Akdeniz için Birlik: 15 yıllık bölgesel işbirliği

Bölgenin yakın geleceği sınamalar içeriyor, ancak AiB ile geleceğe birlikte ilerlemek için doğru bir araca sahip olduğumuza inanıyoruz

2023 yazı Akdeniz için Birlik'in (AiB) 15'inci yıl dönümü. 15 yıl önce Paris'te, Avrupa Birliği ile Akdeniz'in Güney ve Doğu kıyıdaş ülkeleri Devlet ve Hükümet Başkanları, ortaklıklarına yeni bir ivme kazandırmak ve bölgesel entegrasyon ve uyum potansiyelini artırmak için AiB'yi başlattılar.

Bu vesile, müşterek yolculuğumuz üzerinde düşünmemize ve Akdeniz'de bölgesel iş birliğine yönelik ortak taahhüdümüzü teyit etmemize imkan veriyor.


İnsanlara, özellikle de gençlere ve kadınlara fayda sağlayan somut bir ortaklık

AiB, yıllar içinde, çalkantılı bölgesel ve uluslararası bağlamın getirdiği sınamalara rağmen, kendisini Avro-Akdeniz bölgesinde önde gelen çok taraflı bir örgütsel çerçeve olarak kabul ettirdi.

60'tan fazla proje, 43 AiB ülkesinin oybirliğiyle onaylandı. Toplam bütçesi 5 milyar euro olan bu projeler 10 milyondan fazla kişiye doğrudan fayda sağlamayı ve yaklaşık 100 milyon kişiyi dolaylı etkilemeyi amaçlıyor.

Örgüt, iş olanakları yaratmayı ve kadın haklarını savunmuş, ülkeler arasındaki bağlantılandırma çabalarını desteklemiş ve acil çevresel ve iklim konularını ele aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca AiB, girişimciliği ve iş fırsatlarını teşvik etmek için hibe programlarına ve projelere öncelik verdi.

Med4Jobs Girişimi, gençlerin ve kadınların istihdam edilebilirliğini artırmaya yardımcı oldu.

AiB bölgenin kültürel zenginliğini vurgulamak için, Anna Lindh Kültürler Arası Diyalog Vakfı ile birlikte çeşitlilik, diyalog ve karşılıklı anlayışı teşvik eden girişimler de başlattı.

AiB, aktif olarak yüksek öğretim sistemlerini geliştirmekte ve gençlere yönelik projelere odaklanıyor.

Eşsiz bir Avro-Akdeniz vizyonuyla yeni bir nesil yetiştiren öncü bir akademik kurum olan Euromed Fès Üniversitesi'ne 2024 yılında 3 bin öğrenci kaydolacak.

Gençlerin pozitif değişim yaratma potansiyellerini tanıyan dışişleri bakanlarımız, geçen kasım ayında gençlik temsilcileriyle verimli bir görüşme gerçekleştirdi; kendilerinin müşterek bölgemizin geleceğine ilişkin tavsiye ve beklentilerini dinledi.

AiB aynı zamanda Akdeniz havzasında hem ekonomik büyümeyi hem de sürdürülebilirliği iyileştirmek için büyük bir potansiyele sahip olan mavi ekonomiye yatırımları hızlandırmak için çalışıyor.


Ortak sınamalar ve hedefler için ortak çabalar

Şimdiye kadarki çabalarımızın hedefin altında kaldığını ve sınamaların devam ettiğini kabul etmeliyiz.

Akdeniz'in kuzeyi ve güneyi arasındaki ekonomik entegrasyon büyük ölçüde yetersiz kalıyor.

Kuzey ve güney kıyıları arasındaki ekonomik uçurum, AB'nin güney komşularına kıyasla altı kat daha yüksek kişi başına GSYİH gözönüne alındığında, gitgide genişliyor.

Ayrıca, Kovid-19 salgını sosyal parçalanmayı ve sosyoekonomik eşitsizliği daha da derinleştiriyor. 

Pandemi, son jeopolitik değişimler, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı, uzayan bölgesel krizler, özellikle Ortadoğu Barış Sürecindeki çıkmaz ve işgal altındaki Filistin topraklarında devam eden tırmanış ve küresel iklim acil durumunun birleşimi, özellikle tedarik zincirleri, temiz enerji arzı ve gıda güvenliği açısından daha derin bölgesel entegrasyona yönelik acil ihtiyacı vurguluyor.

Akdeniz bölgesi küresel ortalamadan daha hızlı ısınıyor. Bölgenin hızla büyüyen genç nüfusu, haysiyetli ve refah içinde bir yaşam beklentisine ihtiyaç duyuyor.

Sonuçlar, Akdeniz'in her iki yakasındaki kitleler ve ekosistemler için giderek daha görünür hale geliyor.

Bu nedenle, bölgesel düzeyde eşgüdümlü bir yaklaşım, bu sınamaları etkin bir şekilde ele almak için bir zorunluluk.

Açıkcası Birliğimizin -Akdeniz için Birlik'in- gücünün olduğu yer de burası olabilir. Üyelerimiz farklı sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyelerine ve farklı ilgi alanlarına sahip olsa da ortak hedefleri paylaşıyoruz.

AiB'nin benzersiz bir araya getirme gücü, bölgedeki tüm ülkelerden çok çeşitli paydaşları (akademi, sivil toplum, gençlik vb.) bir araya toplayabilir.

Yılda 8000'den fazla paydaşı bir araya getiren uzman forumları, zengin bir fikir ve en iyi uygulama alışverişine olanak tanır.

AiB'nin Kuzey ve Güney'i eşit bir zemine oturtan ve oybirliği ilkesine dayanan yönetişim modeli, ortak mülkiyeti ve kapsayıcılığı artırabilir.

Örgüt, gerçekten sosyal, ekonomik ve ekolojik olarak dayanıklı bir Akdeniz bölgesi yaratma hedefine ulaşmak için üyelerinin sürekli taahhüdüne ihtiyaç duyar.

Bu nedenle, bölgede daha büyük bir etki yaratmak ve daha fazlasını ve daha iyisini sunmak için bu örgüte gerekli kapasiteyi vermek amacıyla tüm üyelerimizle el ele çalışıyoruz.

Bölgenin yakın geleceği sınamalar içeriyor, ancak AiB ile, geleceğe birlikte ilerlemek için doğru bir araca sahip olduğumuza inanıyoruz.

 

 

Ortak imzalayan:

 Josep Borrell, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı
  Ayman Al Safadi, Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı 
•  Nasser Kamel, Akdeniz için Birlik Genel Sekreteri

DAHA FAZLA HABER OKU