 3 günde söndürülen orman yangının ardından tartışmalarla gündeme gelen Türk Hava Kurumu (THK) Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Duman olağanüstü genel kurul çağrısında bulundu.

İhale yüksek maaşlı liyakatsiz yöneticiler yüzünden kaybedildi

Üyeler ve eski üyeler adına basın açıklamasını okuyan Duman, THK yönetimini suçladı:

 Merkez Denetleme Kurulu olarak THK yönetiminin elimizdeki yangın söndürme uçak filosunu faal edip 35 yıldır sürdürmekte olduğumuz ihaleyi kazanmayı başaramadığından 11 Haziran 2019'da rapor yazmış ve olağanüstü genel kurul talep etmiştik. Çünkü yangın söndürme misyonunun THK için önemini ve işlerin bu noktaya geleceğini ön görmüştük. THK Genel Başkanı raporumuzu işleme koymadı. Bu tavra tepki olarak 25 Haziran'da yönetim kurulunun çoğunluğu istifa etti. Nitekim dün itibariyle İçişleri Bakanı 26 Haziran tarihinden itibaren THK'nın yönetim kurulunun istifa ettiğini ve o günden beri THK yönetiminin yok hükmünde olduğunu ve durum tespiti için THK'ya müfettiş gönderildiğini açıkladı. Orman yangın ihalesinin yanında daha birçok iş ve ihale, eş dost, arkadaş kontenjanından liyakatsiz yöneticilerin yüksek maaşlarla işlerin başına getirilmesinden ötürü kaybedildi.

300 delegeden genel kurul talebi

Yapılan olağanüstü genel kurul çağrısının engellendiğini savunan Duman şunları söyledi:

THK tüzüğü gereği, halihazırda görevinin başında olan THK Merkez Denetleme Kurulu olarak bu kaostan THK'yı çıkarmak ve gerek daha önce hazırladığımız rapor, gerek yönetim kurulunun müstafi olması ve 300'e yakın delegemizin olağanüstü genel kurul talebiyle yazılı olarak müracaat etmesi neticesiyle bugün itibariyle olağanüstü genel kurul çağrısı yapıyoruz. Olağanüstü genel kurul tarihi 14-15 Eylül 2019'dur.

AW784557_01.jpg

Söndürme uçaklarının kullanılmadığı İzmir'deki yangında yaklaşık bin hektar orman zarar gördü Fotoğraf: İHA

 

Tartışma İzmir’deki yangınla başladı

İzmir’de üç gün süren orman yangınında Türk Hava Kurumu’nun (THY) söndürme uçaklarının neden kullanılmadığı sorusu tartışma yarattı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlarında “THK’nin 3 tane uçağı motoru arızalı şekilde duruyor 3 tanesi de yağ akıtıyor. Binmek isteyenler buyursunlar uçsunlar" dedi.

AW784416_16.jpg
THK söndürme uçakları tatbikat için havalandı Fotoğraf: İHA

 

THK’den tatbikatlı yanıt

Bakan Pakdemirli’nin iddiaları üzerine THK,  “Orman bürokrasisi Sayın Bakanı yanlış yönlendiriyor. THK'deki uçaklardan 5'i faal, 4'ü Ankara'da, biri İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda yangınlara müdahale edecek biçimde bekliyor. Ne yağ kaçırıyor, ne eski, ne de bozuk. Hepsinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden onaylı uçuşa elverişli olduğuna dair sertifikası var. Bakımları yeni yapıldı, belgeleri alındı. Gelin desinler, motor çalıştırır gideriz” şeklinde bir açıklama yaptı.THY daha sonra uçamaz dedikleri uçaklarla söndürme tatbikatı gerçekleştirdi.

Pakdemirli ise  THK’nın bu açıklamasına "THK'nın verdiği sertifikaların hiçbirine güvenmiyorum. THK siyasetin oyuncağı olmuş durumdadır. Ana muhalefetin oyuncağı olmuş" sözleriyle yanıt verdi.

Yangının 3 gün söndürülemediği İzmir’in Orman Bölge Müdür Vekili Mehmet Erol ise, THK’nin çok yüksek ücret istediği için uçaklarının kullanılamadığını iddia etti.

Bakanlıktan eski yöneticilere suç duyurusu

Tartışmalar sürerken İçişleri Bakanlığından THK ve Türkiye Kızılay Derneği’nde görev yapmış yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Eski THK yöneticileri hakkında ‘THK tüzüğüne göre borçlanılabilecek miktarın çok üzerinde borçlandıkları, kiraladıkhları uçaklara satır alma ücreti kadar kira ödedikleri, KHT’nin taşınmazlarının değerlerinin çok altında fiyatlara sattıkları gibi suçlamalarda bulunuldu.

THK kayyum üye istedi

Suç duyurusu üzerine bir açıklama yapan THK ise, geçmiş yönetim hakkında kendilerinin de suç duyurusunda bulunduğunu belirterek “THK’da devam eden geçmişe yönelik soruşturmalara İçişleri müfettişlerinin de dahil olması bizlere güç ve temiz bir THK ideali için umut vermiştir. Bu suç duyurusu şu anki Yönetimin görev süresini kapsamamaktadır” ifadelerini kullandı. Ayrıca THK, mahkemeden ‘kayyum üye’ istediklerini de belirtti.

Suç duyurusu hakkında bir açıklama da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi. Soylu soruşturmanın orman yangınları ile bir ilgisinin olmadığını söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU