'Tevrat öğrenme tasarısı' İsrail ordusunda ayaklanmayı tırmandırmakla tehdit ediyor

Dindar Yahudilerin askerlik hizmetine tabi tutulmamasının meşruiyetini destekler ve onlara avantaj sağlar

İsrail ve özellikle ordunun tanık olduğu durum ve itaatsizliğin yaygınlaşması beklentileri ışığında, birkaç taraf Tevrat öğrenme yasasının geçişini engellemek için çalışıyor / Fotoğraf: AFP

İsrail güvenlik ve askeri yetkililerinin, yargı kararını protesto etmek için asker ve subayların ordudan kaçışlarının artmasının sonuçlarına ilişkin uyarılarını görmezden gelen Birleşik Tevrat Yahudiliği partisi, dindar Yahudilerin askerlik hizmetine tabi olma yasallığını destekleyen ve onlara ayrıcalık tanıyan bir yasa tasarısı sundu.

Yasayı destekleyenler, 'Temel Yasa'nın Tevrat öğrenimini 'anlamlı bir ulusal hizmet' olarak tanımlamayı amaçladığını ve içeriğinin 'kendilerini anlamlı bir süre Tevrat öğrenmeye adamayı görev edinenlerin' İsrail Devleti ve Yahudi halkı için anlamlı bir ulusal hizmet sunmuş gibi sayılacakları ve bunun da haklarını ve yükümlülüklerini etkileyeceği anlamına geldiğini söylediler.

Ordu içindeki durum kötüleşti

Yasa taslağı, ordu içindeki protestoların şiddetlenmesine katkıda bulundu ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot, bunu 'İsrail ordusunun halk ordusu olarak tam bir çöküşü' olarak nitelendirdi. Yasa tasarısı uygulanırsa isyana katılacaklarını daha önce uyaran subaylar ve askerler, taleplerinin tamamen görmezden gelindiğini düşündükleri için öfkelerini dile getirdiler.

'Silah Arkadaşlığı' protesto hareketi, operasyon filolarında 230 pilot, uçuş okulunda 80 eğitmen ve operasyon karargahından yaklaşık 180 personel dahil olmak üzere 700 Hava Kuvvetleri subayının askerlik hizmetlerinin askıya alındığını duyurdu.

Bu, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin 48 saat içinde ikinci kez askerlerin yanına gitmesine ve onlardan orduyu ve gücünü korumaları için talepte bulunmasına neden oldu.

Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Dışişleri ve Güvenlik Komitesini, ordunun içinden geçmekte olduğu durumu ve normal ve olağanüstü dönemlerde görev yapmaya hazır olup olmadığını görüşmek üzere önümüzdeki hafta bakanlık karargahında 'gizli' bir toplantı yapmaya davet etmekten başka seçeneği yoktu.

Buna paralel olarak, güvenlik kabinesi de ordudaki itaatsizlik ve hizmete devam etmeyi reddeden subay ve yedek asker sayısı hakkında ilk kez rapor sunmak üzere bir toplantı yapacak. Kabine bakanları, askerlik hizmetini reddetme olgusuyla ilgili olarak ordunun ve güvenlik yetkililerinin tutumunu duymayı talep ettiler.

 

Halevi-Israel Defense Forces.jpg
Herzi Halevi / Fotoğraf: IDF

 

İsrail istihbarat servisi, durumu değerlendirmek ve özellikle hava kuvvetleri olmak üzere askerlik hizmeti reddetme eğiliminin yayılmasıyla başa çıkmanın yollarını araştırmak için toplantılarına devam etti.

Servis liderleri, ordunun özellikle hava kuvvetleri olmak üzere yeteneklerinde bir gerilemeyle karşı karşıya olduğunu ve bu olgunun yakın gelecekte genişleyeceğini belirledi.

İsrail Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordu içinde yaygınlaşan isyana karşı bir araya geldi.

Halevi ve Netanyahu, isyana daha fazla asker ve subayın katılacağını beklediklerini ve hareketin daimi hizmet subaylarına kadar genişlemesinden endişe duyduklarını söyledi.

Genelkurmay Başkanı Halevi, toplantı sonrasında, ordu mensuplarına bir açıklama yaparak onları ordunun güvenliğini ve bütünlüğünü tehlikeye atacak herhangi bir karar almamaya çağırdı.

Açıklamada, "İsrail ordusu, her türlü zorlukla başa çıkmaya hazırdır ve bu, devlet varlığını garanti altına almak için yapmamız gereken şeydir. Ordu, hem düzenli hem de yedek hizmette olan her asker ve komutandan oluşan bir güçtür ve ortak bir amaç için birlikte çalışırlar" ifadelerine yer verildi.

Halevi, 'katkıları İsrail'in güvenliğinin bir garantisini oluşturduğu için' yedek kuvvetlerin hizmete daha fazla dahil edilmesi çağrısında bulundu.

Nükleer bilimciler protestoya katıldı

Subaylar ve askerler arasında artan protesto, güvenlik ve askeri kurumları endişelendiriyor.

Ancak İsrail'deki en önde gelen nükleer bilim adamlarından oluşan bir grup, yasaların çıkarılmasını protesto etmek için istifalarını duyurarak güvenlik ve askeri kurumları acil toplantılar yapmaya zorladı.

Bu bilim adamları, İsrail'in nükleer yeteneklerini geliştirmekten sorumlu. Grup, kararın toplu olmadığını ve her bilim adamının kendi kararını vereceğini söyledi.

 

Eisenkot-Reuters.jpg
Gadi Eizenkot / Fotoğraf: Reuters

 

Tevratı öğrenme tasarısı devleti sarsar

İsrail'deki ve özellikle ordudaki durum ve itaatsizliğin yaygınlaşması beklentileri ışığında, birkaç taraf, pratikte orduda hizmet etmeye bir alternatif olan Tevrat öğrenme yasasının kabul edilmesini engellemek için çalışıyor.

Bazıları bunu 'son derece tehlikeli ve devletin temellerini sarsan bir adım' olarak değerlendirdi. Likud partisi temsilcileri tasarıya itiraz ederken, Başbakanlık yasanın gündemde olmadığını ve kimsenin görmediğini açıklayan bir açıklama yaptı.

Eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı istifaya çağırdı. Askerlik yapmayı reddeden asker ve subaylar 'Başbakan, koalisyon partileri ve koalisyon üyelerine daha fazla' sorumluluk gösterme çağrısında bulundu.

Eizenkot, Tevrat öğrenme yasasını 'hükümet anlaşmalarının bir devamı' olarak değerlendirdi ve 'başbakanın kendisini aşırı sağ partilerle köşeye sıkıştırdığını ve İsrail ve güvenliğini ilgilendiren çok tehlikeli şeylere karar verdiğini' söyledi.

Yasanın zorunlu askerliğin ötesine geçtiğini ve aslında İsrail ordusunun 'halkın resmi ordusu' olduğunu ve İsrail devletinin sigortası olduğunu ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eizenkot, yasanın onaylanması durumunda 'sokaklarda daha güçlü bir halk tepkisi olacağını ve ordudan kaçmayı kolaylaştıracağı için büyük bir çatlak meydana geleceğini' öngördü. Ayrıca "Son altı aydaki olaylar, İsrail ordusuna ölümcül bir zarar verilmesi durumunda sokaklarda gördüklerimizle kıyaslandığında önemsiz olacaktır" dedi.

Bu bağlamda, Parti işlerinde uzman olan Merav Arlozrov, Tevrat çalışma yasa tasarısını 'aptalca bir adım' olarak değerlendirdi.

Arlozrov, "Dindar partiler, Tevrat öğrenmenin askerlik hizmetine eşit olduğunu söyleyerek övündü, yani her kim Tevrat öğrenirse askerlik hizmetinden muaftır. Bu yasa tasarısından daha aptalca bir şey hayal etmek zor. Bu, seküler protestonun ateşine benzin dökmek gibi bir şey. Şimdi ordunun da parçalanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Gereken tek şey, 18 yaşındakilere bir mesaj göndermek ve onlara, Haredilerin ordudan kaçmasıyla birlikte, zorunlu askerliğe katılmayacaklarını acı bir şekilde ilan etmeleri gerektiğini söylemek. Hükümet, Tevrat öğrenme üzerine temeli olmayan bu yasayı ilerletmeye çalışırsa, 18 yaşındakilerin mesajı er ya da geç gelecek ve Netanyahu'nun büyücüsü buna cevap veremeyecek" şeklinde konuştu.

 

Herzog-Reuters.jpg
Isaac Herzog / Fotoğraf: Reuters

 

Herzog: Her sabah hayal kırıklığıyla uyanıyorum

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, anlaşmaya varma girişimleri başarısız olduktan sonra, İsrail'deki ve özellikle ordudaki durumdan Başbakanı sorumlu tuttu.

Netanyahu ve koalisyon partilerinin 'yargı reformu' konusunda anlaşmaya varmayı reddettiklerine dikkat çekti. Herzog, "Çok zor zamanların ortasındayız.

İsraillilere yoğun bir acı, hüsran ve neler olup bittiğine dair derin ve gerçek bir endişe hakim...

Dürüst olmak gerekirse, her sabah derin bir hüsran ve bir ciddi kriz duygusuyla uyanıyorum.

Bir anlaşmanın yapılabileceği inancı beni çok hayal kırıklığına uğrattı ve yardım etmek, uzlaşmak, uzlaşmak ve herkesin ağaçtan inmesine yardımcı olmak için merdivenler kurmak için gece gündüz çok çalıştım" şeklinde konuştu.

Herzog, duygularını ifade ettikten sonra, tüm ordu birimlerindeki yedek askerlere seslendi ve onları hizmete devam etmemeye kararlarından vazgeçmeye çağırdı: 

Siz gerçekten en iyilersiniz, ama aynı zamanda İsrail'in güvenliğinden endişe duyuyorum. Bu güvenlik, gönüllü olmama tehditleriyle değil, daha da fazlası, bu tehditlerin uygulanmasıyla zarar görüyor. İsrail devletini istikrarlı ve güvenli tutmak için size güveniyorum."

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU