Rus ajansı duyurdu: Türkiye Su-57 ve Su-35 teslimatı için Rusya ile görüşüyor

F-35’in muadili olarak lanse edilen Su-57, Rusya ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından incelenmişti

Erdoğan ve Putin, beşinci nesil savaş uçağı Su-57'yi inceliyor / Fotoğraf: AFP

Rus Haber Ajansı RIA, Türk ve Rus yetkililerin Su-57 ve Su-35 savaş uçaklarının teslimatı konusunda görüştüklerini iddia etti.

Rusya Federal Askeri Teknik Koordinasyon Hizmetleri Başkanı Dimitri Şugayev’in açıklamasına yer verildi:

“Türkler çok fazla ilgi gösterdi. Sözleşmeye dair görüşmelerden için henüz erken. Şu an bir başvuru söz konusu değil, istişareler yapılmalı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyarette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le MAKS-2019 Havacılık ve Uzay Fuarı’nın açıllışına katıldı. İki lider, burada Rusya’nın beşinci nesil yeni savaş uçağı Su-57’yi inceledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, Rus lidere “Bunlardan mı alacağız” diyerek espri yaptı, Putin ise “İsterseniz alabilirsiniz” şeklinde karşılık verdi.

Rus devlet savunma sanayi şirketi Rosteh'in Başkanı Sergey Çemezov, temmuz ayında Türkiye’nin talep etmesi halinde Su-35 savaş uçaklarının teslimatı için hazır olduklarını söylemişti.

Rus Sukhoi şirketinin üretimi olan Su-35, tek koltuklu, çift motorlu çok amaçlı avcı uçağı olarak kullanılıyor.

Havacılık fuarında tanıtılan yeni nesil Su-57 savaş uçağının bu yıl Rusya Hava Kuvvetleri envanterine girmesi bekleniyor.

S-57 F-35 karşılaştırması Indie TR
Amerikan F-35 ve Rus Su-57 savaş uçaklarının karşılaştırması / İnfografik: Independent Türkçe

 

Amerikan F-35’in muadili olarak lanse edilen Su-57, takviyesiz süpersonik uçuş, kısa mesafeli kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik, kapalı bölmelerde silah sistemleri gibi özellikleri bulunuyor.

ABD’li F-35 ise benzer özellikler bulunmakla beraber, Su-57 saatte 2 bin 600 kilometre, F-35 ise saatte bin 931 kilometre azami hıza sahip.

CHP'den ilk tepki: Olumsuz sonuçlardan endişeliyiz

Teslimat iddialarının ardından açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, durumun Türkiye'nin güvenliği açısından olumsuz yansımalarının olacağı konusunda endişe duyduklarını ifade etti

Çeviköz, "Türkiye'nin bir NATO üyesi ülke olduğunu unutmamak gerekir. Eğer Türkiye NATO yükümlüleriyle uyumlu olmayan birtakım silah tercihleri yapmaya devam ederse, bunun Türkiye'nin güvenliği açısından fevkalade ciddi ve çok olumsuz yansımalarının olacağından endişe duyuyoruz" dedi.

ABD, Rus savunma sistemi S-400’ün teslimatı nedeniyle Türkiye’yi F-35 programından çıkarmış, Türk pilotların Amerika’daki eğitimlerine son verilmişti.

Türkiye bu gelişme üzerine savaş uçakları konusunda da gerekli olması halinde farklı alternatiflere yönelebileceğinin sinyallerini vermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU