Suudi eğitimi, istihdam/meslek kapısından tartışma çemberine geri döndü

Öğretmen açığını kapatmak için profesyonel lisanslama ve yeni müfredat atama ve mezunlar için "mekansal sözleşmeler", en belirgin dosyalar

Suudi Eğitim Bakanlığı, öğrenciler için yeni müfredat sunmaya istekli / Fotoğraf: Twitter

Milli Eğitim Bakanlığı her yeni kararını açıkladığında işsizlik sıkıntısı çeken Suudi mezunların yorumları sosyal medyada artıyor.

Bu yorumlar, zaman zaman üzüntüyü yansıtıyor zaman zaman sahada olup biteni açıklıyor.

Bu konu, 2018 yılında devlet okullarında ve özel okullarda zorunlu hale gelen öğretmenler için mesleki yeterlilik sınavını onaylayan Bakanlığın önem verdiği eğitimin kalitesi kararlarına da uygun.

Ayrıca müdür, mentor (kişiyi geliştirme, yol gösterme, hedefleri doğrultusunda kişiye rehberlik etme) ve etkinlik lideri de dahil olmak üzere öğretmen açığını kapatmak için okul çalışanlarına eğitim verilmesi kararı 11 Temmuz'da yayınlandı.

Profesyonel lisanslama ve isnad en önemli kararlar

Suudi Eğitim ve Öğretim Değerlendirme Komisyonu tarafından açıklanan eğitim lisansının ardından, öğretmenin son 3 yıl boyunca devlet okullarında öğretmenlik uygulaması yapması zorunlu hale geldi.

Böylece bir önceki "Yetkinlikler Sınavı"nın geçerliliği sona erer, bu nedenle güven, geçerlilik süresi beş yıl olan meslek lisansına dayanır ve sınav sonucunun açıklandığı tarih itibariyle yenilenir.

Son üç yılda birçok öğretmen lisans aldı ve son başvuru tarihinin bitmesine bir yıl kaldı.

Yıllık ikramiye verilmesinin 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren ruhsat almaya bağlı olduğu bilinmekte olup, meslek ruhsatı almamış olanların ikramiye alması yasaklanmıştı.

 

Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı
Suudi eğitim müfredatında uzay bilimi ve yapay zeka var / Fotoğraf: Twitter

 

Eğitim pozisyonlarının yerleşikleri için en uygun yatırım kılavuzunda belirtilenlere göre, 11 Temmuz'da Suudi Eğitim Bakanlığı, tartışmaları alevlendiren ve eğitimin tüm okul çalışanlarına verilmesini (eğitim verilmesi, eğitimin emanet edilmesi?) öngören bir karar yayınladı.

Suudi Eğitim Bakanı Yusuf el Bünyan tarafından kabul edilen karar, anaokulundan ortaokula kadar tüm eğitim kademelerini kapsıyordu. Örneğin, "yaşam becerileri" konusu için öğretmen yokluğunda eğitim verilir. Öğrenci mentoru, yayınlanan kılavuza göre psikoloji veya sosyoloji ana dalına olan yakınlığına göre atanır. Okul müdürü de sınıfları eksik olan okullarda ihtisasını öğretmekle görevlendirilir. Etkinlik liderine ilk ve orta aşamalarda 12 ders ve ikincil aşamada 10 ders atanır.

Yeni bilimsel yaklaşımlar

2018'den bu yana, Suudi Eğitim Bakanlığı ortaokul öğrencileri için art arda yeni dersler getirdi. Bunlar yer ve uzay bilimleri, yapay zeka, yazılım mühendisliği, siber güvenlik, sağlık hizmetleri, vücut sistemleri, hukuk ilkeleri, pazarlama kampanyası planlaması ve etkinlik yönetimi derslerini içeriyor. Bu bölümler, öğretmenlik mesleğini icra etmek için bakanlık tarafından kabul edilen eğitim sertifikasına sahip değil.

Kınama ve temize çıkma

Bakanlığın aldığı birçok karar bazı öğretmenler tarafından eleştiriyle karşılanırken, okul müdürü Manal Abdullah atama kararını "Her öğretmenin kendisine verilen müfredatı öğretme yetkisi yok. Dikkate alınması gereken bireysel farklılıklar var" dedi. 

Matematik öğretmeni Ulya Halid, bakanlığın şart koştuğu mesleki ehliyetin gerektirdiği niteliklere aykırı olduğunu vurguladı. Bakanlığın kararını eleştiren Halid, "Lisans bir uzmanlık göstergesi ve eğitimin kalitesini yükseltmek için öğretmenin sadece kendi uzmanlık alanını veya lisans aldığı alanı öğretmesi gerektiği varsayılır" ifadelerini kullandı. 

Suudi Eğitim ve Öğretim Değerlendirme Kurumu ise son oturumunda bir önceki oturuma göre yüzde 152 artışla 163 valilik ve köyde 39 uzmanlıkta uygulanan 346 bin 59 testin tamamlandığını duyurdu.

Öte yandan, öğretmen işleriyle ilgilenen aktivist Muhammed el-Zari, bakanlığın kararlarının açıklanmasının ardından yayılan yanlış algıların olduğunu ve sosyal paylaşım sitelerindeki bazı hesapların kılavuzdan kısmi alıntılar yaptığını düşünüyor.

Söz konusu aktivist, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kılavuz, acil durum açığını ve bütçeyi doldurma mekanizmasını düzenler ve eğitim sürecinin istikrarını sağlayan beyan edilmiş kontrollere göre öğretmenler için en uygun yatırımı elde etmek için eğitim departmanlarının prosedürlerini birleştirmeyi amaçlar."

Zari, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Milli Eğitim Bakanlığı bir sonraki eğitim-öğretim yılı ihtiyacını kadın ve erkek mezunlarla sözleşme yaparak karşılıyor ve bu yıllık olarak oluyor. Ancak, akademik yıl içinde ve onaylanan ihtiyaca göre kadın ve erkek mezunlarla sözleşmenin tamamlanmasından sonra ortaya çıkan acil bir ihtiyaç var. Bu acil ihtiyaç, Eğitim İşverenleri için Optimal Yatırım Rehberi'nde belirtilen organize bir mekanizma tarafından karşılanmakta. Bir de görev başında olan kadın ve erkek öğretmenler olacak."

Ayrıca Zari, sözleşme sürecinin yıl boyunca devam etmesinin zor olduğunu belirtti.

2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan bir istatistikte, ülkedeki eğitim mezunlarının sayısının 33 bin 989 olması ve eğitim mezunlarının tüm mezunlar içindeki yüzdesinde sanat ve beşeri bilimler sonrasında üçüncü sırada yer alması dikkat çekici. Suudi Ulusal Platformu tarafından 2022'de yayınlanan bir sayıma göre, görevdeki öğretmen sayısı yaklaşık 50 bine, yönetici sayısı ise yaklaşık 11 bine ulaştı.

Mekansal sözleşmeler

Milli Eğitim Bakanlığı'nın karşılaştığı sorunlar arasında, sözleşmeli öğretmenlerin uzak bölgelerden, ailelerinden uzakta, coğrafi kapsamları içindeki okullara taşınması da yer alıyor. Ancak bu yıl plan farklı görünüyordu, bakanlık ilk kez önümüzdeki eğitim-öğretim yılında 47 bölgede 11 bin 551 açık kontenjan için "mekansal sözleşme" ile kontenjan ilan etti.

Mekansal sözleşme, sözleşmeli öğretmenin veya adayın tayin seçeneğinin bulunmadığı anlamına gelir ki bu onlar tarafından hoş karşılanmadı.  Bu karar ışığında tarafların her ikisi de tayin talebinde bulunamazlar.

Sözleşmeyi yapanlardan biri olan Nura Yasir, "2022'de ne sözleşmede ne reklamda ne de kişisel görüşmede mekansal işler şart koşulmadı. Önceki yıllarda atanan öğretmenlerin tüm haklarının bizde olduğu söylendi. 2023 yılında ise mekansal fonksiyonlar olduklarına açıklık getirildi ve duyuruda bahsedildi." İfadelerini kullandı.

Bakanlık, "kabul ettikleri sözleşmelere göre 2022 partisinin koşullarının düzeltilmesi" çağrısında bulundu.

Rekabet gücü arayışı

Öğretmen Adile Atiye, istisnai bir tayin talep ettiğini düşünüyor. Çünkü çalışan annenin ızdırabı var.

Atiye, "Ailesinden, evinden, çocuklarından ayrı kalmış bir eşin ve annenin çektiği acıların boyutlarını tahmin edersiniz" dedi.

Suudi Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi hesap Tevasul, bir öğretmenin tayin mekanizmasıyla ilgili sorgusuna yanıt verirken "Sözleşmeli sisteme göre yeni atanan öğretmenlerin tayin hareketi kapsamında olmadığını, eğitim iş sözleşmesinin (mekansal olarak belirlenmiş) istihdam edildiği "eğitim ihtiyacını karşılamak" amacıyla bölge veya valilikteki milli eğitim müdürü ile imzalandığını ve başka bir bölgeye taşınmak istenmesi durumunda tekrar başvurmak ve yarışmak gerektiğini" belirtti.

Suudi Eğitim Bakanlığı kısa süre önce, ortaya çıkan tartışmaların ardından, gelecek akademik yıl için "pratisyen öğretmen" rütbesinde her iki cinsiyet için eğitim bölümlerinde mekansal sözleşme sistemi ile 11 binden fazla eğitim işi ilan etti. Bu, bakanlığın açıklamasına göre, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın ulusal amaçlarını ve stratejik hedeflerini gerçekleştirmek için bilimsel eğitim yeterliliklerini sağlamak, ikinci aşama için özel parkurların geliştirme projelerine katkıda bulunun, bilişsel ve beceri öğrenme çıktılarını iyileştirmeye devam etmek ile küresel rekabet edebilirliğe ulaşmak için eğitim çıktılarının etkinliğini artırmak" üzere yapılıyor.

 

Independent Arabia

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU