4 maddede Trump'ın Kongre baskını davası

"Seçilmem için bir iddianameye daha ihtiyacım var!"

Trump, perşembe günkü duruşmaya katılmak için Florida'dan Washington'daki Ronald Reagan Ulusal Havalimanı'na gitti (AP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020'deki seçim sonuçlarını kendi lehine değiştirme girişimi iddiasıyla yürütülen "6 Ocak Kongre baskını" soruşturmaları kapsamında mahkemeye çıktı. 

Trump, başkent Washington'da 6 Ocak 2021'de baskının düzenlendiği Kongre binasının yakınındaki Elijah Barrett Prettyman adliye binasında dün hakim karşısındaydı. 

İddianamede eski ABD Başkanı'na, aralarında ülkeyi dolandırmaya yönelik komplo, yurttaşların haklarına karşı komplo, resmi soruşturmayı engelleme girişimi ve resmi süreci engelleme amacıyla komplo kurmanın yer aldığı 4 suçlama yöneltildi. Trump ise tüm suçlamaları reddetti.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), duruşmadan öne çıkan 4 unsuru yazdı.

1 - Serbest bırakılma koşulları Trump'ın kampanyasını etkilemeyecek

Seneye düzenlenecek başkanlık seçimleri için adaylığını kasımda açıklayan Trump, duruşmanın ardından serbest bırakıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme, eski liderin pasaportuna el koymadı ve kendisine herhangi bir seyahat kısıtlaması getirmedi. Dolayısıyla seçim kampanyası çalışmalarını normal şekilde sürdürebilecek.

Öte yandan Trump, dava süreciyle ilgili detayları, resmi bir danışman olmadığı sürece doğrudan hiçbir görgü tanığıyla paylaşmama taahhüdünde bulundu. 

77 yaşındaki siyasetçi, mahkemenin talebi doğrultusunda duruşmalara katılma ve federal ya da eyalet yasalarını çiğnememe sözü de verdi. Bunlara uymaması durumunda Trump hakkında tutuklama kararı çıkarılabilir. 

2 - Trump'ın avukatları duruşma tarihini ileriye atmak istiyor

Yargıç Moxila Upadhyaya, ilk etapta bir sonraki duruşmanın 21, 22 veya 28 Ağustos'ta gerçekleştirilebileceğini söyledi. Savcılar duruşmanın en erken tarihte yapılmasını talep ederken, Trump'ın avukatları mümkün mertebe en geç tarihi istedi. 

Mahkemeden çıkan kararla duruşmanın tarihi 28 Ağustos olarak belirlendi. Ancak savcılığın haftaya yeni bir tarih talep etme hakkı bulunuyor. Bundan bir hafta sonra da Trump'ın avukatları karşı talepte bulunabilecek. 

NYT, Cumhuriyetçi Parti'de 2024 başkanlık seçimleri için düzenlenecek ön seçim sürecinde ilk televizyon tartışmasının da 23 Ağustos'ta yapılacağına dikkat çekti. 

Trump'ın duruşmaya şahsen katılıp katılmayacağı henüz belli değil. Eski başkanın kanunen böyle bir zorunluluğu yok.
 


3 - Duruşmada görüntü alınmasına müsaade edilmedi

Trump mahkemeye geniş güvenlik önlemleriyle gelirken, duruşmada kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu ve bilgisayar gibi ses kayıt cihazlarına izin verilmedi. 

Ayrıca duruşmada salona çok az sayıda gazeteci alındı. 

4 - Duruşma sürecinin Trump'ın kampanyasını nasıl etkileyeceği belli değil

6 Ocak Kongre baskınına ilişkin duruşma, Trump'ın nisandan bu yana karşı karşıya kaldığı üçüncü dava oldu. Ancak bu süreçte eski liderin Cumhuriyetçi tabanından aldığı desteği yitirmediği gibi parti içindeki pozisyonunu güçlendirdiği görülüyor. 

NYT'nin New York'taki Siena Koleji'yle 31 Temmuz'da yayımladığı ortak ankette Trump'ın, partideki en dişli rakibi Florida Valisi Ron DeSantis'e yüzde 37 fark attığı dikkat çekmişti.

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post'taki analizde de Trump'ın iddianameleri "siyasi saldırı" diye nitelediği hatırlatılarak, eski liderin koltuğunu tekrar kazanmak söz konusu hukuki süreçleri seçim kampanyasında propaganda amaçlı kullanabileceği değerlendirmesi yapıldı. 

Trump da perşembe günkü duruşmaya katılmadan saatler önce kendi sosyal medya platformu Truth Social'dan yaptığı paylaşımda, "Seçilmem için bir iddianameye daha ihtiyacım var!" ifadelerini kullanmıştı.


Independent Türkçe, New York Times, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU