Kamu Başdenetçisi Malkoç: İstanbul Sözleşmesi’ne rağmen kadın cinayetleri azalmadı

Malkoç: Kadın cinayetleri milli güvenlik meselesi olarak ele almalıyız

Fotoğraf: AA

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, Emine Bulut'un 10 yaşındaki kızının gözü önünde eski eşi tarafından öldürülmesiyle ilgili değerlendirme yaptı. Malkoç, kadın cinayetlerinin milli güvenlik meselesi haline geldiğini söylerken İstanbul Sözleşmesi’ne rağmen cinayetlerin azalmadığını belirtti.

Malkoç, "Türkiye’de hak arama kültürünün yaygınlaştırılması, hukuk kültürünün yerleştirilmesi halinde bugün görülen sorunların önemli bir kısmının çözüleceğini, kadın cinayetleri konusunda da önemli ölçüde mesafe alınacağını” görüşünü dile getirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İstanbul Sözleşmesi’ne rağmen azalmadı cinayetler"

Malkoç, "olaylara sonuçları bakımından yaklaşıldığında çözüme ulaşılamayacağın” söyleyerek şöyle konuştu:

Yani Emine Bulut olayında da öyle oldu. Ortaya sonuç çıkınca 'cezaları artıralım' diyoruz. Bu olaya sadece sonuçtan bakarsak netice elde edemeyiz. Bizde 206 tane üniversite var, üniversiteler, bilim adamları, kamu kurumları, toplum bu konuya tümüyle eğilmeli. Toplum cinnet haline dönüşmüş. Düşünebiliyor musunuz her yıl artıyor bu. İstanbul Sözleşmesi yapıldı, buna ilişkin kanun çıkarıldı; ama azalmadı cinayetler, arttı. Toplumun yapısına, kültürüne bakmak gerekir, evet cezaları belki yeniden ele almak gerekir; ama sadece sonuca bakmadan bunu yapmak gerekir. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli.

Malkoç, sözlerine şöyle devam etti:

Elbette bu cinayetler ile ilgili olarak yargı gerekeni yapacak, en ağır cezayı uygulayacak, bunlara karşı sıfır tolerans uygulanacak, bunlar doğru. Ama sadece neticeye bakmamamız gerekir. Kısacası şunu söylemek istiyorum; kadın cinayetleri konusu ve aile konusu, milli güvenlik meselesi haline geldi Türkiye için. Bunu milli güvenlik meselesi olarak ele alıp, çözmeye çalışmamız gerek.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU