Haşdi Şabi Sözcüsü: Saldırıların İsrail tarafından yapıldığından emin değiliz

Haşdi Şabi Sözcüsü Kerim Nuri, ABD ve İsrail tarafından yapıldığı söylenen saldırıların kimler tarafından yapıldığını bilmediklerini söyledi

Iraklı yetkililere göre Haşdi Şabi üslerine yönelik saldırıların arkasında ABD ve İsrail var / Fotoğraf: AP 

19 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında Haşdi Şabi mühimmat depolarının bulunduğu Şuheda, Eşref, Bakr ve Beled hava üslerine saldırılar düzenlenmişti.

Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis, saldırılardan ABD’yi sorumlu tutarak, saldırılara yanıt olarak gelişmiş silahları kullanabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

 

haşdi-Şabi-2-AP.jpg
Haşdi Şabi milisleri / Fotoğraf: AFP

 

“ABD ve uluslararası koalisyon saldırıların sorumluluğunu üstlenmeli”

Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Hadi Amiri’nin liderliğini yaptığı ve Irak Parlamentosu’nda etkin olan Fetih Koalisyonu da, İsrail’in Haşdi Şabi silah depoları ve askeri üslerine yönelik saldırılarını kınayarak, “ABD başta olmak üzere uluslararası koalisyon, saldırıların tüm sorumluluğunu üstlenmeli. Bombalamaları Irak, Irak halkı ve Irak’ın egemenliğine karşı savaş ilanı olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Irak’ta İran’a yakınlığıyla bilinen Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin Sözcüsü Kerim Nuri, konuyla ilgili Independent Türkçe’ye açıklamada bulundu.

“Şahsi açıklamalar Haşdi Şabi’nin resmi görüşünü yansıtmamaktadır”

ABD ve İsrail tarafından yapıldığı söylenen saldırıdan kastın Suriye sınırında Hizbullah’a yönelik saldırı olabileceğini belirten Nuri, ellerinde saldırının kimler tarafından yaptığına dair bir verinin olmadığını söyledi. 

Yapılan kimi açıklamaların Haşdi Şabi’yi temsil etmediğini ifade eden Nuri, “Bu tür konularda Irak merkezi hükümetinin yapacağı açıklama bağlayıcıdır. Irak hükümeti bunu belirler. Haşdi Şabi Heyeti Irak silahlı Kuvvetleri’ne bağlıdır. Falih Feyyad (Haşdi Şabi Heyeti Başkanı) ve Ebu Mehdi Mühendis’in açıklamaları kendi şahsi görüşleridir ve şahsi açıklamalar geçerli değildir. Bu tür açıklamalar Haşdi Şabi’nin resmi görüşünü yansıtmamaktadır” dedi.

 

kerim nuri facebook.jpg

Haşdi Şabi Sözcüsü Kerim Nuri

 

“Sınır çatışmasına sıcak bakmıyoruz”

Nuri, karşı saldırıda tasarrufun silahlı Kuvvetlere ait olduğunu belirterek, yapılan saldırılara karşılık verilmeden önce Irak merkezi hükümeti ve Silahlı Kuvvetlerin bir çalışma yapma gerektiğini aktardı.

Haşdi Şabi Sözcüsü Nuri, merkezi hükümetinin sınır çatışmasına sıcak bakmadığının da altını çizdi.

Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr ise sosyal medya hesabından Iraklı Şii milislerin Suriye’den çekilmesi gerektiğini belirterek, milislerin asıl görevinin Irak halkını korumak olduğunu söyledi. 

“İsrail’i temize çıkarmak istemiyorum ama bunlar böyle bir girişimde bulunmazlar”

Saldırıya ilişkin soruşturmanın uluslararası gözlemciler tarafından yürütülmesi gerektiğini kaydeden Sadr, “İsrail’i temize çıkarmak istemiyorum ancak bunlar böyle bir girişimde bulunmazlar. Çünkü İsrail bunun karşılığının güvenliği ve nüfuzu açısında sarsıcı olacağı biliyor. Irak hükümeti, soruşturmayı hızlı bir şekilde ve uluslararası gözlemciler eşliğinde aydınlatmakla yükümlüdür” dedi.

BMGK toplanıyor

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Irak Misyonu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yarın New York saatine göre 1000’da toplanacağını duyurdu. Açıklamada Irak'taki son hava saldırılarının konuşulacağı toplantıda BM Irak Misyonu Sorumlusu Jeanine Hennis'in de Irak hakkında bir brifing vereceği aktarıldı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU