Afrikalı göçmenler, Tunus ve Libya arasındaki çöl labirentinde mahsur kaldı

"Bu trajik ve kabul edilemez bir durum. Buna nasıl dayanmalarını bekliyorsunuz?"

Göçmenler ifadelerinde, Tunus ile Libya arasındaki çölde iki gün boyunca yürüdüklerini söyledi / Fotoğraf: AFP

Sahra altı Afrika'dan yüzlerce göçmen, Tunuslu yetkililer tarafından çöl ortasındaki sınıra terk edilmelerinin ardından yürüyerek Libya'ya geçmeye çalışıyor.

AFP'ye göre, sınır muhafızları, dün Libya-Tunus sınırındaki Sabhat Makta yakınlarındaki çorak ve ıssız bir bölgeden yaklaşık 100 kişiyi kurtardı.

Libya sınır muhafızları, öğle saatlerinde hava sıcaklığı 40 dereceyi aştığında baygın bir kişiyi gördü. 

Zar zor nefes alan bu kişinin dudaklarına birkaç damla su damlatılarak kendine gelmesi için uğraşıldı.


Tunus'tan geliyorlar

Sınır muhafızları daha sonra altı kişi daha gördü. Arapça konuşan bu kişiler, Tunus'tan geldiklerini söyledi.

AFP'ye konuşan sınır muhafızları, son iki hafta içinde Tunuslu yetkililer tarafından, Trablus'un yaklaşık 150 kilometre batısındaki Assa kasabası yakınlarındaki sınır bölgesinde bırakılan yüzlerce göçmenin kurtarıldığını bildirdi.

Temmuz ayı başlarında, Tunuslu bir adamın yerel halk ve göçmenler arasında çıkan bir çatışmada ölmesinin ardından ırkçı gerilim alevlenirken, Sahra altı Afrika ülkelerinden yüzlerce göçmen Tunus'un liman kenti Sfax'tan sürüldü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (HRW) göre, Tunus güvenlik güçleri, temmuz ayında en az bin 200 Afrikalı göçmeni sınır dışı ederek, onları ülkenin Libya ve Cezayir ile olan sınırdaki çöl bölgelerinde bıraktı.

Tunus Kızılayı, 3 Temmuz'dan sonra Assa kasabasının yaklaşık 40 kilometre kuzeyindeki Ras Cedir'e götürülen en az 620 göçmene barınak sağladığını bildirdi.

Ancak göçmenler, iki veya üç kişilik küçük gruplar veya daha kalabalık şekilde gelmeye devam ediyor.

Sınır Muhafızları, sıcak ve susuzluktan bitkin düşen bu göçmenlere su vererek serinletmeye çalışıyor.

Son zamanlarda göçmen akınıyla karşı karşıya kalınmasıyla, Libya sınır muhafızları, Düzensiz Göçle Mücadele Dairesi ve orduya bağlı 19. Tabur askerleriyle çölde günlük devriye geziyor.

19. Tabur Sözcüsü Ali Vali, "Libya ile Tunus arasındaki sınır çizgisindeyiz ve her geçen gün daha fazla göçmenin geldiğini görüyoruz. Durum endişe verici" dedi.

Vali, "Tunus'ta her şeyi bizim uydurduğumuzu ve göçmenleri buraya getirdiğimizi iddia edenleri susturmak için AFP muhabirlerinin devriyeye eşlik etmesi için izin aldık" diye ekledi.

Sözcü, Assa çevresindeki devriye esnasında, her gün 150, 350, bazen 400 veya 500 kadar düzensiz göçmen bulduklarını söyledi.

O gün 2'si kadın 110 kişi gelirken, bir göçmenin ihbar ettiği 2 kişi henüz bulunamadı.

Bir Sınır Muhafızı, göçmenlerin yerini belirleme umuduyla dürbünüyle etrafı tarıyor.

Hayatta kalanlar bilmeden sınırı geçtiler ve Tunus askerlerinin gösterdiği yöne, yani Libya'ya doğru yürüdüler.

Bunlardan Sudan uyruklu Haysam Yahya, Nijer ve Cezayir üzerinden yasadışı bir şekilde Tunus'a ulaştıktan sonra burada bir yıl inşaat sektöründe çalıştığını söyledi.
 


Yahya, yolda yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı:

Assa'da beni yakalayıp önce bir polis arabasına, sonra Tunus askerine ait bir kamyona bindirdiler ve ardından beni bırakıp Libya'ya gitmemi söylediler.


Sıcak hava dalgası Akdeniz'i boğarken, Alexander Unche Okole gibi bazı göçmenler, iki gün boyunca aç ve susuz yürüdüklerini anlattı.

Nijeryalı Okole (41), Cezayir'deki Debdeb kasabası üzerinden Tunus'a girdiğini dile getirerek, "Tunus'ta bir süre kaldım ancak sonra Tunus polisi beni sokakta yakaladı ve ardından Sahra çölüne götürdüler" dedi.

Tunuslular tarafından ekranı kırılan cep telefonunu gösteren Okole, "Allah'ın lütfuyla Libyalılar beni kurtardı" diye konuştu.

Sözcü Vali, bir kadın ve bebeği de dahil olmak üzere beş cesedin bulunmasından birkaç gün sonra Cumartesi günü iki ceset bulduğunu söyleyerek, "Bu trajik ve kabul edilemez bir durum. Buna nasıl dayanmalarını bekliyorsunuz? Sıcakta, susuz, iki üç gün yürüyerek" diye sordu.

Libya'daki insani yardım kuruluşlarına göre, son üç hafta içinde Libya ile Tunus arasındaki çölde hayatını kaybedenlerin sayısı en az 17'ye ulaştı.

Ras Cedir'de, 65'i çocuk ve 12'si hamile olmak üzere 350 göçmen halen derme çatma bir kampta kalıyor.

AFP'ye konuşan bir insani yardım yetkilisi, "Yaşam koşulları çok zor, uzun vadede sürdürülebilir değil, tuvalet yok, su deposu yok" diyerek, 20'si çocuk olmak üzere 180 göçmenin geçici olarak Assa'da ikamet ettiğini açıkladı.

Libya'da Trablus'ta Abdulhamid Dibeyde başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti, Libya'nın ‘Tunus'tan göçmenler için bir yeniden yerleştirme ülkesi olmayacağını vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir raporda, Libya topraklarındaki çoğu kamplarda bulunan 600 bin göçmene yönelik şiddet nedeniyle eleştirildi.

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU