Erdoğan: Rejimin kışkırtmaları askerlerimizin can güvenliğini riske ediyor, gereken tedbirleri alabiliriz

Rus lider Putin, "Güvenli bölge Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlanması açısından olumlu bir adım" açıklamasında bulundu

Erdoğan'la Putin, Moskova'daki görüşmede İdlib, Türk Akımı, savunma sanayii ve ticaret konularını ele aldı / Fotoğraf: AFP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi.

Erdoğan, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde rejimin sivilleri hedef aldığını ve bunun tesis edilen sükuneti bozduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Gereken adımları atmak durumundayız"

"Rejimin kışkırtmaları Türk askerinin can güvenliğini riske ediyor" diyen Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin bu konuda meşru müdafaa hakkını saklu tuttuğunu aktardı, "Gereken adımları gereken zamanda atmak durumundayız. Ülkemizin bu konudaki kararlılığını değerli dostum Putin'e de ifade ettim" dedi.

Erdoğan, Esad güçlerinin mayıs ayından beri İdlib'deki saldırılarında 500 aşkın sivilin hayatını kaybettiğini, yüz binlerce İdliblinin evlerini terk ettiğini belirtti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ABD ile ortak yürütülen Müşterek Harekat Merkezi ve güvenli bölge hamlesi ile ilgili "Sayın Putin'le konuyu görüştük. ABD'nin bize verdiği sözü yerine getirmesi, terör örgütünün Münbiç'ten bir an önce çekilmesi gerekiyor."

Erdoğan, "Gayemiz akan kanın durması, komşumuz Suriye'nin 8 yıldır özlemini çektiği huzur ortamına bir an önce kavuşmasıdır" ifadelerini kullandı.

Putin'den güvenli bölgeye destek

Konuşmasına "Türkiye ile ilişkilerimiz giderek daha da güçleniyor" diyerek başlayan Putin, güvenli bölgenin "Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması için önemli bir adım olduğunu" söyledi.

Putin, "teröristlerin Suriye'de hükümeti ve Rus üslerini tehdit ettiğini" söylerken, Erdoğan'la ek tedbirler geliştirilmesi konusunda mutabakata varıldığını aktardı.

Rus lider, "Önemli olan Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duymaktır" dedi.

"Türkiye'nin yükü büyük" diyen Putin, Suriye'deki durumun normalleşmesiyle şu ana kadar 300 bin mültecinin ülkesine geri döndüğünü ifade etti. 

"Ortak üretim yapabiliriz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MAKS-2019 Havacılık ve Uzay Fuarı ziyaretine değinen Putin, "Sayın Erdoğan, Ms-21, Mi38 helikopterini beğendi. Su-35 konusunda da ortak çalışma yürütülebilir. Su-57 uçağı üzerinde işbirliği yapabiliriz. Sadece satış değil ortak üretim için de potansiyelimiz var" açıklamalarında bulundu.

Erdoğan ise savunma sanayi ile ilgili görüşmelerin yapıldığını ve ortak üretim hedefinin bulunduğunu ifade etti.

Suriye'de rejim güçleri, mayıs ayında İdlib'in muhaliflerden alınması için geniş bir operasyon başlattı. Son olarak stratejik noktada bulunan Han Şeyhun kentini ele geçiren rejim güçleri, Türkiye'nin Morek'te bulunan 9 no'lu gözlem noktasına yaklaştı.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Amerika ile Suriye’de güvenli bölgenin oluşturulması için kurulan Birleşik Müşterek Harekat Merkezi’nin tam kapasiteyle faaliyete başladığını söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU