Zeydan Karalar: Açılmayan 35 kuyu için 5 milyon 267 lira ödenmiş

MHP döneminde israf ve usulsüzlük yapıldığını öne süren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, Yedigöze Barajı'nda 1 milyar lirayı aşkın vurgun yapılmak istendiği iddiasında bulundu

Fotoğraf: Twitter

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar göreve gelmesinin ardından geçen süreçte gerçekleşen tasarruf faaliyetlerine ilişkin açıklama yaptı.

MHP döneminde belediyenin zarar ettirildiğini öne süren Karalar, "gereğinden yüksek bedellerle" yapılan ihaleleri işaret etti:

İlk iş kiralık araçlar oldu. Hiç çalışmayan, mazot kullanmayan ancak kira ödenen araçlar var. Bunların kiralamalarını iptal ederek aylık 2 milyon tasarruf ettik. Yılda 24 milyon TL eder. Ödemelerde yanlış hesaplamalardan kaynaklı 4 milyon TL fazla para ödendiğini tespit edip bu parayı tahsil ettik. Uzaktan okumalı sayaç alım ihalesi yapılmış, 100 bin sayaç ihalesine çıkılmış, 29 bini temin edilebilmiş. 71 bini yok. Sayaç için hane başı 360 lira ödeniyor. ama ortada sayaç yok. Firmanın herhangi bir karşılama yeterliliği bulunmamasına karşın ihale verilmiş. İhaleye fesat karıştırmaktan suç duyurusunda bulunduk. 8 milyon TL ceza kesildi firmaya. Tüm binalarda su depoları vardır. Ne kadar su deposu olduğunu öğrenmek için 4 milyon TL’lik ihaleye çıkılmış ama böyle bir çalışmanın da yapılmadığını tespit ettik. Bu parayı da yükleniciden talep ediyoruz. Ayrıca ASKİ Genel Müdürlüğü’nün KDV teşvik belgesi olmasına karşın 755 bin TL KDV ödenmiş.

Zeydan Karalar, içme suyu temini amacıyla sondaj ve kuyu açma işlemlerine de değinerek 35 kuyunun açılmış gibi işlem gördüğünü, 5 milyon 267 bin TL'Lik fatura kesildiğini ancak kuyuların açılmadığını öne sürdü.

Karalar, toplam kamu zararının ise 60 milyon lirayı bulduğunu iddia ederek 4 ayda sadece ASKİ'ye 160 milyon TL kazandırdıklarını söyledi:

76 kuyu açımı için ihaleye çıkılıyor. Yaklaşık bedeli 12-13 milyon bedeli var. Kuyuların sadece 35’ine ulaştık, geri kalanları yapılmamış ama açılmış gibi fatura edilmiş. Bunun da zararı 5 milyon 267 bin Türk lirası. Bu gibi işlemlerden doğan toplam kamu zararı 60 milyon TL. Adana'da ASKİ'ye 4 ayda 160 milyon TL kazandırdık.

“1,7-1,8 milyar liraya mal olacak iş en fazla 250 milyon liraya bitirilecek"

İsrafları tespit ederek ASKİ'ye 160 milyon lira civarında para kazandırdıklarını öne süren Karalar, Yeni Göze Barajı'ndan da bahsetti:

Kuzey Adana Projesi kapsamında 64 köye Çatalan’dan su götürüyoruz. Bir de aynı bölgeyi kapsayan ve ihalesi çıkan, bizim durdurduğumuz, Yedigöze Barajı’ndan su getirme işi var. ASKİ kendi imkanlarıyla ihaleye çıkmış, 320 milyona. Daha işin yüzde 20'si bitmeden, bütçe bitmiş. İşi bu haliyle devam ettirseydik (yaklaşık) 1,7 milyar liraya mal olacaktı ki, bu maliyetle projeyi tamamlamak imkansızdı. Parayı bulmak da imkansızdı.

1 milyar 300 bin TL'lik vurgun iddiası

Zeydan Karalar, 8 km yerine 3 km'lik tünelle, yeni bir proje sayesinde 285 milyon liraya bu işin bitirilebileceğini gösterecek raporların ortaya koyulduğunu söyleyerek, 1 milyar 652 bin TL yerine bu rakamın ödenerek işin hallolabileceğini söyledi.

Aradaki 1 milyar 300 bin liralık farka vurgu yapan Karalar, şu ifadeleri kullandı:

1 milyar 652 bin yerine 285 milyon, arada 1 milyar 300 bin TL fark var. Bu bizim ülkemizin parası. Bu bizim paramız. Böyle bir para yok da, 20 senede bittiğini düşünün, bu parayı vereceksiniz.

"Ekrem’i ya da Zeydan'ı hangi gerekçeyle görevden alacaklar? Birkaç rant yiyicinin rantını kestiği için mi?

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı, HDP'li 3 Belediye Başkanının görevden alınıp yerine kayyum atanmasına da değinerek sıranın kendilerine gelebileceği iddialarına yanıt verdi:

Hayrola! Ben aday olacağım diyerek olunmuyor, YSK'ya bilgilerinizi veriyorsunuz, belgeler sunuyorsunuz. Hukuk devletiysek her şeyi hukuk çerçevesinde yapmak gerekir. Siz her şeyi doğru yapsanız bile iktidar olduğunuz için nemalanamayan olduğu için, bu işlere dokunduğunuz için - bunlar tehlikeli işler- zaman sizin görevde olmanızdan rahatsız olurlar. Öyle haberler çıkarırlar. Benim ve bizim arkadaşların hiçbir şekilde hukuka aykırı işimiz olmaz. Biz Mustafa Kemal’in ilkeleriyle hukuk ilklelerien yürekten bağlı, terörün karşısında, asla onu desteklemeyen, devletine milletine bağlı insanlarız. Bizim asla hukuka aykırı işimiz olmaz. Biz ona karar vermişiz. Biz efsane işler yapacağız. Ekrem’i ne diye görevden akacaklar, hangi gerekçeyle? Ya da Zeydan'ı? Birkaç rant yiyicinin rantını kestiği için mi? Bunları yapmaya devam edeceğiz. Biz yiyicilerin önünü kesmeye, bunu yapmaya devam edeceğiz. Onlar atıyor ve kamuoyu ne diyecek diye bakıyor. Buradan ekmek çıkmaz

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU