İran Dışişleri Bakanı Zarif: Trump ve Ruhani'nin görüşmesi düşünülemez

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Trump-Ruhani görüşmesi için ‘düşünülemez’ dedi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin ‘Sorunların çözüleceğini bilsem, görüşmekte tereddüt etmem’ sözleri görüşme sinyali olarak yorumlanmıştı

Fotoğraf: AA

Resmi bir ziyaret için Çin’de bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinin resmi haber ajansı İRNA’ya konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, ABD Başkanı Donald Trump ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin görüşmeleriyle ilgili hazırlık yaptıklarına dair açıklamasını değerlendiren Zarif, iki liderin görüşmelerinin "düşünülemez" olduğunu söyledi.

Zarif, "Biarritz ziyaretimde söylemiştim, ABD, 5+1'e dönüp, nükleer anlaşmayı gerçekleştirene kadar İran Cumhurbaşkanı'yla ABD Başkanı Trump'ın görüşmesi tasavvur edilemez. Bu durumda bile ikili görüşme olmayacaktır" dedi. 

Washington yönetiminin ‘anlaşmaları ayaklar altına aldığını’ söyleyen İran Dışişleri Bakanı Zarif, yapılması gerekenin nükleer anlaşmanın yeniden kabul edilmesi olduğunu belirtti.

Muhafazakarlar eleştirmişti

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Trump’la yeniden müzakere ihtimali ile ilgili “Bir kişiyle görüşmem halinde ülkenin sorunlarının çözüleceğini ve İran'ın kalkınacağını bilsem görüşmekte tereddüt etmem" ifadelerini kullanmıştı. Ruhani, sözlerini görüşme sinyali olarak değerlendiren muhafazakarlar tarafından eleştirilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU