İstanbul’da taksiye yüzde 25, minibüse yüzde 20 zam

Dün benzin ve motorine de zam gelmişti

Fotoğraf: AA

Akaryakıta gelen zammın ardından taksi ve minibüs ücretlerine de zam geldi.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ndeki (UKOME) toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Aksu, taksi ücretlerine yüzde 25 oranında zam yapıldığını açıkladı.

"Zam değil düzeltme"

Alınan karar doğrultusunda ortaya çıkan yeni fiyat tarifesi hakkında bilgi veren Aksu, "50 bine yakın taksi şoförüne, şoförlerimizin aileleriyle birlikte toplam sayısı bulan 250 bin kişilik ailemize ve tüm İstanbullulara hayırlı olsun. Taksimetre ücretlerindeki son değişikliğin Eylül 2017'de yani yaklaşık 2 yıl önce gerçekleştiğini göz önünde bulundurduğumuzda, bu ücret değişikliğini bir zam olarak değil bir düzeltme olarak değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Ayrıca taksinin açılış ücreti 5 lira, mesafe tarifesi 3,10 lira, yolculuk başına minimum ücret ise 13 lira olarak belirlendi.

Minibüs zammı

İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Kazım Bilge de minibüs ücretlerine yüzde 25 zam geldiğini açıkladı. 

İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Kazım Bilge, “Minibüs üzerine 26 aydır zam almayan bir toplumuz. Çok mağdur olduğumuzu ileterek bize verilen sözler çok doyurucu olmasa da %20 gibi zamlarla bu sefer ki toplantının bitişi oldu. Esnafında en azından bir nebze de olsa yüzü güldü. Bu bir başlangıçtır. İndi bindi 2 TL idi, 2 buçuk TL oldu. Mesafelere göre 2 buçuk TL’lik yerler 3 TL oldu.” dedi.

İBB'den açıklama geldi

Ayrıca zamlar hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden şu açıklama yapıldı:

İstanbul genelinde faaliyet gösteren; taksi, minibüs, taksi dolmuş, okul ve personel servisleri ile şehir içi arabalı vapur ücretlerinde yeni tarifeye geçiliyor. Ücret tarifesi; enflasyon rakamları, amortisman giderleri ve yakıt maliyetlerindeki artış ile vatandaşların gelir durumu da dikkate alınarak hazırlandı. Taksi taşımacılığı ücretlerinde mevcut ücretler üzerinden ortalama yüzde 25 artış yapılarak; açılış ücreti 5 TL, mesafe tarifesi 3,10 TL, yolculuk başına minimum ücret ise 13 TL uygulanması, minibüslerde mevcut ücretler üzerinden yüzde 25 artış yapılarak; öğrenci 0-6 km 1,5 TL / 6 km sonrası 2 TL, 0-2 km aralığı ücret (indi-bindi) 2,5 TL uygulanması, taksi dolmuş ücretlerinde mevcut ücretler üzerinden yüzde 24 artış uygulanması, öğrenci servis araçlarında mevcut ücretler üzerinden yüzde 13 artış yapılarak; en kısa mesafe olan 0-1 km 243 TL olarak uygulanması, personel servis araçlarında mevcut ücretler üzerinden yüzde 13 artış yapılarak; 10-17 koltuklu araçlarda ilk kalkış ücreti 124 TL, her km için ücret ise 1,26 TL olarak uygulanması, şehir hatları İstinye - Çubuklu Arabalı Vapurları araç geçiş ücretlerine yüzde 20 ve Harem - Sirkeci araç geçiş ücretlerine yüzde 10 artış uygulanması kararları alındı. Elektrikli araçların arabalı vapurları kullanımında yüzde 50 indirim uygulanması kararları da alındı.

 

En son motorinin litre fiyatına 11 kuruş, benzinin litre fiyatına 16 kuruş, LPG Otogaza da litrede 5 kuruş zam yapılmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU