Netflix'in yeni belgeseli hayran bıraktı: "Nefesinizi kesecek"

20 Temmuz'da platformda yayımlanmaya başlayan film, Rotten Tomatoes'da izleyicilerden 100 üzerinden 97 puan aldı

2023 yapımı belgesel, Alessia Zecchini'nin başarılarla dolu kariyerinin yanı sıra yaşadığı trajedilere de değiniyor (Netflix)

Belgeseller genellikle herkese hitap etmese de arada bir öyle bir film çıkar ki herkes onu konuşur. Netflix'in belgesel türündeki yeni filmi En Derin Nefes (The Deepest Breath) de bunlardan biri ve yayın platformunda büyük yankı uyandırmayı başardı. 

Belgesel, Rotten Tomatoes'da eleştirmenlerin 100 üzerinden verdiği 73 puana karşılık, yüzde 97'lik bir izleyici puanına ulaştı. 

70 katlı gökdelene eş

Netflix, filmin konusunu kısaca şöyle açıklıyor:

Serbest dalış sporuna duydukları tutkunun buluşturduğu rekortmen bir şampiyon ve cesur bir uzman dalgıç, olağanüstü bir başarıyla tarih yazmak için tüm riskleri göze alır.

Hikaye, dünya rekorları kırmaya çalışan İtalyan serbest dalış sporcusu Alessia Zecchini'nin etrafında şekilleniyor. Filmde, dalgıçlar nefeslerini tutarak 70 katlı bir gökdelene eşdeğer bir mesafeye dalmak için ölümü göze alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En Derin Nefes, niş temasıyla sadece spesifik bir kitleyi hedef alıyor gibi görünse de filmin hiç kesinti olmadan 4 dakikalık bir derin dalış çekimini gösteren açılış sahnesi izleyiciyi koltuğa yapıştırıyor.

Belgeselin yönetmeni Laura McGann, A.Frame'e verdiği röportajda, daha önce ekranda hiç görmediği bir şeye baktığını fark ettiğinde projeye dalmaya karar verdiğini açıkladı: 

"Irish Times'ta Alessia'yla ilgili bir haber okudum ve ilk dikkatimi çeken şey serbest dalış yapanların su altında nefeslerini tutarken çekilen görüntüleriydi" diyen yönetmen sözlerini şöyle sürdürdü:

İnsanlardan çok fok ve yunuslar gibi davranıyorlardı. 'Bunu daha önce hiç görmemiştim' diye düşündüm. Başkaları gördü mü bilmiyorum ama kesinlikle beyazperdede izlemenin harika olacağını hiseettim.

McGann ayrıca belgesel için malzeme bulmanın hiç sorun olmadığını çünkü dünyanın dört bir yanından bu sporla ilgilenenlerin Zoom'da toplantı yaparak onunla serbest dalış hakkında konuşmaktan "çok mutlu" olduğunu söyledi.

"Netflix'teki en dokunaklı film"

McGann, hikayenin ana karakterlerinden biri olan serbest dalış profesyoneli Stephen Keenan'ın 13 saatlik röportaj ve görütülerden oluşan bol miktarda materyale sahip olduğunu da ekledi.

Platforma 20 Temmuz'da gelen belgesel, izleyiciler tarafından Netflix'te bu güne kadar yayımlanan "en dokunaklı" belgesel diye tanımlandı. Filmin gösterime girmesinin ardından seyirciler sosyal medyada belgesele övgüler yağdırdı. Pek çok kişi belgeseli "dokunaklı", "son derece güzel" ve "mutlaka izlenmesi gereken" şeklinde nitelendirdi.

Belgeseli izleyen bir sosyal medya kullanıcısı şöyle yazdı:

Netflix'teki En Derin Nefes, belki de burada izlediğim en etkileyici belgesel. Hâlâ etkisindeyim ve sanırım tekrar izleyeceğim. Bunu izlerken 'vay be' demek hafif kalır.

Bir diğeriyse şöyle yazdı: 

Netflix'te En Derin Nefes'i izlemek için yürümeyin, koşun! Şimdiye kadar izlediğim en güzel belgesellerden ve aşk hikayelerinden biri. İyi değilim. LauraMcGann tarafından zekice hazırlanmış.

Belgeseli izleyen bir diğer kişiyse görüşlerini şöyle belirtti:

En Derin Nefes, dünyanın en korkutucu sporlarından biri hakkında son derece güzel, nefesinizi kesecek bir belgesel. Netflix listenizin en başında yer almalı.

Bir izleyici de belgeseli izlerken yüreğinin ağzına geldiğini söyledi ve şöyle yazdı:

Yüreğim En Derin Nefes'i açtığımdan beri ağzımda. Bu kesinlikle korkutucu ve duygusal. Her şey bir arada!


Independent Türkçe, Collider, NME

Derleyen: Nazlı Erdol

DAHA FAZLA HABER OKU